Rusko oznámilo ukončenie vojenského cvičenia na Kryme

Velenie Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl v stredu oznámilo ukončenie cvičenia na Kryme.

16.02.2022 09:29 , aktualizované: 13:56
Rusko, Ukrajina, konflikt, vojaci, Krym Foto:
Konvoj ruských obrnených vozidiel sa presúva po diaľnici na polostrove Krym 18. januára 2022.
debata (30)

V stredu nadránom sa začal návrat vojakov a techniky do miest ich stálej dislokácie, a to po cestách alebo po železnici. Po návrate k vojenským útvarom bude vykonaná údržba a príprava vojenskej techniky na ďalšiu etapu bojovej prípravy, uviedlo velenie Južného vojenského okruhu s tým, že taktické manévre sa uskutočnili na 15 polyfunkčných cvičiskách.

Podľa agentúry Interfax v Brestskej oblasti v Bielorusku pri hraniciach s Ukrajinou pokračovalo v stredu spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenie Spojenecké odhodlanie 2022 nácvikom „zadržania“ narušiteľa vzdušného priestoru Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Ukrajina, vojaci Čítajte viac Ruský veľvyslanec: Vojna nebude. Málokedy sa začína v stredu

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej však v stredu uviedol, že po skončení rozsiahlych rusko-bieloruských vojenských cvičení nezostane pri hraniciach Bieloruska s Ukrajinou „ani jeden“ ruský vojak a „ani jediný kus vojenskej techniky“.

Makej ďalej pripomenul, že bieloruské ministerstvo obrany i Západom neuznaný prezident Alexandr Lukašenko to už dávnejšie jasne deklarovali.

Makej tento týždeň konštatoval, že jeho nedávny telefonát s ministrami obrany Ukrajiny a Bieloruska pomohol „uvoľniť napätie“. Kyjevu sa podľa Makeja dostalo ubezpečenia, že to, čo sa deje na hranici, neznamená, že niekto plánuje vykonať akt agresie. „Ani Moskva, ani Minsk, ani Kyjev“ nechcú vojnu, povedal Makej. Pripustil však, že „možno je to prospešné pre tých, ktorí sú od nás ďaleko“.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v stredu uviedol, že ukrajinský vojenský pridelenec v Minsku bol v utorok prítomný na cvičeniach v Bielorusku. Dodal, že bieloruský atašé sa v stredu zúčastní cvičení na západnej Ukrajine.

Rusko-bieloruské manévre Spojenecké odhodlanie 2022 sa začali minulý štvrtok v Bielorusku. Potrvajú do 20. Februára a konajú sa s cieľom preveriť úlohy spojené „so zabránením vonkajšej agresii“ a s jej odrazením. Predmetom výcviku je aj boj proti terorizmu a ochrana záujmov Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front

Tieto manévre sa konajú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a aliancie NATO. Spojené štáty i ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc sústredilo svoje jednotky a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Rusko Ukrajina armáda jednotky protiraketové Čítajte viac Časť ruskej armády sa sťahuje od ukrajinských hraníc
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym