Zdá sa, že Moskva klame. Pri hraniciach s Ukrajinou pribúdajú ruské jednotky

Satelitné zábery, ktoré zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny. Zábery naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek tomu, že Moskva tvrdí opak, informuje agentúra Reuters.

17.02.2022 20:46
debata (201)
zväčšiť Satelitná snímka ukazuje zrejme ruský vojenský... Foto: SITA/AP, Maxar
rusko Satelitná snímka ukazuje zrejme ruský vojenský konvoj smerujúci na západ do bieloruského mesta Rečyca neďaleko ukrajinských hraníc.

Firma Maxar tvrdí, že najnovšie satelitné snímky dokazujú, že zatiaľ čo Rusko stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ďalšie jednotky a kusy techniky tam prišli. V Bielorusku, kde Rusko organizuje vojenské cvičenia, pribudol nový vojenský pontónový most cez rieku Pripiať, len necelých šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Postavená bola aj veľká poľná nemocnica a na armádnom letisku umiestnili novú jednotka s takmer dvadsiatimi útočnými vrtuľníkmi.

„Vidíme ich (Rusov) lietať vo viacerých bojových a podporných lietadlách. Vidíme, ako (Rusi) v Čiernom mori vylepšujú svoju bojovú pripravenosť a dokonca si pripravujú zásoby krvi,“ povedal vo štvrtok v Bruseli americký minister obrany Lloyd Austin.

zväčšiť Satelitná snímka ukazuje bojové vrtuľníky a... Foto: SITA/AP, Maxar
rusko Satelitná snímka ukazuje bojové vrtuľníky a jednotky v blízkosti jazera Donuzlav na Kryme.

Agentúra Reuters ešte koncom januára ako prvá informovala o tom, že Rusko zrejme presunulo zásoby krvi určenej na transfúziu k ukrajinským hraniciam. Austinov štvrtkový výrok je prvým verejným potvrdením tejto spravodajskej informácie zo strany americkej administratívy.

„Nie je to tak dávno, čo som bol ešte sám vojak. Viem z prvej ruky, že tieto veci nerobíte pre nič za nič,“ povedal vyslúžilý štvorhviezdičkový generál Austin. „A rozhodne ich nerobíte, keď sa chystáte zbaliť a odísť domov,“ dodal. Moskva v utorok oznámila, že sťahuje vojakov z ukrajinského pohraničia späť do kasární, západné krajiny však opakovane tvrdia, že tomu nič nenasvedčuje.

Podľa Maxaru, ktorá monitoruje pohyby ruských vojsk, síce Moskva stiahla od ukrajinských hraníc časť svojej vojenskej techniky, inú však odvtedy do oblasti dopravila.

zväčšiť Satelitná snímka zobrazuje výstavbu ciest a... Foto: SITA/AP, Maxar
rusko Satelitná snímka zobrazuje výstavbu ciest a nového pontónového mosta cez rieku Pripjať v Bielorusku.
Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Dávate Rusku zámienku, cudzie vojská nepotrebujeme
201 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine