Americké bombardéry B-52 dorazili do Británie na cvičenia NATO

Americké vzdušné sily vo štvrtok oznámili, že skupina ich strategických bombardérov B-52 pristála v Británii na plánované cvičenia Severoatlantickej aliancie. Konať sa budú v období zvýšeného napätia medzi NATO a Ruskom ohľadne Ukrajiny.

11.02.2022 10:35
Bombardér B-52 Foto: ,
Strategický bombardér B-52 amerických Vzdušných síl počas pristátia na letisku v britskom meste Fairford, 10 február 2022
debata (23)

Lietadlá zo základne v americkom štáte Severná Dakota, podporné vybavenie a vojaci pristáli na základni Kráľovských leteckých síl 150 kilometrov západne od britskej metropoly Londýn, pri anglickom meste Fairford, uviedlo v oznámení veliteľstvo amerických vzdušných síl v Európe.

Veliteľstvo nespresnilo, koľko amerických bombardérov sa na cvičeniach zúčastní. Oznámenie obsahovalo vysvetlenie, že „dlho plánovaná“ misia bojovej skupiny bombardérov je zameraná na zlepšenie „spolupráce, operačnej spôsobilosti a interoperability“ medzi spojencami.

„Účasť bombardérov potvrdzuje záväzok Spojených štátov voči spojencom v NATO a voči koaličným partnerom udržiavať našu kolektívnu bezpečnosť a suverenitu,“ dodáva vyhlásenie.

Bombardéry na cvičenia vyslali v období obáv, že Rusko plánuje inváziu na susednú Ukrajinu, pretože pri jej hraniciach zmobilizovalo desaťtisíce vojakov. Americké námorné sily medzitým vo štvrtok oznámili, že vyslali štyri torpédoborce na cvičenia v oblasti pôsobnosti svojej šiestej flotily, ktorá zahŕňa Stredomorie.

Rusko tiež vo štvrtok oznámilo, že štyri jeho bojové lode dorazili k pobrežiu Krymského polostrova na blížiace sa cvičenia v Čiernom mori, pri južnom pobreží Ukrajiny. Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front
23 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #bombardér #B-52