Počet obetí záplav v Brazílii sa zvýšil na 94, Petrópolis vyzerá ako po vojne

Na najmenej 94 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav a zosuvov pôdy, ktoré v brazílskom štáte Rio de Janeiro vyvolali výdatné dažde. V noci na štvrtok o tom informovali brazílske médiá s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov, píše agentúra DPA.

16.02.2022 08:08 , aktualizované: 17.02.2022 07:04
Brazília počasie dažde zosuvy obete Foto: ,
Záchranári a obyvatelia prehľadávajú trosky domov zničených po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v brazílskom meste Petrópolis 16. februára 2022.
debata

Podľa správ brazílskych médií je medzi obeťami aj najmenej osem detí. Prudké dažde postihli v utorok mesto Petrópolis a okolitú horskú oblasť, ktorá leží približne 70 kilometrov severovýchodne od mesta Rio de Janeiro.

Podľa Rubensa Bomtempa, starostu mesta Petrópolis, môže byť obetí v skutočnosti ešte viac, píše brazílska agentúra Agęncia Brasil. Stále totiž nie je jasné koľko ľudí je nezvestných.

Údaje o obetiach stále rastú v súvislosti s tým, ako záchranné tímy prehľadávajú zničené časti mesta, píšu miestne médiá. Radnica mesta, ktoré je aj obľúbeným cieľom turistov, vyhlásila stav núdze. Dvadsaťjeden ľudí sa podľa nej podarilo zachrániť.

Guvernér štátu Rio de Janiero Cláudio Castro povedal novinárom, že mesto Petrópolis vyzerá „skoro ako po vojne“. Podľa predbežnej bilancie bolo zničených cez dvesto domov. Cesty sú zaplavené bahnom a veľká časť tohto tristotisícového mesta je bez elektriny, niekde sú prerušené aj dodávky pitnej vody. Niekoľko stoviek ľudí našlo útočisko v školách. S odstraňovaním trosiek pomáha hasičom 400 vojakov.

Podľa meteorologickej agentúry MetSul v utorok v Petrópolise spadlo za menej ako šesť hodín 260 milimetrov zrážok, čo je viac, než tam naprší v priemere za mesiac. Najväčší hodinový rekord bol 125,8 milimetrov v štvrti Alto da Serra, uviedol server G1. Centrum mesta sa behom pár hodín ocitlo pod vodou, silný prúd vláčil po uliciach autá, stromy aj zvyšky stavieb.

„Bolo to ako lavína, spadla celá naraz,“ povedal o streche svojho baru, ktorá sa zrútila pod náporom dažďa, majiteľ Emerson Torre agentúre AP. „Nikdy som nič také nevidel. Každý zo susedov prišiel o niekoho milovaného, ​​prišiel o dvoch, troch, štyroch členov rodiny, o deti,“ dodal.

Pomoc mestu sľúbil aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý je dnes na návšteve Ruska. „Vrátim sa v piatok. A aj keď som ďaleko, sľubujem, že pomôžeme potrebným. Nech Boh uteší rodiny obetí,“ napísal Bolsonaro na twitteri. Radnica mesta vyhlásila trojdňové obdobie smútku.

900 obetí v roku 2011

Solidaritu ľuďom v postihnutej oblasti vyjadrilo na sociálnych sieťach aj niekoľko futbalových klubov z Ria, ktoré vyhlásili zbierku na pomoc mestu.

Petrópolis leží v hornatej oblasti asi 70 kilometrov severne od Ria de Janeiro. Mesto, ktoré má asi 300 000 obyvateľov, v 19. storočí slúžilo ako letné sídlo brazílskych cisárov a aristokracie, a prezýva sa preto Cisárske mesto.

Oblasť okolo mesta Petrópolis zasiahli silné povodne aj v minulých rokoch. V roku 2013 tam prišli o život najmenej tri desiatky ľudí a v roku 2011 si záplavy vyžiadali 900 obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #záplavy #zosuv pôdy