Časť manévrov Rusko ukončí. Pentagón tvrdí opak: Putin pridáva sily

Časť ruských vojenských cvičení, ktoré sa v súčasnosti konajú v rôznych častiach krajiny na súši i na mori, ako i v Bielorusku, sa chýli ku koncu. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala agentúra Interfax.

14.02.2022 18:11 , aktualizované: 21:24
Bielorusko Rusko Lukašenko Šojgu Foto: ,
Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu diskutujú pred stretnutím s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Minsku 3. februára 2022.
debata (419)

„Časť vojenských cvičení sa blíži ku svojmu koncu, časť sa skončí v blízkom čase,“ uviedol Šojgu počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Cvičenia prebehajú takmer v celom Západnom vojenskom okruhu, zúčastňujú sa na nich prakticky všetky flotily — a to v Barentsovom mori, Čiernom mori, Baltskom mori… Zúčastňujú sa na nich vojská prakticky všetkých vojenských okruhov,“ pokračoval šéf rezortu obrany.

VIDEO: Na videu Ministerstva obrany Ruskej federácie ruská námorná pechota cvičí boj v meste.

Video

Putin pridal na sile

V rozpore s tvrdeniami Šojgua prišlo v pondelok vyhlásenie hovorcu amerického ministerstva obrany John Kirby, podľa ktorého Rusko cez víkend posilnilo svoje jednotky nazhromaždené na hraniciach s Ukrajinou.

Putin „pokračoval v pridávaní síl pozdĺž hranice s Ukrajinou a v Bielorusku“ dokonca aj cez víkend, povedal hovorca Pentagónu pre stanicu CNN. Pripomenul, že Rusko v týchto oblastiach rozmiestnilo viac ako 100 000 vojakov.

„Nejde len o počty,“ pokračoval Kirby. „Sú to kombinované možnosti zbraní, ktoré má k dispozícii vo všetkých oblastiach, od obrnených jednotiek cez pechotu až po špeciálne operácie a kybernetickú i protivzdušnú a protiraketovú obranu,“ dodal.

Francúzsko: Rozsiahla ofenzíva je pripravená

Všetky elementy sú pripravené na to, aby mohlo Rusko viesť „rozsiahlu ofenzívu“ proti Ukrajine, uviedol v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

„Existujú všetky prvky pre veľkú ofenzívu ruských síl na Ukrajine? Áno existujú, je to možné a je to možné rýchlo,“ vyhlásil Le Drian pre televíznu stanicu France 5.

Antony Blinken Čítajte viac USA svoju ambasádu presúvajú z Kyjeva bližšie k Slovensku

Ako dodal, zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že Moskva už prijala rozhodnutie.

Európska únia spolu s ďalšími západnými krajinami ohlásila v prípade možnej invázie na Ukrajinu ďalšie rozsiahle sankcie voči Moskve.

Obrana Krymu

Ruská armáda spustila v uplynulých týždňoch niekoľko vojenských cvičení. V sobotu sa začali ruské námorné manévre napríklad v Čiernom mori. Na týchto cvičeniach sa zúčastňuje vyše 30 ruských vojenských plavidiel, ako i vzdušné a pobrežné sily. Počas cvičení budú jednotky nacvičovať obranu polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov Putinovi: Rusko vidí "šancu" na dohodu o bezpečnosti so Západom

Ruská armáda oznámila, že v súvislosti s týmito manévrami uzatvára pre lodnú dopravu dve oblasti v Čiernom mori a jednu oblasť v Azovskom mori, a to od 13. do 19. februára.

Minulý týždeň 10. februára sa začali spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré sa konajú na území Bieloruska. Tieto cvičenia trvajú do 20. februára a Moskva i Minsk už skôr potvrdili, že sa po ich ukončení ruskí vojaci vrátia na miesta svojho trvalého umiestnenia.

140 lodí a 10-tisíc vojakov na mori

Ruské ministerstvo obrany tiež 20. januára informovalo o začiatku rozsiahlych námorných cvičení vo viacerých vodách morí, ktoré obklopujú ruské územie, i v Tichom a Atlantickom oceáne. Na týchto cvičeniach sa zúčastňuje približne 140 plavidiel a vyše 10 000 ruských vojakov.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Musíme sa zodpovedne pripraviť na hrozbu invázie

Okrem toho ruská armáda informovala aj o plánovaných pohyboch ruských vojenských plavidiel vo vodách Stredozemného mora.

Tieto manévre sa konajú v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a NATO, pričom Západ informoval o vysokej koncentrácii ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, čo viedlo k obavám, že sa Rusko chystá na Ukrajinu zaútočiť. Moskva však opakovanie poprela, že plánuje inváziu na Ukrajinu.

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina #vojenské manévre #vojna na Ukrajine