Lavrov nachytal Trussovú. Kremeľ tým naznačuje, že Západ je zle informovaný

Británia nemôže nikdy uznať ruskú zvrchovanosť nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou, pomýlila sa britská ministerka. Obidve oblasti sú súčasťou Ruska.

11.02.2022 15:55
Rusko, Británia, Lavrov, Trussová, Foto:
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová prichádzajú na rozhovory 10. februára 2022 v Moskve.
debata (193)

Kremeľ v piatok citoval geografickú chybu, ktorej sa dopustila vo štvrtok britská ministerka zahraničných vecí Lizz Trussová, ako príklad toho, ako zle informovaní sú západní lídri o predmete sporu medzi Východom a Západom, ktorý sa týka Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Podľa nemenovaných zdrojov ruského denníka Kommersant Trussová počas štvrtkového rokovania so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktoré sa konali v Moskve za zatvorenými dverami, uviedla, že Británia nemôže nikdy uznať ruskú zvrchovanosť nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou. Následne ju musela opraviť britská veľvyslankyňa v Rusku Deboraha Bronnertová, ktorá jej pripomenula, že obe oblasti sú súčasťou ruského územia.

Trussová neskôr v rozhovore pre iný ruský denník uviedla, že sa domnievala, že Lavrov hovorí o ukrajinských oblastiach.

„Je to skutočnosť, pri ktorej musíme brániť samých seba… V tomto prípade iba dúfame, že naši diplomati… budú naďalej proaktívne brániť naše záujmy a trpezlivo objasňovať geografické, geopolitické a iné reálie svojim spolubesedníkom,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa agentúry TASS však Peskovov piatkový komentár nesúvisel iba s chybou Trussovej, ale tiež so štvrtkovým vyjadrením americkej veľvyslankyne pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej, ktorá uviedla, že súčasťou minských dohôd je aj odchod ruských vojakov z polostrova Krym. Ten Rusko anektovalo v roku 2014. Podľa agentúry RIA Novosti však prítomnosť ruských vojakov na Kryme nebola nikdy predmetom žiadnej dohody.

Analytik BBC James Landale si všímal reč tela a postavenie oboch diplomatov počas vzájomného stretnutia. Lavrov je vo funkcii už 18 rokov a za svoju kariéru rokoval s deviatimi rôznymi šéfmi britskej diplomacie. Sebaisto a vecne, čelom ku kamerám, prečítal svoje vopred prihlásené vyhlásenie. Trussová, naopak, podľa analytika pôsobila strnulo, ležala na nej váha prvej britskej návštevy ministra zahraničia v Moskve po štyroch rokoch. Napriek tomu Lavrova vyzvala na ukončenie rétoriky z čias studenej vojny.

„Vojna na Ukrajine by bola v zásade katastrofálna pre ruský a ukrajinský ľud aj pre európsku bezpečnosť,“ uviedla Trussová podľa britskej stanice BBC. „Nemôžeme ignorovať zhromažďovanie viac ako 100 000 (ruských) vojakov na ukrajinských hraniciach a pokusy o podkopanie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti,“ dodala.

„Ideologizované prístupy, ultimáta a hrozby nikam nevedú,“ povedal Lavrov a vyjadril poľutovanie nad tým, že „mnohí západní kolegovia majú záľubu práve v tejto forme komunikácie“.

Pokiaľ bude chcieť Londýn zlepšiť svoje vzťahy s Moskvou, „budeme samozrejme reagovať rovnakým spôsobom, pretože nemôžeme byť spokojní s našimi vzťahmi, ktoré sú na najnižšom bode za posledné roky,“ dodal Lavrov.

Normalizácia vzťahov je podľa neho možná len v prípade rovnocenného dialógu a hľadania obojstranne prijateľných riešení.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #Lizz Trussová