Biden Rusom: Krvavú vojnu s Ukrajinou nechcete

Ruský útok na Ukrajinu je stále jednou z "veľmi reálnych možností", vyhlásil dnes americký prezident Joe Biden, stále vraj ale dúfa v diplomatické riešenie.

15.02.2022 22:28 , aktualizované: 23:25
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (275)

Spojené štáty však podľa Bidena zatiaľ nemali možnosť overiť, že sa ruské vojská sťahujú od ukrajinských hraníc, ako tvrdí Moskva. To, že USA nemajú dôkaz o údajnom sťahovaní ruských vojsk, potvrdila aj americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Takýto krok by ale podľa nej Washington uvítal.

„Bola by to vítaná správa, keby bola legitímna. Zatiaľ sme o tom nevideli dôkazy,“ uviedla Thomasová-Greenfieldová.

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom nie je podľa šéfa Bieleho domu len stretom dvoch krajín, ale aj bojom na obranu hodnôt, na ochranu možnosti krajín slobodne si zvoliť vlastnú budúcnosť a bojom za slobodu.

Rusko má v blízkosti ukrajinských hraníc cez 130-tisíc mužov, Západ ho podozrieva z príprav na inváziu, čo však Kremeľ odmieta s tým, že ide o vojenské cvičenia. Moskva dnes ohlásila začiatok sťahovania niektorých svojich jednotiek do pôvodných posádok.

Rusko Ukrajina armáda jednotky protiraketové Čítajte viac Časť ruskej armády sa sťahuje od ukrajinských hraníc

„Sme pripravení na rozhodnú reakciu na ruský útok na Ukrajinu, ktorý je ešte stále veľmi reálnou možnosťou,“ vyhlásil Biden. USA a západné krajiny majú podľa neho pripravené sankcie, ktoré by na Rusko tvrdo dopadli. Z Bidenových vyjadrení vyplynulo, že zahŕňajú aj ukončenie projektu plynovodu Nord Stream 2 v prípade invázie.

Zjednotení ako nikdy

USA budú brániť plnou silou americkej moci každú časť územia NATO, zdôraznil americký prezident. Útok proti jednej krajine Severoatlantickej aliancie je útokom proti nám všetkým, povedal šéf Bieleho domu s odkazom na pravidlo kolektívnej ochrany aliancie, teda piaty článok aliančnej zmluvy.

USA podľa Bidena nepošlú vojakov na Ukrajinu, ak by na túto krajinu Rusko zaútočilo, ale zapoja sa do kolektívnej obrany spojencov. Prezident tiež pripomenul, že Spojené štáty aj ďalšie aliančné krajiny už svojimi vojakmi posilňujú východné krídlo NATO.

Luhanská ľudová republika / LĽR / Luhansk / Čítajte viac Putin neuzná separatistické republiky na Donbase

V prípade ruskej invázie na Ukrajinu budú podľa Bidena Spojené štáty a ich spojenci a partneri reagovať rozhodne. Západ je zjednotený a odhodlaný tak ako nikdy predtým, vyhlásil Biden. Ak Moskva napadne susednú krajinu, stretne sa s drvivým medzinárodným odsúdením, dodal.

Občanom Ruska Biden odkázal, že „nie ste naši nepriatelia a neverím, že by ste si priali krvavú ničivú vojnu s Ukrajinou“. Američanom na Ukrajine však odporučil urýchlene opustiť krajinu, pokiaľ tak ešte neurobili. „Obrana demokracie a slobody má vždy svoju cenu,“ varoval Biden.

O situácii na Ukrajine dnes Biden po telefóne rokoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ukrajina / Čítajte viac Prieskum: Viac ako polovica Ukrajincov je pripravených klásť odpor v prípade ruskej invázie
275 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine