Rusko odmietlo kolektívnu odpoveď Západu na Lavrovov list

Ruské ministerstvo zahraničných vecí nemôže akceptovať kolektívnu odpoveď Západu na list o tzv. princípe nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý šéf ruskej diplomacie zaslal kolegom z viacerých členských krajín EÚ, ako aj Spojeným štátom a Kanade. S odvolaním sa na vyjadrenie hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú o tom v piatok informovala agentúra Interfax.

11.02.2022 16:50
lavrov Foto:
Sergej Lavrov
debata (32)

Európska únia vo štvrtok uviedla, že Rusku v mene 27 ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ doručila kolektívnu odpoveď na listy o bezpečnostných návrhoch. Zacharovová však v piatok deklarovala, že Rusko nemôže prijať „kolektívnu“ odpoveď Západu a očakáva podrobnú odpoveď od každého adresáta.

V doručených dokumentoch nie je podľa Zacharovovej žiadna podstatná reakcia na priamo položenú otázku. „Namiesto toho sme vyzvaní vstúpiť do dialógu s cieľom posilniť bezpečnosť,“ povedala.

Vyhlásila, že Moskva sa bude aj naďalej snažiť o implementáciu princípu nedeliteľnosti bezpečnosti. „NATO a EÚ trvajú na svojej vedúcej úlohe pri zaisťovaní bezpečnosti v euroatlantickom priestore“, čo je pre Rusko „kategoricky neprijateľné“, uviedla Zacharovová.

Rusko, Británia, Lavrov, Trussová, Čítajte viac Lavrov nachytal Trussovú. Kremeľ tým naznačuje, že Západ je zle informovaný

Za neprijateľný označila aj fakt, že Západ Rusku „v skutočnosti ponúka nové kolo diskusií o otázke nedeliteľnosti európskej bezpečnosti“. V tejto súvislosti upozornila, že tento princíp je zakotvený v základných dokumentoch Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rady Rusko – NATO, prijatých na najvyššej úrovni. „Tu niet o čom diskutovať,“ vyhlásila.

Dodala, že rovnako je to aj v prípade minského „balíka opatrení“ o urovnaní situácie na Ukrajine, kde podľa Zacharovovej „stačí implementovať príslušné dohody bezpodmienečne a v plnom rozsahu“. „Budeme na tom trvať,“ prízvukovala.

Európski diplomati vo štvrtok pre agentúru Reuters uviedli, že listy poslané Lavrovom sú vnímané ako spôsob, ako rozdeliť 27-členný blok krajín, z ktorých každá má s Moskvou iné vzťahy. List bol navyše poslaný v čase, keď EÚ zvažuje zavedenie nových sankcií proti Rusku v prípade, ak napadne Ukrajinu.

Európska komisia uviedla, že Borrell sa rozhodol na Lavrovove listy odpovedať v mene všetkých členských krajín, aby ukázal jednotnosť. Lavrov však už vo štvrtok varoval, že kolektívna odpoveď EÚ povedie k zlyhaniu rokovaní. Podľa šéfa ruskej diplomacie by mala každá krajina odpovedať sama.

Bielorusko Rusko Ukrajina satelitná krym Čítajte viac Rusko vysiela ďalších vojakov k hraniciam Ukrajiny, zachytávajú satelitné zábery
32 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #vojna na Ukrajine