Estónska rozviedka: Rusko sa pri útoku vyhne mestám, spoľahne sa na separatistov

Rusko pokračuje v presune vojenských jednotiek k hraniciam s Ukrajinou a pravdepodobne spustí obmedzený vojenský úder voči krajine. Uviedol to v stredu generálny riaditeľ Estónskej zahraničnej spravodajskej služby (EFIS) Mikk Marran. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

16.02.2022 21:46
ukrajina Foto:
Ukrajinský vojak počas západu Slnka telefonuje na frontovej línii pri obci Popasna v Luhanskej oblasti na východnej Ukrajine.
debata (116)

Šéf estónskej rozviedky uviedol, že prípadný ruský atak voči Ukrajine by pravdepodobne zahŕňal raketové bombardovanie a obsadenie „kľúčového terénu“ s tým, že ruská armáda by sa nepokúšala obsadiť veľké ukrajinské mestá.

„Domnievame sa, že (Rusi) by sa vyhli mestám s veľkým počtom obyvateľov, pretože na kontrolu týchto oblastí je potrebných veľa vojakov,“ povedal počas brífingu pre médiá Marran.

Ďalším možným scenárom vývoja situácie by podľa EFIS mohli byť zosilnené boje zo strany dvoch odštiepeneckých regiónov na východe Ukrajiny, ktoré sú podporované Ruskom.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Rusko svoje jednotky nesťahuje. Nebojíme sa a budeme sa brániť

„Takáto eskalácia je veľmi pravdepodobná,“ povedal Marran a varoval, že „ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, povzbudí ho to, aby v nadchádzajúcich rokoch zvýšilo tlak na Pobaltie“. Podľa šéfa estónskej rozviedky sa „hrozba vojny stala hlavným politickým nástrojom“ ruského prezidenta Vladimira Putina.

Estónska rozviedka podľa neho eviduje desať ruských bojových skupín, ktoré sa približujú k ukrajinským hraniciam. Tie sa zrejme pripoja k zhruba 100 bojovým skupinám, ktoré majú celkovo asi 170 000 vojakov. Tieto počty zahŕňajú vojakov nasadených v regiónoch okolo Ukrajiny, ale aj vojakov v Bielorusku, ktorých Rusko vyslalo na vojenské cvičenie pri ukrajinských hraniciach.

Rusko popiera, že plánuje inváziu na Ukrajinu, a v utorok oznámilo, že niektoré jednotky z pohraničných oblastí sa už stiahli. Západné krajiny aj Ukrajina však tvrdia, že neexistujú dôkazy o tom, že Kremeľ vojská reálne sťahuje.

Belgicko NATO Ukrajiny ministri obrany Čítajte viac Naď: Spojenci z NATO nemajú o odsune ruských vojsk dôkazy
116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Estónsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine