Po ničivých zosuvoch bahna a záplavách potvrdili v Riu de Janeiro už 117 úmrtí

Na najmenej 117 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav a zosuvov pôdy, ktoré v brazílskom štáte Rio de Janeiro vyvolali výdatné dažde. Podľa miestnej polície je ďalších 116 ľudí stále nezvestných. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

18.02.2022 06:39
Brazília počasie dažde zosuvy Foto: ,
Buldozér odpratáva blato z ulice po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v brazílskom meste Petrópolis 17. februára 2022.
debata

Guvernér štátu Rio de Janeiro Cláudio Castro na tlačovej konferencii uviedol, že do stredajšieho večera miestneho času sa podarilo zachrániť 24 ľudí. Podľa agentúry DPA je medzi obeťami aj najmenej 13 maloletých.

Prudké dažde postihli v utorok mesto Petrópolis a okolitú horskú oblasť, ktorá leží približne 70 kilometrov severovýchodne od mesta Rio de Janeiro.

Plný rozsah škôd bol viditeľný až v stredu na svitaní, keď brazílske médiá opísali Petrópolis ako „mesto zaplavené bahnom“. Zosuvy pôdy podľa médií odniesli autá a zablokovali ulice. Do záchrannej akcie boli zapojené desiatky hasičov, pričom sa na nej zúčastnili aj miestni obyvatelia, ktorí sa snažili pomôcť.

Zosuvy pôdy poškodili najmenej 80 budov, pričom vyše 370 ľudí ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Brazília počasie dažde zosuvy obete Čítajte viac Počet obetí záplav v Brazílii sa zvýšil na 94, Petrópolis vyzerá ako po vojne

Štátny hasičský zbor uviedol, že v utorok napršalo za tri hodiny 25,8 centimetra zrážok – takmer toľko ako za predchádzajúcich 30 dní dohromady. Guvernér Castro povedal, že šlo o najsilnejšie dažde v oblasti od roku 1932.

Hornatú oblasť štátu Rio de Janeiro nezasiahli takéto ničivé búrky prvýkrát. V oblasti Petrópolisu a okolitých miest Nova Friburgo a Teresópolis zaznamenali zrážky podobnej intenzity aj v januári 2011. Pri záplavách a zosuvoch pôdy tam vtedy zahynulo viac než 900 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #záplavy