Kuleba o „chystaných útokoch“ Ukrajiny: Sú to ruské dezinformácie

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dôrazne poprel správy, že Ukrajina už v najbližšom čase podnikne útočné operácie na východe Ukrajiny alebo sabotážne akcie v tamojších zariadeniach na výrobu chemikálií.

18.02.2022 19:39 , aktualizované: 20:44
trussová, kuleba Foto:
Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (vľavo) a jej ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba po spoločnom rokovaní v Kyjeve vo štvrtok 17. februára 2022.
debata (43)

Tieto správy označil Kuleba za ruské dezinformácie, informuje TASR na základe vyjadrenia ministra na Twitteri.

„Kategoricky odmietame ruské dezinformačné správy o údajných ukrajinských útočných operáciách alebo sabotážach v podnikoch na výrobu chemikálií. Ukrajina nepodniká v Donbase takéto útoky a ani ich neplánuje. Sme úplne oddaní jedinému riešeniu konfliktu – diplomatickému,“ uviedol v tvíte šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba.

V posledných dňoch silnie napätie medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj medzi Západom a Ruskom. Západní lídri tvrdia, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu, napriek tomu, že Moskva vyhlasuje, že stiahla časť z vyše 100 000 zhromaž­dených vojakov od hraníc Ukrajiny. Spravodajské informácie ukazujú opak – ruských vojakov okolo hraníc Ukrajiny pribúda.

Západní lídri tiež upozorňujú, že Rusko môže použiť dezinformácie ako zámienku na to, aby mohlo podniknúť útok na susednú krajinu.

Krym Rusko Ukrajina armáda jednotky Maxar zábery Čítajte viac Rusko má na Ukrajine a v jej okolí možno až 190-tisíc vojakov, tvrdia USA

Holandsko pošle pušky a prilby

V reakcii na vyhrotenú situáciu vo východnej Európe Holandsko oznámilo, že Ukrajine pošle vojenské vybavenie vrátane ostreľovacích pušiek a bojových prílb, aby sa mohla brániť proti prípadnému útoku Ruska, uviedol holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra,.

Tento krok členskej krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) prichádza napriek tomu, že sa starosta Kyjeva vysmial susednému Nemecku, keď poslalo prilby Ukrajine, ktorej hrozí invázia Ruska.

Ukrajina, zbrane, raketomet Čítajte viac Je nemecká vláda slabošská? Spisovateľky chcú zbrane pre Ukrajinu

„Ukrajina sa musí dokázať sama brániť proti prípadnému ozbrojenému útoku Ruska na svojom vlastnom území,“ uviedol minister Hoekstra vo vyhlásení. „Preto sa kabinet rozhodol zásobiť Ukrajinu týmto vojenským vybavením,“ dodal.

Jedinými smrtiacimi zbraňami, ktoré holandská vláda pošle Ukrajine, je 100 ostreľovacích pušiek s 30 000 kusmi streliva, doplnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Aj pancierové vesty

Holandsko pošle aj 3 000 bojových prílb a 2000 pancierových viest „na osobnú ochranu životne dôležitých telesných častí“, uviedlo ministerstvo.

Krajina tiež pošle 30 detektorov kovov, dva roboty na hľadanie námorných mín, dva radary na pozorovanie bojiska a päť radarov na lokalizáciu zbraní, ktoré pomôžu vojakom určiť, odkiaľ prichádza prebiehajúca streľba.

Nemecko v januári oznámilo, že nebude poskytovať Ukrajine zbrane, ale namiesto toho ponúklo zásielku 5 000 prílb. Tento krok skritizoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko ako „vtip“.

Vitalij Kličlko Čítajte viac Šampión Kličko vzal do rúk zbraň a pohrozil Putinovi. Je ako gangréna, tvrdí

Holandsko si vypestovalo blízke vzťahy s Ukrajinou po leteckej katastrofe z roku 2014, keď dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Amsterdamu zostrelili nad východnou Ukrajinou, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Z nich väčšinu tvorili Holanďania, bolo ich 196.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Dmytro Kuleba