Tornáda v Poľsku zabili troch ľudí, živel v Krakove prevrátil žeriav

Mimoriadne silný vietor si v Poľsku vyžiadal najmenej tri obete a spôsobil veľké materiálne škody. Vo štvrtok o tom informovali poľské spravodajské portály.

17.02.2022 17:34 , aktualizované: 23:05
búrka, nemecko Foto: ,
Veterná smršť strhla vo štvrtok 17. februára 2022 na ulicu strechu bytového domu v nemeckom Gelsenkirchene a poničila tak viacero áut.
debata (6)

Hasiči museli zasahovať pri tisíckach výjazdov a v odpratávaní škôd pokračovali aj vo večerných hodinách. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) naši severní susedia zaznamenali až šesť tornád. SHMÚ na to upozornil na sociálnej sieti.

„Tornáda bežne považujeme za extrémne zriedkavý a ničivý jav spojený s búrkami – tie si zasa bežne spájame s letom. Táto zima túto (nesprávnu) predstavu výrazne narúša, pretože aj dnes sa pri a po prechode studeného frontu v našej oblasti opäť vyskytli búrky. V Poľsku sa však okrem búrok v noci na dnes vyskytli aj tornáda, zatiaľ je ich zdokumentovaných šesť,“ uviedol SHMÚ na Facebooku. Podľa meteorológov to poukazuje na fakt, že pre vznik tornád nie je nutné, aby bolo teplo.

„Kľúčové sú podmienky ohľadne prúdenia, vlhkosti a teplotného zvrstvenia,“ vysvetlil SHMÚ na sociálnej sieti.

Podľa poľskej Národnej hasičskej brigády spôsobil mimoriadne silný vietor škody na budovách v takmer každom okrese krajiny. Najhoršie postihnutou oblasťou je však západ Poľska. Podľa spravodajskej televízie TVN24 bolo do štvrtkového večera stále bez dodávok elektrickej energie asi 240 000 spotre­biteľov.

V Krakove zase vietor prevrátil 30-metrový žeriav, pričom zraneniam podľahli dvaja stavební robotníci. Žeriav sa v čase nehody nepoužíval a v jeho kabíne sa nik nenachádzal, uviedla polícia. Presné okolnosti nešťastia sa stále vyšetrujú.

190 poškodených budov

Vo štvrtok v ranných hodinách museli tiež kvôli silnému vetru presmerovať do Budapešti dva lety smerujúce do Varšavy – jeden zo severného mesta Bydgoszcz a druhý z Krakova, uviedli pre PAP zdroje z poľského národného leteckého prepravcu LOT.

V celom Poľsku hasiči zaznamenali 190 poškodených budov, 54 z nich malo v dôsledku vetra odtrhnuté strechy. Výpadky elektriny zaznamenali vo štvrtok v ranných hodinách vo viac než 324 000 domác­nostiach a podnikoch, pripomína PAP.

Na severe Nemecka orkán Ylenia ochromil železničnú aj leteckú dopravu, má zatiaľ dve obete. Sú nimi muži, na ktorých autá spadli stromy. Desiatky tisíc domácností postihli v dôsledku silného vetra výpadky dodávok elektrického prúdu. V Hamburgu robia problémy zdvihnuté more. Meteorológovia varujú, že v piatok a v sobotu môže sever krajiny postihnúť ďalšie „extrémne“ búrky, informovala dnes agentúra DPA.

Lufthansa zrušila 20 letov

Život 37-ročného vodiča si vyžiadal pád stromu na osobné auto v blízkosti obce Bad Bevensen juhovýchodne od Hamburgu, uviedli miestni hasiči. Päťdesiatpäťročný muž zomrel už ráno pri dopravnej nehode v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko pri obci Südharz, tiež na jeho vozidlo spadol strom a vozidlo sa prevrátilo, informovala polícia.

Na severe Nemecka nejazdili ráno žiadne vlaky v diaľkovej doprave. Obmedzenia boli tiež v regionálnej železničnej doprave. S problémami sa stretáva aj letecká doprava. Aerolinky Lufthansa zatiaľ zrušili 20 letov, z toho desať v Hamburgu. V západonemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku sa dočasne ocitlo bez prúdu asi 54 000 domácností, uviedla distribučná spoločnosť Westnetz.

Mohutná vlna rozbila čelné sklá okien na jednom z trajektov plaviacich sa v Hamburgu po Labe. Podľa prevádzkovateľa linky nebol nikto vážne zranený. Video kolujúce na sociálnych sieťach zachytilo, ako cestujúci na kývajúcej sa lodi utekajú z krytej paluby, do ktorej sa hrnú prívaly vody.

V Hamburgu zdvihnuté more zaplavilo polabskú štvrť Fischmarkt, vodočet v štvrti Sankt Pauli ukazoval hladinu vody takmer dva metre nad stredným povodňovým stavom. O závažnú povodeň by podľa Spolkového úradu pre lodnú dopravu a hydrografiu (BSH) išlo vo chvíli, keď by voda stúpla o 2,5 metra.

Obzvlášť veterno bolo v noci na dnešok na vrchu Brocken v stredonemeckom pohorí Harz. Meteorológovia tam namerali poryvy s rýchlosťou až 156 kilometrov za hodinu. Na pobreží dosahoval vietor 115 kilometrov za hodinu.

K Británii sa blíži silná búrka

Iná búrka, Eunice, sa zase blíži k Británii, kvôli ktorej môže v piatok na pobreží juhozápadného Anglicka a Walesu udrieť vietor o sile orkánu s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu. Meteorologická služba preto vydala najvyšší stupeň varovania. Ľudia podľa nej môžu byť v ohrození života kvôli lietajúcim troskám a pravdepodobné je aj vážne poškodenie budov a elektrického vedenia. Železničný dopravca oznámil, že vo Walese kvôli vetru nebudú v piatok jazdiť vlaky, uviedol server BBC. Varovanie pred silným vetrom platí aj na severe a severozápade Francúzska.

„Je to najsilnejšia búrka za posledné roky,“ uviedol Aidan McGivern z meteorologickej služby. Varovanie kvôli vetru bude v platnosti od piatkových skorých ranných hodín, skončiť má večer. Najvyšší stupeň platí pre západné pobrežie juhoanglických grófstiev Devon, Cornwall a Somerset a južnú časť Walesu.

Zatvorené školy

Kvôli búrke a prípravám na ňu dnes konal krízový štáb COBRA. Premiér Boris Johnson potom povedal, že armáda bude v pohotovosti a bude pripravená okamžite pomôcť v zasiahnutých oblastiach.

Na mnohých miestach zostanú v piatok zatvorené školy. Vyučovať sa nebude v stovkách školských zariadení na severe Walesu, odporúčanie zavrieť dostali aj školy v Bristole. Svoje brány zavrie aj rad zábavných parkov či zoologická záhrada v Chesteri, mimo prevádzky bude aj londýnske vyhliadkové obrie kolo London Eye.

Varovanie pred silným vetrom platí aj na severe a severozápade Francúzska, napísala agentúra AFP. Podľa služby Météo France tam bude vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu a môže narušiť dopravu a poškodiť elektrické či telefónne siete.

Stopke pre všetky vlaky v Holandsku

Aj Holandsko sa pripravuje na príchod Eunice. Kráľovský holandský meteorologický ústav (KNMI) varoval, že nárazy vetra môžu v piatok dosiahnuť rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu. Letecká spoločnosť KLM vo štvrtok večer oznámila, že v piatok zruší takmer 170 letov. Národná železničná spoločnosť Nederlandse Spoorwegen (NS) uviedla, že v krajine v piatok od 14.00 h pozastaví všetky vlakové súpravy.

Rozhodnutie pozastaviť železničnú dopravu bolo prijaté v rámci preventívnych opatrení. Železničná spoločnosť očakáva, že silný vietor spôsobí padanie konárov a stromov na koľaje. Predstavitelia firmy sa zároveň obávajú, že pre nepriaznivú poveternostnú situáciu nebude možné vyslať pohotovostné posádky na riešenie porúch a technických problémov.

Meteorológovia očakávajú, že víchrica Eunice zasiahne Holandsko v piatok popoludní. KNMI vyzval obyvateľov po celej krajine, aby preventívne nevychádzali von.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #silný vietor