Trussová Číne: Zatlačte na Rusko, aby sa stiahlo od Ukrajiny

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová vo štvrtok vyzvala Čínu, aby v najnovšej kríze vyvinula tlak na Rusko, nech sa stiahne od hraníc Ukrajiny. Ministerka dodala, že podpora Kremľa zo strany Číny je nezlučiteľná s jej politikou nezasahovania a s jej túžbou, aby bola vnímaná ako zodpovedný svetový aktér. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

17.02.2022 22:02
trussová Foto:
Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová počas tlačovej konferencie po rozhovoroch s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom v Kyjeve vo štvrtok 17. februára 2022.
debata (44)

Šéfka britskej diplomacie sa takto vyjadrila na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom po rozhovoroch v Kyjeve.

„Čína nie je rovnaká ako Rusko. Zastáva politiku nezasahovania (do vnútorných záležitostí iných krajín). Preto je prekvapením vidieť čínskych lídrov, ako držia s Kremľom,“ povedala Trussová v príhovore v Kyjeve.

Trussová uviedla ako príklad rozhodnutie Číny neprotestovať proti invázii Ruska na ukrajinský Krymský polostrov v roku 2014, ďalej názory Pekingu na to, kto by mal byť členom NATO, a jeho nesúhlas s diskusiou o ukrajinskej kríze v Bezpečnostnej rade OSN minulý mesiac.

rusko Čítajte viac Zdá sa, že Moskva klame. Pri hraniciach s Ukrajinou pribúdajú ruské jednotky

„Ak chce byť Čína vnímaná ako zodpovedný svetový hráč, mala by urobiť všetko, čo je v jej silách, aby zaistila, že Rusko sa stiahne,“ vyhlásila podľa agentúry Reuters Trussová. „Svet sa pozerá, či uvidí, že Čína robí kroky prispievajúce k mieru a stabilite, alebo k podnecovaniu agresie,“ dodala.

Rusko má pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždených vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane. Západ sa preto v posledných týždňoch obával, že Rusko chce na susednú krajinu zaútočiť. Moskva to popierala a aj keď v utorok oznámila, že časť vojakov už sťahuje do pôvodných základní, západní lídri tvrdia, že realita je opačná – ruských vojakov pri hraniciach pribúda. A zároveň varujú, že útok na Ukrajinu stále hrozí.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Dávate Rusku zámienku, cudzie vojská nepotrebujeme
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Liz Trussová