Šojgu a Austin absolvujú telefonát. Rusko odmietlo účasť na schôdzke OBSE

Ministri obrany Ruska a USA, Sergej Šojgu a Lloyd Austin, absolvujú v piatok telefonické rokovanie. Uskutoční sa na základe iniciatívy americkej strany, informovalo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.

18.02.2022 11:50
OSCE / OBSE / Organizácia pre bezpečnosť a... Foto: ,
Kamera pred vchodom Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vo Viedni
debata (18)

Bližšie podrobnosti vrátane tém rozhovoru ministerstvo neuviedlo. Naposledy spolu ministri obrany USA a Ruska rokovali 12. februára. Podľa ruského rezortu obrany vtedy hovorili o „bezpečnostných otázkach“, ktoré sú predmetom „spoločného záujmu“.

Pentagón vtedy informoval, že ministri diskutovali o posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti Ukrajiny a na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Lloyd Austin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Ministri obrany USA a Ruska si zatelefonovali. Témou bola Ukrajina

V piatok sa na žiadosť Ukrajiny vo Viedni uskutoční mimoriadne zasadnutie OBSE venované vojenským aktivitám Ruska v blízkosti hraníc Ukrajiny. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter to oznámilo poľské predsedníctvo OBSE.

O zvolanie tohto zasadnutia požiadala Ukrajina na základe Viedenského dokumentu – medzinárodnej dohody účastníckych štátov OBSE z roku 2011, ktorá je určená na implementáciu opatrení na posilnenie dôvery a bezpečnosti v regióne.

Vedúci ruskej delegácie pri OBSE vo Viedni Konstantin Gavrilov už v komentároch pre ruské médiá uviedol, že Rusko sa na tomto stretnutí nezúčastní.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #Sergej Šojgu #Lloyd Austin