Rozzúrený dav v Pakistane zabil muža, ktorý údajne znesvätil korán

Rozzúrený dav v odľahlej dedine na východe Pakistanu zabil muža, ktorý údajne znesvätil moslimskú svätú knihu korán. Podľa miestneho policajného náčelníka sa lynčovania zúčastnili asi tri stovky ľudí a polícia zatiaľ zadržala okolo 80 osôb.

13.02.2022 20:34
Korán / Modlitba / Náboženstvo / Islam / Foto: ,
debata (7)

Policajný náčelník tiež uviedol, že obeťou bol 41-ročný muž z neďalekej dediny. „Posledných 15 rokov bol psychicky labilný a podľa rodiny sa často na celé dni stratil z domova, žobral a živil sa všetkým, čo našiel,“ dodal.

Muža údajne našli, ako v mešite páli stránky koránu. „Dedinčania vyzbrojení obuškami, sekerami a železnými tyčami ho zabili a zavesili jeho telo na strom,“ povedal agentúre Reuters jeden z policajtov. Dodal, že dedinčania napadli aj policajtov.

Vraždy spáchané davom kvôli obvineniu z rúhania sa sú v Pakistane pomerne časté. Pakistanské zákony považujú rúhanie za trestný čin, za ktorý môže byť vymeraný trest smrti.

Pakistanský premiér Imran Chán vyjadril kvôli incidentu rozhorčenie. „Máme nulovú toleranciu ku komukoľvek, kto berie zákon do vlastných rúk,“ vyhlásil. Dodal, že si vyžiada správu o postupe polície, ktorá podľa neho zlyhala pri plnení svojich povinností.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Korán