Rusko odpovedalo USA: Stiahnite vojská NATO z východnej a strednej Európy

Požiadavku na stiahnutie síl Severoatlantickej aliancie zo strednej a východnej Európy zopakovala Moskva vo svojej aktuálnej reakcii na januárovú americkú odpoveď na ruské návrhy ohľadom bezpečnostných záruk.

17.02.2022 11:13 , aktualizované: 16:06
Stíhačka / F-16 / Foto:
Stíhačky typu F-16 počas cvičenia NATO v litovskom vzdušnom priestore, 25. januára 2022
debata (919)

Dokument podľa ruských agentúr opäť spomína aj námietku proti prípadnému vstupu Ukrajiny do NATO, teda že by Ukrajina v takom prípade mohla rozpútať kvôli Krymu vojnu aliancie s Ruskom. V odpovedi, ktorej prevzatie už potvrdila aj americká strana, je tiež zdôraznené, že Rusko nemá v pláne „vtrhnúť na Ukrajinu“.

Americký prezident Joe Biden však vo štvrtok varoval, že nebezpečenstvo ruskej invázie na Ukrajinu je veľmi vysoké. Všetko podľa neho nasvedčuje tomu, že Rusko je pripravené do susednej krajiny vpadnúť. Šéf Bieleho domu podľa agentúry Reuters tiež poukázal na informácie, podľa ktorých Rusko vykonáva operácie, ktoré majú pôsobiť ako akcia niekoho iného, a tým si vytvára zámienku na vojenskú akciu.

Americká a aliančná odpoveď na ruské požiadavky bezpečnostných záruk ponúkali rokovania o konkrétnych spôsoboch zvýšenia vzájomnej dôvery, kľúčovú možnosť ruského veta pre prípad ukrajinského vstupu do NATO ale Západ odmietol. USA a NATO trvajú na politike otvorených dverí a práve Ukrajiny vybrať si spojencov, ale vyjadrili ochotu rokovať o ďalších bodoch v ruskom návrhu.

Podľa materiálov, ktoré zverejnil španielsky denník El País, USA a NATO navrhli Kremľu rokovania o odzbrojovaní a opatreniach na posilnenie vzájomnej dôvery.

„Dokončujeme analýzu amerického vyjadrenia. Počítam s tým, že v najbližšom čase sa dozviete, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. Prinajmenšom dnes odošleme list americkej strane,“ povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok na tlačovej konferencii.

„Usudzujeme, že je absolútne nevyhnutné, aby zainteresovaní členovia občianskych spoločností našich krajín mali predstavu, čo sa deje, aké stanoviská zastáva každá strana. Pretože inak – keby to zostalo v tajnosti, čomu dávajú prednosť naši kolegovia z Washingtonu a Bruselu – sa verejná mienka zahltí klamstvom a propagandou, ktorá teraz zapĺňa informačný priestor pri popise toho, čo sa deje v Európe, na hraniciach Ruska a Ukrajiny,“ vyhlásil.

Ukrajina / Molotovov koktail / Čítajte viac Moskva: Západné masmédiá sa snažili rozpútať vojnu na Ukrajine

Lavrov tiež uviedol, že nevie, či napätie okolo Ukrajiny skončí 20. februára, kedy sa má skončiť spoločné cvičenie ruských a bieloruských vojakov. Ukončenie eskalácie nezávisí od Ruska, napätie nezvyšovala Moskva, vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii s talianskym ministrom zahraničných vecí Luigim Di Maioom.

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských povstalcov v Donbase na východe Ukrajiny, sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desiatky tisíc vojakov, ale popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Rusko svoje jednotky nesťahuje. Nebojíme sa a budeme sa brániť

Zelenskyj chce rokovať s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v „akomkoľvek formáte“. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web RBK Ukrajina. Zelenskyj spresnil, že „na (takéto) priame rokovania je pripravený (už) dva a pol roka“, čo je vo funkcii prezidenta Ukrajiny.

Podľa Zelenského vždy, keď Rusko verejne povie, že je pripravené hovoriť o deeskalácii, Kyjev požiada Moskvu, aby sa toto stretnutie „uskutočnilo v tom či onom formáte“. Rusi však „v skutočnosti nie sú pripravení s nami komunikovať“, konštatoval.

Agentúra TASS citovala Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, ktorý vo štvrtok uviedol, že Kyjev opakovane navrhol stretnutie Putina a Zelenského, nikdy však neuviedol, „prečo presne“ by sa malo konať. Web RBK súčasne informoval, že Zelenskyj v stredu pricestoval na pracovnú návštevu do prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti a vo štvrtok vyrazil na lodi cez Azovské more „do zóny vojenských operácií v Donbase“.

919 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #bezpečnostné záruky