Zelenskyj vyhlásil na údajný začiatok ruskej invázie Deň jednoty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v pondelok výnos, na základe ktorého stanovil, že streda 16. februára bude na Ukrajine Dňom jednoty. Zelenskyj takto reagoval na správy, podľa ktorých má ruská invázia na Ukrajinu údajne začať práve túto stredu, informuje agentúra TASS.

14.02.2022 22:17 , aktualizované: 23:02
Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (55)

„Hovoria, že 16. február bude dňom invázie. Spravíme z neho Deň jednoty… V tento deň vyvesíme naše vlajky, vezmeme si modro-žlté stuhy a celému svetu ukážeme našu jednotu,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň vyzval všetkých poslancov i štátnych zamestnancov, ktorí opustili Ukrajinu, aby sa do 24 hodín vrátili.

„Osobitne sa obraciam ku všetkým predstaviteľom vlády, štátnym zamestnancom, ktorí opustili krajinu alebo tak v blízkom čase plánujú urobiť. Ukrajinský ľud vás poveril nielen vedením krajiny, ale aj jej ochranou. V takejto situácii je vašou priamou povinnosťou, aby ste boli spolu s nami, s ukrajinským ľudom,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Bielorusko Rusko Lukašenko Šojgu Čítajte viac Časť manévrov Rusko ukončí. Pentagón tvrdí opak: Putin pridáva sily

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Spravodajský portál Ukrajinská pravda v pondelok informoval, že ukrajinskí oligarchovia a podnikatelia hromadne opúšťajú Ukrajinu charterovými letmi. Podľa tohto zdroja len v nedeľu odletelo z Kyjeva asi 20 charterových a súkromných lietadiel. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov v pondelok oznámil, že v súčasnosti sa za hranicami Ukrajiny nachádza aj 23 poslancov ukrajinského parlamentu.

Cieľ: NATO

Zelenskyj tiež uviedol, že Ukrajina sa nechystá vzdať svojho cieľa týkajúceho sa vstupu do Severoatlantickej aliancie (NATO). „Nevyslali sme žiaden signál, že členstvo v NATO nie je naším cieľom… Myslím si, že by sme mali pokračovať na ceste, ktorú sme si vybrali… Rozumieme, že členstvo v NATO by zaistilo našu bezpečnosť a teritoriálnu integritu,“ uviedol Zelenskyj s tým, že nevie, kedy sa táto „cesta“ pre Ukrajinu skončí.

Ukrajinský prezident tieto slová vyriekol na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom tiež uviedol, že Ukrajina sa spolieha na podporu Nemecka v otázkach týkajúcich sa svojho plného členstva v Európskej únii.

Ukrajina Čítajte viac Ukrajina ako Fínsko? Bez členstva v NATO by bola neutrálnym štátom

Ukrajinský prezident tiež médiá informoval o tom, že so Scholzom hovorili aj o plynovode Severný prúd 2 (Nord Stream 2), pričom uviedol, že medzi Ukrajinou a Nemeckom v tejto súvislosti existujú isté „nezhody“.

Rodina zostáva

„Hovorili sme o bezpečnostných rizikách spojených s Nord Stream 2… Naša pozícia sa nezmenila. Nord Stream 2 v súčasnosti vnímame výlučne cez prizmu energetickej a bezpečnostnej hrozby pre nás i región,“ uviedol Zelenskyj, ktorý tento plynovod označil za „geopolitickú zbraň“.

petr fiala Čítajte viac Česko je na migrantov z Ukrajiny pripravené. Zeman ôsmy deň mlčí

Ukrajinský prezident počas tlačovej konferencie okrem toho označil za „chybu“ rozhodnutie niektorých krajín stiahnuť z Ukrajiny svojich diplomatov. Zároveň v tejto súvislosti zdôraznil, že jeho rodina ostáva naďalej na Ukrajine.

„Moja rodina je vždy so mnou, vždy s Ukrajinou. Ja som prezident a moja manželka nie je iba manželkou, je prvou dámou. Moja rodina musí ísť príkladom iným rodinám pri tom, ako sa majú správať… Je to veľmi dôležité pre krajinu i spoločnosť,“ uviedol Zelenskyj. Reagoval tak na správy médií o tom, že jeho rodina opustila krajinu.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj