Zelenskyj: Dávate Rusku zámienku, cudzie vojská nepotrebujeme

Ukrajina podľa prezidenta Volodymyra Zelenského nepotrebuje, aby jej na pomoc prišli vojaci spojeneckých krajín.

17.02.2022 19:24
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok 17. februára 2022 počas stretnutia s príslušníkmi ozbrojených síl na bojových pozíciách v Doneckej oblasti na východe krajiny.
debata (133)

Prítomnosť cudzích vojsk by mohla poskytnúť Rusku argument, že je v ohrození jeho bezpečnosť, a viedla by k destabilizácii vo svete, uviedol Zelenskyj v rozhovore s tlačovou agentúrou RBK Ukrajina.

„Nepotrebujeme na svojom území vojakov pod cudzou vlajkou,“ vyhlásil Zelenskyj. „Nechceme dať Rusku ďalší dôvod, aby mohlo hovoriť, že u nás máme (cudzie) základne, pred ktorými sa musí brániť,“ vysvetlil.

Ukraine Russia Tensions Čítajte viac Ukrajinka z Charkiva: Ľudia sú pripravení bojovať

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba potom podľa agentúry Reuters uviedol, že Rusko sa bude snažiť vyvolať rôzne situácie, aby mohlo obviniť Kyjev z vyostrenia konfliktu s proruskými separatistami na východnej Ukrajine.

„Mali by sme byť pripravení na akýkoľvek scenár,“ povedal Kuleba po rokovaní so svojou britskou kolegyňou Liz Trussovou.

Ukrajinské sily a proruskí separatisti na východe krajiny sa dnes navzájom obvinili z ostreľovania. Zelenskyj označil paľbu separatistov za veľkú provokáciu, podľa západných predstaviteľov by mohlo ostreľovanie byť súčasťou snahy Ruska vytvoriť zámienku na inváziu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov k incidentu povedal, že Moskva je správami o eskalácii na východe Ukrajiny „vážne znepokojená“.

Ukrajina / Doneck / Čítajte viac Vojenská situácia v Donbase sa vyostruje, Rusko oznámilo návrat ďalších jednotiek

Rusko v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov, čím vyvolalo obavy Západu, že sa pripravuje na inváziu do susednej krajiny. V utorok síce oznámilo sťahovanie niektorých jednotiek, Ukrajina ale tvrdí, že o návrate vojakov do posádok neexistujú dôkazy. Americký minister zahraničia Antony Blinken upozornil, že USA dokonca pozorujú pohyb ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici, nie preč od nej, a americký prezident Joe Biden dnes varoval, že nebezpečenstvo invázie na Ukrajinu v najbližších dňoch je stále „veľmi vysoké“.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj