Putin neuzná separatistické republiky na Donbase

Ruskí poslanci v utorok väčšinou hlasov prijali uznesenie vyzývajúce ruského prezidenta Vladimira Putina na uznanie nezávislosti povstaleckých republík na Donbase na východe Ukrajiny.

15.02.2022 11:56 , aktualizované: 16.02.2022 16:56
Luhanská ľudová republika / LĽR / Luhansk / Foto: ,
Prívrženec Luhanskej ľudovej republiky v úkryte na území kontrolovanom proruskými militantmi pri frontovej línii v luhanskom regióne na východe Ukrajiny, február 2022. V pozadí znak Luhanskej ľudovej republiky
debata (149)

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, pomerom hlasov 351 ku 16 pri jednej absencii schválila návrh predložený komunistami, ktorý vyzýva prezidenta Putina, aby uznal Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. „Uznesenie bude okamžite odovzdané hlave štátu,“ uviedol predseda dumy Vjačeslav Volodin.

Ruskí poslanci sa pri hlasovaní o uznaní Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) riadili podľa Putina verejnou mienkou. Podľa neho však problémy spojené s Donbasom treba riešiť prostredníctvom minských dohôd.

„Poslanci (ruského) parlamentu sa rovnako ako poslanci iných krajín orientujú na verejnú mienku, na názor svojich voličov, ktorý vnímavo cítia,“ uviedol Putin, podľa ktorého väčšina občanov Ruska „súcití s obyvateľmi Donbasu, podporuje ich a dúfa, že sa tamojšia situácia výrazne zlepší“.

„Dovolím sa povedať, že to, čo sa deje na Donbase, je genocída,“ vyhlásil Putin. „Budem vychádzať z toho, že musíme urobiť všetko pre vyriešenie problémov Donbasu, no urobiť to treba predovšetkým na základe nie úplne zrealizovaných možností týkajúcich sa vyplnenia minských dohôd. Spoliehame sa na to, že naši partneri za oceánom a v Európe, predovšetkým Nemecko a Francúzsko, budú apelovať na súčasnú vládu v Kyjeve,“ uviedol ruský prezident na tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Podľa Scholza by však uznanie nezávislosti DĽR a LĽH zo strany Ruska bolo „politickou katastrofou“ a bolo by ho možné tiež považovať za „porušenie minských dohôd“. Podobný názor zastávajú aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorí v utorok odsúdili rozhodnutie ruskej Štátnej dumy.

Ruský parlamentný návrh na uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine v stredu ostro odsúdili USA. Takýto krok by „predstavoval hrubé porušenie medzinárodného práva“, uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

„Schválenie tejto výzvy Kremľom vyústi do celkového odmietnutia záväzkov ruskej vlády v rámci minskej dohody,“ podotkol Blinken s odvolaním sa na dohovor z roku 2014, ktorý mal za cieľ urovnať konflikt na Ukrajine.

Šéf diplomacie USA dodal, že takéto rozhodnutie by spochybnilo „deklarovaný záväzok Moskvy pokračovať v zapájaní sa do diplomacie s cieľom dosiahnuť mierové riešenie tejto krízy“. Vyžiadalo by si tiež „rýchlu a pevnú reakciu zo strany Spojených štátov v plnej koordinácii s našimi spojencami a partnermi“, cituje z vyhlásenia agentúra AFP.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko nechce vojnu, je pripravené rokovať s USA a NATO

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok pred hlasovaním dumy varoval, že ak Moskva uzná samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny, bude to znamenať, že Rusko de facto i de iure odstupuje od minských dohôd „so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami“.

Prvý podpredseda výboru Dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov, Konstantin Zatulin z vládnej strany Jednotné Rusko, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy upozornil, že uznanie samozvaných republík v Donbase môže súčasnej „situácii skôr uškodiť“. Podľa jeho názoru mali poslanci hlasovať „za odloženie tejto iniciatívy a konzultovať ju s ministerstvom zahraničných vecí“.

Zatulin si – rovnako ako Kuleba – myslí, že uznanie Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky znamená „odstúpenie (Ruska) od minských dohôd“ a zmarenie všetkých snáh Ruska na vyriešenie tohto konfliktu, čo „môže vyvolať nové kolo napätia a v tomto zmysle nebude prínosom pre Rusko ani pre tieto republiky“.

Dodávky ruských zbraní do DĽR a LĽR označil Zatulin za „vynútené opatrenie vzhľadom na demonštratívne a horúčkovité dodávky zbraní západných krajín“ Ukrajine. „Nemôžeme dovoliť, aby sa rovnováha narušila v prospech ukrajinských ozbrojených síl,“ vyhlásil. Upozornil, že „na druhej strane je dosť besných ľudí, ktorým nevadí riskovať a spustiť vojenskú provokáciu“. „Ak dôjde k vojenskému útoku, Rusko doň môže byť zatiahnuté. A to nechceme,“ zdôraznil poslanec.

Podľa Zatulina by sa však Rusko v súčasnej situácii nemalo ani zaväzovať k prísľubu, že sa nechystá uznať DĽR a LĽR. „Ak Ukrajina zaútočí na DĽR a LĽR, tak bude dôvod na ich uznanie,“ povedal. Teraz by to podľa jeho názoru „uškodilo“.

Iniciátormi uznania DĽR a LĽR boli ruskí komunisti na čele so svojím lídrom Gennadijom Ziuganovom, ktorí 19. januára predložili Štátnej dume návrh, aby sa obrátila na prezidenta s prosbou o zváženie uznania samozvaných republík ako „samostatných, suverénnych a nezávislých štátov“. V texte návrhu sa tiež uvádza, že poslanci považujú uznanie týchto republík za „morálne a opodstatnené“.

Ukrajina / Doneck / Donbas / Čítajte viac Šéf ruskej dumy podporil návrh komunistov na uznanie republík v Donbase
149 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donbas