Izrael nedodá protiraketový systém Ukrajine, nechce si pohnevať Kremeľ

Izrael odmietol Ukrajine predať americko-izraelský systém protiraketovej obrany Železná kupola (Kipat barzel), aby si tým nepohneval Moskvu, informuje v utorok spravodajský server Ynet.

15.02.2022 15:51
Vladimir Putin / Naftali Bennett / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a izraelský premiér Naftali Bennett počas stretnutia v ruskom meste Soči, október 2021
debata (15)

Podľa správy sa Kyjev začal o systém zaujímať obzvlášť po poslednom vlaňajšom konflikte v pásme Gazy, keď videl jeho efektívnosť. Následne sa v tomto smere obrátil na USA.

Ukrajinská vláda administratívu amerického prezidenta Joea Bidena vlani na jar oficiálne požiadala, aby jej zaistila presun raketového systému Patriot a tiež Železnej kupoly. V tom čase nič nenasvedčovalo tomu, že by na Ukrajine mohlo dôjsť k ruskej invázii a Kongres takýto presun podporil, uvádza denník The Times of Israel.

S dodaním zmieneného systému do inej krajiny by však musel súhlasiť aj Izrael, pretože ho vyvinul spoločne s USA. Izraelskí predstavitelia ale podľa správy servera Ynet dali ešte v lete Bidenovej administratíve najavo, že s doručením Železnej kupoly na Ukrajinu súhlasiť nebudú. Obávali sa totiž, že by to uškodilo ich vzťahom s Ruskom, a to obzvlášť v súvislosti s vojenskými aktivitami Ruska v Sýrii.

Ukrajina v posledných mesiacoch žiadala o schválenie predaja systému aj priamo izraelskú vládu. Od predaja Železnej kupoly, ako aj rakiet Patriot však napokon upustili aj USA, ktorých presvedčili argumenty Izraela, uvádza The Times of Israel.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ešte minulú stredu uviedol, že Kyjev sa usiluje o väčšiu spoluprácu s Izraelom, a to práve v oblasti protivzdušnej obrany, keďže sa obáva ruskej invázie.

Spravodajskej stanici KAN tiež povedal, že by uvítal, ak by sa Izrael rozhodol hrať úlohu akéhosi diplomatického sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou. Zjavne sa tak vyjadril v súvislosti s blízkymi vzťahmi, ktoré má Izrael s oboma týmito krajinami, približuje The Times of Israel.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Ukrajina #Železná kupola