Sullivan: USA budú chrániť každý centimeter územia NATO

Spojené štáty budú chrániť každý centimeter územia Severoatlantickej aliancie a zachovajú Ukrajine podporu aj v prípade ruskej invázie, vyhlásil v nedeľu bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan.

13.02.2022 18:19 , aktualizované: 20:57
Jake Sullivan Foto: ,
Poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan počas brífingu v Bielom dome, 11. februára 2022
debata (290)

Zopakoval tiež skoršie varovanie americkej administratívy, podľa ktorej môže prísť ruský vojenský útok na Ukrajinu v podstate kedykoľvek v nasledujúcom týždni. Nepotvrdil však správy niektorých médií o tom, že americké tajné služby očakávajú inváziu v stredu.

„Budeme brániť každý centimeter územia NATO, každý centimeter územia (spadajúceho pod) článok päť,“ povedal Sullivan televízii CBS s odkazom na ustanovenia aliančných zmlúv, podľa ktorého je útok na jedného z členov útokom na všetkých. „Domnievame sa, že Rusko toto oznámenie chápe,“ dodal.

„Nedokážeme dokonale predpovedať ktorý deň, ale už nejaký čas hovoríme, že sme v priestore, kedy môže invázia (…) Ruska na Ukrajinu začať kedykoľvek,“ povedal Bidenov poradca stanici CNN. Rusko podľa neho v poslednom čase posúva svoje jednotky stále bližšie k ukrajinským hraniciam a je preto schopné spustiť rozsiahlu vojenskú operáciu „veľmi rýchlo“. Podľa hovorcu Pentagonu Johna Kirbyho má teraz Rusko pri hraniciach vyše 100-tisíc vojakov.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Rusko má napadnúť Ukrajinu 16. februára, Zelenskyj chce vidieť dôkaz

„Je pravdepodobné, že (útok) začne vypálením veľkého množstva rakiet a bombardovaním,“ dodal Sullivan. USA podľa neho rovnako ako iné krajiny došli k záveru, že sa Rusko zrejme pred inváziou uchýli k provokáciám, na základe ktorých potom svoj vpád ospravedlní.

Spojené štáty preto chcú zdieľať svoje zistenia s čo najviac krajinami, aby Moskva nemohla „niečo vytiahnuť na Ukrajinu alebo na svet“. „Zaistíme, aby sme predkladali svetu čo najtransparen­tnejšie a najjasnejšie to, čo vidíme a zdieľali tieto informácie ako najviac môžeme,“ povedal poradca.

Podľa Kirbyho teraz nie sú žiadne známky toho, že by chcel ruský prezident Vladimir Putin zmierniť napätie okolo Ukrajiny, Sullivan však stále možnosť diplomatického riešenia situácie nevylúčil. „Nevidím mu ale do hlavy,“ povedal o šéfovi Kremľa.

Západné krajiny Rusku dlhodobo hrozia ostrými sankciami v prípade útoku na Ukrajinu. Moskva však dlhodobo popiera, že by sa na susednej krajine chystala zaútočiť a hovorí o západnej hystérii.

Ukrajina tiež často zmierňuje predpovede západných krajín, prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu napríklad povedal, že americké varovania pred nadchádzajúcou ruskou inváziou vyvolávajú paniku, ktorá krajine nepomáha. Biden sa dnes chystá situáciu prebrať so Zelenským po telefóne.

Joe Biden Čítajte viac Biden varoval Putina pred útokom na Ukrajinu, Moskva hovorí o hystérii Západu

USA dodali Ukrajine ďalšiu časť vojenskej pomoci

Spojené štáty dodali v nedeľu Ukrajine ďalšiu časť vojenskej pomoci, informovalo americké veľvyslanectvo v Kyjeve.

„Dve lietadlá okamžite nasaditeľnej americkej pomoci dorazili dnes ráno do Kyjeva, aby posilnili obranu Ukrajiny. Časť z nedávno schválených 200 miliónov dolárov zahŕňa muníciu a granáty odpaľované z ramena,“ napísalo veľvyslanectvo USA na svojom účte na Twitteri a zverejnilo zodpovedajúce fotografie. Stalo sa tak v čase obáv z ruskej invázie na Ukrajinu.

Ako informovala agentúra TASS, Ukrajina už skôr prijala 15 lietadiel s vojenským nákladom, ktoré veľvyslanectvo USA v Kyjeve označilo za pomoc ukrajinskej armáde. Washington avizoval, že celkovo pošle 45 lietadiel s takýmto nákladom.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ minulý týždeň uviedol, že partnerské krajiny poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy amerických dolárov.

Američania z misie OBSE sa začali sťahovať z Donecka

Americký personál misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa začal autami sťahovať z Donecka, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, napísala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka. Deje sa tak uprostred obáv z možnej ruskej invázie na Ukrajinu.

Začiatok evakuácie v podobe prejazdu šiestich automobilov misie OBSE cez frontovú líniu pri Donecku potvrdil zdroj agentúry Interfax, podľa ktorého pozorovatelia bežne jazdia na misie v dvoch až troch autách.

Ruské ministerstvo zahraničia vzápätí uviedlo, že „redislokácia“ časti pozorovateľov na Ukrajinu „budí vážne znepokojenie, že misiu využijú ako nástroj pre možnú provokáciu“.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová obvinila Washington, že úmyselne misiu zaťahuje „vo vyvolávaní vojnovej psychózy“, a vyzvala vedenie OBSE, aby rázne skoncovalo s takýmito manipuláciami. „V podmienkach umelého zvyšovania napätia by monitorovacia činnosť misie v súlade s jej mandátom bola potrebná ako nikdy predtým,“ zdôraznila hovorkyňa.

Spojené štáty a ich spojenci vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Ukrajinu, aby sa vyhli invázii, vrátane možného leteckého útoku. USA varujú, že útok môže nastať kedykoľvek. Rusko, ktoré popiera, že by malo v úmysle napadnúť susednú krajinu, obvinilo západné štáty zo šírenia dezinformácií.

Misia OBSE na Ukrajine pôsobí od marca 2014. Jej cieľom je nestranné a objektívne sledovanie situácie v regióne, pravidelné správy misie majú umožniť dialóg medzi stranami ukrajinskej krízy.

V sobotu misia uviedla, že jej pozorovatelia len za piatok narátali v Doneckej oblasti 114 porušení prímeria, vrátane 68 výbuchov, v Luhanskej oblasti 258 porušení prímeria, vrátane 30 výbuchov. Prevažne išlo o cvičné streľby s ostrými nábojmi. Misia sa tiež sťažovala na obmedzovanie slobody pohybu pozorovateľov a tiež na rušenie bezpilotného lietadla, ktorý jej pozorovatelia používali.

290 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Ukrajina #Jake Sullivan