Zelenskyj: Rusko svoje jednotky nesťahuje. Nebojíme sa a budeme sa brániť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu večer prihovoril k silovým zložkám v prístavnom meste Mariupol pri príležitosti nového sviatku – Dňa jednoty. Počas prejavu vyhlásil, že jeho krajina sa postaví voči agresorom a bude sa brániť proti akejkoľvek invázii.

16.02.2022 20:50 , aktualizované: 22:55
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) prichádza na vojenské cvičenie, ktoré sa koná na okraji mesta Rovno na severozápade Ukrajiny v stredu 16. februára 2022.
debata (67)

„Nebojíme sa predpovedí, nebojíme sa nikoho, žiadnych nepriateľov,“ povedal Zelenskyj a dodal, že Ukrajinci sa budú brániť.

„Máme úžasné a silné ozbrojené sily… Máme dobrovoľnícke sily a sily národného odporu po celej Ukrajine,“ dodal prezident a členov silových zložiek vyzval, aby chránili svoju krajinu.

Najvyšší predstaviteľ Kyjeva vyhlásil, že Rusko podniklo iba rotáciu svojich pozemných síl v blízkosti ukrajinských hraníc, pričom svoje jednotky nesťahuje.

„Vidíme miernu rotáciu ruských jednotiek, ale nevidíme ich sťahovanie,“ povedal Zelenskyj. Aj Spojené štáty a Severoatlantická aliancia (NATO) v stredu uviedli, že Rusko stále ponecháva svoje jednotky pri hraniciach s Ukrajinou napriek tvrdeniam Moskvy, že sa vojaci sťahujú. Rusko plánovanie invázie naďalej popiera. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová uviedla, že vojnu sa snažili vyprovokovať západné masmédiá. Za skutočnú hrozbu pre regionálnu bezpečnosť označila hromadenie vojenských síl NATO v blízkosti hraníc Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Belgicko NATO Ukrajiny ministri obrany Čítajte viac Naď: Spojenci z NATO nemajú o odsune ruských vojsk dôkazy

Johnson: Je málo dôkazov

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že „v súčasnosti je málo dôkazov o tom, že by Rusko odsúvalo“ vojakov z hraníc Ukrajiny. Povedal to v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, píše tlačová agentúra AFP.

„Obaja lídri zopakovali, že štáty majú zodpovednosť dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z Charty OSN a rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť jednotlivých členov OSN,“ uvádza sa v texte z telefonátu, ktorý zverejnil Johnsonov úrad.

Dvojica lídrov sa takisto zhodla, že akákoľvek invázia Ruska na Ukrajinu „bude mať katastrofálne a ďalekosiahle následky“, dodala hovorkyňa úradu premiéra na Downing Street v Londýne.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj