Putin: Rusko nechce vojnu, je pripravené rokovať s USA a NATO

Rusko je pripravené rokovať so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou (NATO) o opatreniach zameraných na budovanie vzájomnej dôvery. Vyhlásil to v utorok ruský prezident Vladimir Putin po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

15.02.2022 15:00 , aktualizované: 18:33
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (382)

„Opakujem, odpovede, ktoré sme dostali od Spojených štátov a iných členov NATO na návrhy bezpečnostných záruk, podľa nás nezhŕňajú tri kľúčové ruské požiadavky… avšak nachádza sa v nich niekoľko úvah, o ktorých sme pripravení nielen rokovať, ale v skutočnosti sme ich v predošlých rokoch našim partnerom už ponúkali,“ uviedol Putin.

Zároveň upresnil, že ide o otázky spojené s európskou bezpečnosťou a niektorých zbraňových systémov. „Máme na mysli rakety stredného a kratšieho doletu a vojenskú transparentnosť,“ uviedol ruský prezident.

Nemecký kancelár povedal, že súhlasí s tým, že „diplomatické možnosti nie sú ani zďaleka vyčerpané“, pričom privítal utorkové vyhlásenie Ruska o tom, že niektoré jeho jednotky sa sťahujú z oblastí, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinských hraníc.

Rusko Ukrajina armáda jednotky protiraketové Čítajte viac Časť ruskej armády sa sťahuje od ukrajinských hraníc

„Je to v každom prípade dobrý znak. Dúfame, že ich bude nasledovať viac,“ uviedol Scholz s tým, že Rusko je dôležitým článkom pri udržiavaní bezpečnosti v Európe. „Pre Európanov je jasné, že trvácna bezpečnosť… môže byť dosiahnutá iba s Ruskom,“ vyhlásil Scholz.

Podľa Scholza sa tiež NATO v súčasnosti neplánuje rozširovať, a preto by sa touto témou teraz súčasné vlády nemali zaoberať. „Rozširovanie sa neplánuje, nerokuje sa o ňom, nie je na programe. Touto témou sa nemusíme zaoberať, pokiaľ budeme na našich postoch,“ uviedol Scholz na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom.

Kancelár počas rokovaní s Putinom poukázal na súčasnú „ťažkú situáciu“ ohľadne mieru a bezpečnosti v Európe. Kancelár zdôraznil tiež dôležitosť zachovania dobrých hospodárskych vzťahov s Ruskom.

Scholz a Putin počas schôdzky sedeli na opačných koncoch vyše šesťmetrového stola, podobne ako to bolo na stretnutí šéfa Kremľa a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona minulý týždeň.

Dôvodom je, že Scholz i Macron sa po príchode do Moskvy odmietli dať otestovať ruským testom na koronavírus. Scholz, ktorý v utorok predpoludním pristál v Moskve, sa dal otestovať ešte na palube lietadla lekárkou nemeckého veľvyslanectva v Rusku, pričom test si doviezol z vlasti.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a ruský... Foto: SITA/AP, Maxim Shemetov
Olaf Scholz / Vladimir Putin / Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas rokovania v Moskve 15. februára 2022

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že tieto okolnosti a väčší fyzický odstup medzi Putinom a Scholzom nebudú mať nijaký vplyv „na charakter rokovaní, ich obsah ani trvanie“. Dodal, že má ísť o obsiahly rozhovor.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz v Moskve odmietol absolvovať ruský PCR test

Lavrov vyzval na pragmatický dialóg

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken mal v utorok ďalší telefonický rozhovor so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom o ukrajinskej kríze, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Po ich poslednom telefonáte v sobotu 12. februára sa obaja politici „dohodli, že zostanú v kontakte“, uviedol vtedy predstaviteľ amerického ministerstva, ale podrobnosti o telefonickom rozhovore neposkytol.

Lavrov v najnovšom telefonáte Blinkenovi povedal, že Moskva vyzýva druhú stranu na „pragmatický dialóg“. Západ pritom práve v utorok zaznamenal náznaky, že Rusko zmierňuje napätie v ukrajinsko-ruskej kríze.

„Lavrov zdôraznil neprijateľnosť agresívnej rétoriky šírenej Washingtonom a jeho najbližšími spojencami a vyzval na pragmatický dialóg o celej škále záležitostí, ktoré Rusko predložilo,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Ruský minister tiež zdôraznil, že je nutné pokračovať v „spoločnej práci“.

Západné krajiny varujú Moskvu, že v prípade útoku na Ukrajinu zavedú rozsiahle ekonomické sankcie, okrem iného aj voči projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý má zdvojnásobiť dodávky ruského plynu do Európy.

Rusko v utorok oznámilo, že začalo sťahovať časť svojich vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc, čo by mohlo naznačovať snahu o deeskaláciu. Moskva však zároveň dodala, že ide o vopred plánovaný a bežný postup po ukončení cvičení v Južnom a Západnom vojenskom okruhu.

Rusko Ukrajina armáda jednotky protiraketové Čítajte viac Časť ruskej armády sa sťahuje od ukrajinských hraníc
382 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Olaf Scholz