Zelenskyj: Žiadne sťahovanie ruskej armády sme ešte nevideli

Ukrajina zatiaľ nezaznamenala žiadne sťahovanie ruských síl od ukrajinských hraníc, uviedol podľa stanice BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16.02.2022 14:23 , aktualizované: 18:45
Volodymyr Zelenskyj. Foto:
ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (31)

„Aby som bol úprimný, reagujeme na realitu, ale zatiaľ žiadne ruské stiahnutie (vojsk – pozn. red.) nevidíme. Zatiaľ sme o ňom len počuli,“ povedal Zelenskyj počas návštevy vojenského cvičenia na západe Ukrajiny.

Sústredenie desiatok tisíc ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou vyvolalo obavy z prípadnej ruskej invázie. Moskva takýto zámer popiera. V utorok ohlásila začiatok sťahovania časti svojich jednotiek do ich trvalých posádok. Americký prezident Joe Biden ale neskôr vyhlásil, že sa reálne sťahovanie zatiaľ nepodarilo potvrdiť.

Zelenskyj poznamenal, že všetci normálni ľudia dúfajú v zmiernenie napätia, ale pripomenul, že jeho krajina čelí ruskej hrozbe už niekoľko rokov, a tak zostáva pokojná. A počká, až „všetci uvidia“ sťahovanie ruských síl, pretože „zatiaľ sú to len vyhlásenia“.

Ruské ministerstvo obrany v stredu informovalo, že jednotky tankového vojska Západného vojenského okruhu po ukončení plánovaných cvičení naložili obrnené vozidlá na železničné vagóny a vydali sa do miest svojho stáleho nasadenia vzdialených do tisíc kilometrov. Velenie Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl v stredu oznámilo ukončenie cvičenia na Kryme.

Armáda / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Minister obrany Reznikov: Ukrajina nezaútočí na Donbas a Krym

Žiadne známky ukončenia rozmiestňovania ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala ani americká vláda, uviedol v stredu v dvoch separátnych rozhovoroch pre americké televízie ABC a MSNBC americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

„To, čo hovorí Rusko, je jedna vec. To, čo robí Rusko, je vec druhá. Zatiaľ sme nezaznamenali stiahnutie vojsk. Jednotky zostávajú rozmiestnené pri hraniciach s Ukrajinou. Bolo by dobré, keby boli slová nasledované skutkami, ale to sme doteraz nevideli,“ uviedol Blinken v rozhovore pre televíziu MSNBC. „Sme pripravení na diplomatické riešenie a sme pripravení aj na ruskú agresiu,“ dodal šéf americkej diplomacie v relácii Morning Joe.

Minister zahraničných vecí USA v stredu vystúpil aj v relácii Good Morning America, ktorú vysiela televízia ABC. Blinken označil hrozbu ruskej invázie za „skutočnú“ a zopakoval výzvu Washingtonu, aby Rusko deeskalovalo situáciu.

„(Ruský) prezident (Vladimir) Putin má schopnosť konať vo veľmi krátkom čase. Môže stlačiť spúšť. Môže to urobiť dnes, môže to urobiť zajtra, môže to urobiť na budúci týždeň. (Ruské) jednotky sú pripravené, ak chce (Putin) obnoviť agresiu proti Ukrajine,“ uviedol najvyššie postavený americký diplomat.

Kremeľ popiera zodpovednosť za kybernetický útok

Kremeľ v stredu odmietol tvrdenia, že nesie zodpovednosť za počítačový útok na Ukrajinu, ktorý sa odohral v utorok a vyradil z používania internetové stránky ministerstva obrany i ozbrojených síl, ako aj dvoch štátnych bánk.

„Ako sa očakávalo, Ukrajina zo všetkého naďalej obviňuje Rusko. Rusko nemá nič spoločné so žiadnymi počítačovými útokmi,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Urobil tak po tom, čo Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť pripustilo, že „nie je vylúčené, že agresor použil taktiku malých špinavých trikov, pretože plány na agresiu veľkých rozmerov mu nevychádzajú“.

Agentúra UNIAN v stredu informovala, že ukrajinská polícia tieto počítačové útoky vyšetruje. Vo svojom vyhlásení uviedla, že weby, zasiahnuté masívnym útokom, začali fungovať v obvyklom režime okolo 19.30 h miestneho času. Potvrdila, že vo veci týchto ofenzívnych operácií v kybernetickom priestore začala trestné stíhanie.

Ukrajinské weby postihli počítačové útoky už aj v minulosti. Kyjev to označil za súčasť „hybridnej vojny“ Ruska, ktoré však poprelo akúkoľvek účasť na týchto útokoch.

Koncom decembra 2021 denník The New York Times napísal, že Spojené štáty a Británia „v tichosti“ vyslali na Ukrajinu špecialistov na počítačovú bezpečnosť, aby pripravili Kyjev na možné útoky z Moskvy. Podľa oboch krajín by Rusko mohlo spustiť počítačové útoky na ukrajinské energetické siete, bankový systém a „iné dôležité subjekty ukrajinskej ekonomiky a vlády“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj