Rusko má napadnúť Ukrajinu 16. februára, Zelenskyj chce vidieť dôkaz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že chce vidieť dôkaz o tom, že Rusko plánuje zaútočiť na jeho krajinu 16. februára.

12.02.2022 11:44 , aktualizované: 20:55
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy doneckého regiónu na východe Ukrajiny, december 2021
debata (1217)

Zelenskyj počas stretnutia s médiami po kontrole špeciálnych taktických cvičení v Chersonskej oblasti vyzval na poskytnutie stopercentných informácií o možnom útoku zo strany Ruskej federácie, počnúc 16. februárom, ak sú takéto údaje dostupné. Dodal, že všetky takéto informácie budú predmetom analýzy.

„V informačnom priestore je príliš veľa informácií o hlbokej totálnej vojne zo strany Ruskej federácie. Hovorí sa dokonca o vhodných dátumoch. Chápeme všetky riziká, chápeme, že existujú… Nikoho sa nebojíme, žiadna panika, všetko je pod kontrolou,“ zdôraznil Zelenskyj.

„Najlepším priateľom nášho nepriateľa je panika v našej krajine a všetky tieto informácie len vyvolávajú paniku a nepomáhajú nám… Zatiaľ na Ukrajine nie vojna v plnom rozsahu,“ uviedol Zelenskyj.

Zelenskyj je presvedčený, že Ukrajina by sa mala v prvom rade spoliehať na svoju armádu a svojich občanov a byť stále pripravená. Zdôraznil však, že jediný spôsob, ako vyriešiť konflikt, je výlučne diplomacia. „Denne komunikujeme s vedením rôznych štátov… Pretože veríme, že diplomatická cesta je jedinou cestou k deeskalácii a deokupácii,“ dodal.

Server Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informoval, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vo svojich vyhláseniach v sobotu uviedli, že ukrajinská armáda je pripravená odolať nepriateľovi, ktorému nedovolí obsadiť Kyjev, Odesu, Charkov, ani žiadne iné ukrajinské mesto.

„Posilnili sme obranu Kyjeva. Prešli sme si vojnou aj náležitou prípravou, preto sme pripravení privítať nepriateľov nie s kvetmi, ale so Stingermi, Javelinmi a s NLAW. Vitajte v pekle,“ uviedol Zalužnyj, pričom odkazoval na zbrane, ktoré Kyjevu poskytli niektoré západné krajiny.

Ukrajinská spravodajská služba i armáda uvádzajú, že majú situáciu na hraniciach pod kontrolou a že Kyjev koordinuje svoje kroky so svojimi spojencami

Zachovajte pokoj, nepanikárte

Ukrajina v sobotu vyzvala svojich občanov, aby zachovali pokoj a nepodliehali panike v súvislosti s narastajúcimi obavami, že sa Rusko pripravuje na inváziu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K výzve prichádza deň po tom, čo Spojené štáty a mnohé európske krajiny vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Ukrajinu z dôvodu rastúceho nebezpečenstva rozsiahlej ofenzívy ruských síl. „V tejto chvíli je mimoriadne dôležité zachovať pokoj, vyhnúť sa destabilizačným akciám, ako aj takým akciám, ktoré šíria paniku,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu môže prísť kedykoľvek, možno ešte pred koncom tohtoročných zimných olympijských hier v Pekingu.

„Ozbrojené sily Ukrajiny neustále situáciu monitorujú a sú pripravené odmietnuť akékoľvek zasahovanie do jej územnej celistvosti a suverenity,“ uviedol ďalej rezort diplomacie. Ukrajinskí diplomati sú zároveň podľa vyhlásenia v neustálom kontakte so všetkými svojimi kľúčovými partnermi.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Západ vyvoláva dojem, že čoskoro vypukne vojna na Ukrajine, nie je to tak

Niekoľko tisíc občanov Ukrajiny sa zišlo v sobotu v Kyjeve, aby ukázali svoju jednotu v čase, keď narastajú obavy z hroziacej ruskej invázie. Občania Ukrajiny pochodovali v centre Kyjeva, pričom mnohí niesli ukrajinskú vlajku a skandovali slová „Sláva Ukrajine“. Mnohí mali pri sebe aj plagáty, na ktorých stálo napríklad „Ukrajinci odolajú“ alebo „Útočníci musia zomrieť“.

Demonštranti protestujú proti možnej eskalácii... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Kyjev / Demonštrácia / Demonštranti protestujú proti možnej eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou počas zhromaždenia v centre ukrajinskej metropoly Kyjev v sobotu 12. februára 2022

Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie

Ruské námorníctvo v sobotu začalo rozsiahle cvičenie v Čiernom mori. Podľa ruského ministerstva obrany sa na ňom zúčastňuje vyše 30 plavidiel, ktoré vyplávali zo Sevastopolu a Novorossijska. „Cieľom cvičenia je obrana pobrežia Krymského polostrova, základní Čiernomorskej flotily, ako aj ekonomického odvetvia krajiny… pred možným vojenským ohrozením,“ dodalo ministerstvo.

Tieto manévre sa uskutočňujú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Moskva v januári oznámila sériu námorných cvičení v Atlantickom oceáne, Severnom ľadovom oceáne, Tichom oceáne a Stredozemnom mori. Do cvičení by sa malo zapojiť vyše ako 140 vojnových lodí a podporných plavidiel, viac ako 60 lietadiel, tisíc kusov vojenskej techniky a celkovo viac ako 10-tisíc vojakov. Zároveň sa v Bielorusku vo štvrtok začali desaťdňové vojenské cvičenia za účasti bieloruských a ruských síl.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina