Ukrajinské ministerstvo a banky postihol kyberútok

Ukrajinská polícia vyšetruje počítačové útoky, ktorých terčom sa v utorok stali weby dvoch ukrajinských bánk a internetové stránky ukrajinského ministerstva obrany a ukrajinských ozbrojených síl. Napísala o tom v stredu agentúra UNIAN.

15.02.2022 22:02 , aktualizované: 16.02.2022 09:44
debata (10)

Polícia vo svojom vyhlásení informovala, že weby, zasiahnuté masívnym útokom, začali fungovať v obvyklom režime okolo 19.30 h miestneho času. Potvrdila, že vo veci týchto ofenzívnych operácií v kybernetickom priestore začala trestné stíhanie.

Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť už v utorok pripustilo, že „nie je vylúčené, že agresor použil taktiku malých špinavých trikov, pretože plány na agresiu veľkých rozmerov mu nevychádzajú“.

Následne ukrajinský minister digitálnej transformácie Mychajlo Fedorov potvrdil odrazenie hackerského útoku na jeden webový portál verejnej správy, ku ktorému došlo bezprostredne po útoku na internetové stránky ukrajinských bánk.

kličko Čítajte viac Starosta Kličko chystá v Kyjeve letecké kryty aj obranu pred kyberútokmi

Ukrajinské weby postihli počítačové útoky už aj v minulosti a Kyjev z nich obvinil Rusko, to však poprelo akúkoľvek účasť na nich.

Rusko má pri hraniciach Ukrajiny zhromaždených vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane, čo v posledných týždňoch vyvolalo obavy Západu, že sa pripravuje na útok na Ukrajinu. Kríza vystupňovala napätie medzi Moskvou a Západom, ktorý pohrozil tvrdými sankciami, aké Moskva „ešte nezažila“.

Štátna banka Oščadbank potvrdila utorkový kybernetický útok s tým, že spôsobil spomalenie niektorých jej systémov. Ukrajinské centrum pre kybernetickú bezpečnosť informovalo, že problémy s platbami a bankovou aplikáciou mali aj klienti Privatbanky.

Biden Čítajte viac Biden Rusom: Krvavú vojnu s Ukrajinou nechcete
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kyberútok