Biden varoval Putina pred útokom na Ukrajinu, Moskva hovorí o hystérii Západu

Ak Rusko napadne Ukrajinu, bude nasledovať rozhodná a rýchla odpoveď, povedal podľa Bieleho domu počas sobotňajšieho telefonického rozhovoru americký prezident Joe Biden svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi.

12.02.2022 15:13 , aktualizované: 22:15
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (789)

Ruská invázia by so sebou podľa Bidena priniesla „rozsiahle ľudské utrpenie“. Spojené štáty sú ale pripravené na diplomaciu a „ďalšie možné scenáre“, citoval Bidena vo vyhlásení Biely dom.

Sobotňajší telefonát medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a jeho kremeľským náprotivkom Vladimirom Putinom o ruských vojakoch hromadiacich sa pri Ukrajine sa skončil po hodine a dvoch minútach, uviedol Biely dom.

„Zabezpečený hovor prezidenta Bidena s ruským prezidentom Putinom bol ukončený o 12:06 ((18:06 SEČ),“ informoval Biely dom. Putin a Biden spolu naposledy telefonovali koncom minulého roka.

Okrem toho začiatkom decembra mali rokovania vo formáte videokonferencie. Hlavnými témami týchto rozhovorov bolo urovnanie vnútroukrajinského konfliktu a poskytnutie právnych záruk pre bezpečnosť Ruska. Prvýkrát sa osobne ako hlavy štátov stretli v júni 2021 v Ženeve.

Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov po ich telefonáte uviedol, že americká hystéria ohľadom Ukrajiny „dosiahla svoj vrchol“.

Putin ešte predtým telefonoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten ruskej hlave štátu povedal, že „úprimný dialóg“ je nezlučiteľný s eskaláciou napätia. Telefonický rozhovor prezidentov trval hodinu a 40 minút, uviedla Macronova kancelária.

Macron a Putin „vyjadrili želanie pokračovať v dialógu“ o tom, ako „pokročiť v dohodách z Minska“ o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ako aj o „bezpečnostných podmienkach a stabilite v Európe“, dodala kancelária francúzskeho prezidenta. Putin počas rozhovoru uviedol, že tvrdenia o možnej ruskej invázii na Ukrajinu sú „provokatívne špekulácie“, informoval zas Kremeľ.

Lavrov obvinil USA zo snahy vyprovokovať konflikt

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v sobotu Spojené štáty z toho, že sa snažia vyprovokovať konflikt na Ukrajine. Lavrov tak spravil počas telefonátu so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom.

„Minister (Lavrov) zdôraznil, že USA a ich spojenci propagandistickou kampaňou o ‚ruskej agresii‘ proti Ukrajine sledujú provokačné ciele, podnecujú vládu v Kyjeve k sabotovaniu minských dohôd a ku škodlivému silovému riešeniu problémov na Donbase,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov zároveň počas rozhovoru opäť upozornil svojho rezortného kolegu na to, že USA a Severoatlantická aliancia (NATO) vo svojich odpovediach doručených Moskve odignorovali základné požiadavky Ruska o nerozširovaní NATO a nerozmiestňovaní útočných zbraní v blízkosti ruských hraníc. Rusko pritom podľa Lavrova zdôraznilo, že práve na základe odpovede na tieto požiadavky bude hodnotiť dokumenty zaslané Spojenými štátmi a alianciou.

Šéf americkej diplomacie počas telefonátu uviedol, že „diplomatická cesta pre vyriešenie krízy je stále otvorená“. Tá si však od Ruska vyžaduje, aby pristúpilo k „deeskalácii a v dobrej viere sa zapojilo do diskusie“, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke.

Blinken okrem toho znova zopakoval varovanie, že v prípade ak „si Moskva vyberie cestu agresie a ďalšieho útoku na Ukrajinu, tak tá vyústi do rozhodnej, masívnej a jednotnej transatlantickej odpovede“.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Rusko má napadnúť Ukrajinu 16. februára, Zelenskyj chce vidieť dôkaz

Telefonát najvyšších predstaviteľov USA a Ruska a šéfov ich diplomacií prichádza v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ruskom a západom. Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou viac ako 100-tisíc vojakov.

Západné mocnosti otvorene hovoria o tom, že Kremeľ sa chystá na inváziu. Podľa Washingtonu sa už ruský prezident Vladimir Putin „rozhodol“ podniknúť vojenský zásah, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch, možno ešte pred skončením olympijských hier v Pekingu. Prezident Joe Biden vyzval Američanov, aby neodkladne opustili Ukrajinu.

Diplomati Ruska a USA opúšťajú Ukrajinu

Rusko začalo znižovať počty pracovníkov na svojich zastupiteľských úradoch na Ukrajine. Ruská diplomacia túto „optimalizáciu“ vysvetľuje obavou z provokácií, základné funkcie veľvyslanectva a konzulátov majú zostať zachované, uviedla agentúra Interfax.

„V obave z možných provokácií kyjevského režimu či tretích krajín sme skutočne prijali rozhodnutie o určitej optimalizácii stavov ruských zastupiteľských úradov na Ukrajine. Upozorňujeme, že naše veľvyslanectvo a konzuláty budú pokračovať v plnení svojich základných funkcií,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Vzhľadom k významnému vplyvu, aký Washington a Londýn majú na Kyjev, a celkovo ich úlohu pri riadení diania na Ukrajine…, sme dospeli k záveru, že naši americkí a britskí kolegovia zjavne vedia o nejakých pripravovaných násilných akciách, ktoré by mohli zásadne skomplikovať bezpečnostnú situáciu,“ poznamenala Zacharovová.

Ivan Korčok Čítajte viac Slovensko sťahuje rodiny diplomatov v Kyjeve a Užhorode

Americké ministerstvo zahraničia dalo pokyn na odchod z Kyjeva svojim diplomatom, ktorí nezastávajú kriticky dôležité funkcie, uviedlo v sobotu na twitteri veľvyslanectvo USA v Kyjeve.

„Ministerstvo zahraničia USA dnes prikázalo zamestnancom, ktorí nezastávajú kriticky dôležité pozície, odísť z veľvyslanectva USA v Kyjeve kvôli ustavičným správam o stúpajúcom počte ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, svedčiacich o možnosti rozsiahlych vojenských akcií proti Ukrajine,“ uviedol zastupiteľský úrad USA v Ukrajine.

Na veľvyslanectve podľa denníka Ukrajinska pravda zdôraznili, že nehľadiac na nadchádzajúce zníženie stavu diplomatického personálu základný tím zostane na Ukrajine.

Ministerstvo už skôr nariadilo rodinám zamestnancov americkej ambasády v Kyjeve, aby odišli. Ponechalo ale na uvážení zamestnancov, ktorí nie sú zásadní pre chod úradu, či tiež chcú krajinu opustiť. Sobotňajší krok prichádza v čase, keď Washington zosilnil svoje varovania pred možnou ruskou inváziou na Ukrajinu.

Úradníci, ktorí s AP hovorili pod podmienkou anonymity, pretože neboli oprávnení sa o tejto záležitosti verejne vyjadrovať, uviedli, že obmedzený počet amerických diplomatov môže byť premiestnený na západ Ukrajiny blízko hraníc s Poľskom. USA by si tak mohli udržať diplomatickú prítomnosť v krajine.

Pentagon sťahuje vojenských inštruktorov

Americký Pentagon v sobotu oznámil, že sťahuje z Ukrajiny kontingent zložený z približne 160 vojenských inštruktorov. Informoval o tom denník The New York Times, podľa ktorého tento krok odráža rastúce obavy Washingtonu z toho, že ruská invázia na Ukrajinu sa blíži.

Hovorca Pentagonu John Kirby uviedol, že americký minister obrany Lloyd J. Austin nariadil „dočasné“ presunutie tohto kontingentu do inej časti Európy. „Minister spravil toto rozhodnutie z veľkej opatrnosti súvisiacej predovšetkým s bezpečnosťou a ochranou našich vojakov,“ uviedol Kirby s tým, že tento krok je v súlade s rozhodnutím amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré nariadilo odchod z Ukrajiny všetkým neesenciálnym zamestnancom americkej diplomatickej mi­sie.

Spomínaní americkí vojenskí inštruktori sú zväčša príslušníkmi Národnej gardy floridskej armády a pôsobili na ukrajinskej vojenskej základni, ktorá sa nachádza v blízkosti poľských hraníc. Títo vojaci, medzi ktorými bolo aj približne 20 príslušníkov amerických špeciálnych síl (Zelených baretov), boli na Ukrajine rozmiestnení od konca vlaňajšieho novembra a tamojšej armáde poskytovali „poradenstvo a mentoring“.

Americký rezort obrany okrem toho informoval, že Austin v sobotu telefonoval so svojim ruským náprotivkom Sergejom Šojguom, s ktorým hovoril o „hromadení ruských vojsk na Kryme a v okolí Ukrajiny“, uviedol Pentagon na svojej oficiálnej webovej stránke. Podľa ruského ministerstva obrany Šojgu s Austinom diskutovali aj o „bezpečnostných otázkach“, ktoré sa týkajú záujmov oboch krajín.

Srbsko si vytvára zásoby potravín a ropy

Srbský prezident Aleksandar Vučić oznámil, že jeho krajina si vytvára zásoby potravín a ropy. Belehrad sa podľa šéfa štátu nemôže tváriť, že sa nič nedeje, keď celý svet „hystericky očakáva, že sa niečo stane medzi Ruskom a Ukrajinou“.

„Samozrejme hlava vám ide prasknúť z toho, že musíte riešiť problém s nákupom ropných produktov vo veľkom objeme, musíte nájsť peniaze na to, s čím rozpočet nepočítal. Dnes sme mimoriadne objednali desať miliónov kilogramov soli, milión kilogramov fazule, rovnako aj hrachu. Kvôli aktuálnej situácii odoberieme 30 miliónov kilogramov múky,“ ohlásil Vučić podľa agentúry TASS v srbskej televízii.

Vučić predtým vyjadroval nádej, že „Rusi a Ukrajinci, teda Rusi a Američania“ sa dokážu dohovoriť na mierovom vyriešení krízy.

789 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sergej Lavrov #Antony Blinken