K obnoveniu jadrovej dohody s Iránom by mohlo dôjsť v najbližších dňoch

Rokovania o obnove iránskej jadrovej dohody vo Viedni zaznamenali výrazný pokrok. K dohode by mohlo v prípade "seriózneho prístupu" Iránu dôjsť už v priebehu niekoľkých dní, oznámil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

18.02.2022 13:46
Irán / Jadrová dohoda / Palais Coburg / Foto: ,
Päťhviezdičkový hotel Palais Coburg vo Viedni, kde sa odohrávajú neverejné rokovania o iránskom jadrovom programe a jadrovej dohode s Iránom
debata (1)

Viedenské rokovania o záchrane prelomového Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ktorý mal výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu zaistiť nevojenský charakter iránskeho jadrového programu, sa obnovili vlani koncom novembra.

Odborníci sa zhodujú na tom, že Irán by mohol už v priebehu niekoľkých týždňov disponovať dostatkom materiálu na výrobu jadrovej zbrane.

Irán vyzval americký Kongres, aby sa zaviazal k podpore zmluvy v prípade, že vo Viedni dôjde k dohode. Teherán vyžaduje tieto záruky najmä vzhľadom na to, že v roku 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump odstúpil od dohody a na Irán uvalil tvrdé ekonomické sankcie.

Súčasný americký prezident Joe Biden avizoval ochotu vrátiť sa k jadrovej dohode s Iránom a zmierniť sankcie, ak Teherán obnoví svoje záväzky vyplývajúce z dohody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #iránska jadrová dohoda