Moskva: Západné masmédiá sa snažili rozpútať vojnu na Ukrajine

Západné masmédiá sa snažili rozpútať skutočnú vojnu na Ukrajine, vyhlásila v stredu na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

16.02.2022 16:06 , aktualizované: 16:33
Ukrajina / Molotovov koktail / Foto: ,
Miestny obyvateľ hádže Molotovov kokteil o stenu počas celoukrajinskej tréningovej kampane "Neprepadajte panike! Pripravte sa!" naďaleko Kyjeva 6. februára 2022.
debata (323)

„Na poľutovanie mnohých západných masmédií sa vojna opäť raz nezačala. Snažili sa ju premeniť na skutočnosť. Ich stránky boli scénami krutých bojov, ale toto všetko nemá nič spoločné s realitou,“ povedala Zacharovová.

„Prvýkrát v dejinách ľudstva nielen podozrivá agresorská krajina, ktorej rolu prisúdil Rusku kolektívny Západ, ale aj potenciálna obeť v americkej mediálnej šou spoločne popreli všetky plány tvrdošijne diktované anglosaskými masmédiami,“ uviedla hovorkyňa.

Zdôraznila, že Rusko a Ukrajina, hoci sa držia zásadne odlišných názorov na mnohé otázky, symetricky uviedli, že neexistujú žiadne skutočnosti naznačujúce prípravy na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Okrem toho Zacharovová označila hromadenie vojenských síl NATO v blízkosti hraníc Zväzového štátu Ruska a Bieloruska za skutočnú hrozbu pre regionálnu bezpečnosť. „Vyzývame našich partnerov, aby prestali vyvolávať hystériu a využili svoju energiu na konštruktívne účely. Skutočnú hrozbu pre regionálnu bezpečnosť nepredstavujú kontroly bojovej pripravenosti Ruska a Bieloruska, ale poburujúce kroky Západu na zabezpečenie hromadenia síl NATO v blízkosti hraníc Zväzového štátu a na napumpovanie zbraní do Kyjeva,“ poukázala Zacharovová.

Západ podľa nej využíva otázku spoločných vojenských cvičení medzi Ruskom a Bieloruskom ako „informačné krytie pre posilnenie kyjevského režimu zbraňami“.

Rusko, Ukrajina, konflikt, vojaci, Krym Čítajte viac Rusko oznámilo ukončenie vojenského cvičenia na Kryme

Kremeľ v stredu označil za „pozitívne“, že prezident Spojených štátov Joe Biden chce pokračovať v rokovaniach ohľadom krízy vyvolanej zoskupovaním tisícok vojakov na ukrajinských hraniciach. Moskva tak reagovala na prísľub šéfa Bieleho domu z utorka, že sa bude usilovať o diplomatické riešenie konfliktu.

„Je pozitívne, že americký prezident (Biden) takisto prejavil pripravenosť na začatie serióznych rokovaní,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že takéto rozhovory „budú veľmi komplexné a budú si vyžadovať flexibilitu na oboch stranách“.

Biden na tlačovej konferencii v utorok však tiež varoval, že stále je „možné“, že Rusko zaútočí, a sú podľa neho pripravené prísne odvetné sankcie. Peskov v tejto súvislosti poznamenal: „Samozrejme, radšej by sme boli, keby sme (od USA) nemuseli počúvať hrozby o tom, čo sa stane, ak niečo spravíme alebo nespravíme.“ „Tieto hrozby nás už unavujú,“ dodal.

Hoci Rusko tento týždeň ohlásilo ukončenie niektorých z rozsiahlych vojenských cvičení na hraniciach s Ukrajinou, Biden v utorok poznamenal, že Washingtonu a jeho spojencom sa zatiaľ nepodarilo overiť, že by Moskva skutočne sťahovala svoje vojenské sily z okolia hraníc s Ukrajinou.

Kremeľ podľa agentúry Interfax v stredu tiež kritizoval Severoatlantickú alianciu za to, akým spôsobom vyhodnocuje situáciu ohľadom konfliktu Moskvy s Kyjevom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg totiž krátko predtým upozornil na to, že „dosiaľ na mieste nevidíme žiadnu deeskaláciu“. „Práve naopak: Zdá sa, že Rusko naďalej pokračuje v hromadení vojakov,“ dodal.

Volodymyr Zelenskyj. Čítajte viac Zelenskyj: Žiadne sťahovanie ruskej armády sme ešte nevideli

Rokovanie šéfov diplomacií G7 o Ukrajine

Ministri zahraničných vecí siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) budú v sobotu v Mníchove rokovať o kríze na ukrajinských hraniciach, kde sú zhromaždené tisíce ruských vojakov. V stredu to oznámil hovorca nemeckého rezortu diplomacie.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková bude hostiť tieto rokovania na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Hovorca dodal, že budú „zamerané na krízu, ktorá vznikla z dôvodu nasadenia ruských vojakov neďaleko Ukrajiny“.

Takéto rozhovory vrátane tohtotýždňovej cesty nemeckého kancelára Olafa Scholza na Ukrajinu a do Moskvy sú podľa hovorcu „úzko koordinované a sú súčasťou celej ofenzívy dialógov, aké západní spojenci v posledných týždňov podnikli“ na zmiernenie napätia.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko nechce vojnu, je pripravené rokovať s USA a NATO

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začne v piatok a potrvá do nedele. Jednou z jej hlavných tém bude ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska. Medzi účastníkmi budú americká viceprezidentka Kamala Harrisová, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ako aj predstavitelia Európskej únie či nemecký kancelár Olaf Scholz. Naopak, chýbať budú zástupcovia Ruska.

Do skupiny západných priemyselných mocností G7 patria Nemecko, Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Taliansko. V roku 1998 sa členom stalo i Rusko, avšak v roku 2014 ho vylúčili pre anektovanie ukrajinského polostrova Krym.

323 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine