Spojené štáty a Británia obvinili Rusko z kyberútokov na Ukrajinu

Spojené štáty a Británia obvinili Rusko, že stoja za utorkovými rozsiahlymi kybernetickými útokmi, ktoré dočasne vyradili z prevádzky weby ukrajinského ministerstva obrany, ďalších vládnych agentúr a dvoch bánk.

18.02.2022 22:25
Neubergerová Foto:
Zástupkyňa bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Joea Bidena pre kybernetické a nové technológie Anne Neubergerová.
debata (22)

Moskva svoju úlohu v incidente už skôr poprela. Zástupkyňa bezpečnostného poradcu prezidenta Joea Bidena Anne Neubergerová povedala médiám, že Biely dom chce Rusko za zločiny v kybernetickom priestore dohnať k zodpovednosti.

„Rusko sa rado pohybuje nepozorovane a spolieha sa na to, že určenie autora útokov býva dlhý proces. Vo svetle tejto skutočnosti postupujeme rýchlo pri prisudzovaní týchto DDos útokov,“ povedala Neubergerová.

Pri DDos útokoch páchatelia zahlcujú cieľové servery obrovským počtom požiadaviek, čím im znemožnia bežné fungovanie a vyradia ich z prevádzky. „Domnievame sa, že ruská vláda je zodpovedná za rozsiahle útoky na ukrajinské banky z tohto týždňa,“ dodala.

Kyberbezpečnosť / Ransomware / Hacker / Heker / Technológie / Čítajte viac Ukrajinské ministerstvo a banky postihol kyberútok

Američania podľa Neubergerovej majú dáta, ktoré ukazujú, že infraštruktúra napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU „posielala vysoký objem komunikácie na IP adresy a domény na Ukrajine“.

„Britská vláda sa domnieva, že do útokov z tohto týždňa na finančný sektor na Ukrajine je zapletená ruská vojenská rozviedka GRU,“ uviedol vo vyhlásení hovorca britskej diplomacie.

Podľa ukrajinských činiteľov bol utorkový útok najväčším v histórii krajiny. Západ pritom varuje, že pokiaľ Rusko skutočne uvažuje o invázii na Ukrajinu, bude podobných incidentov zrejme pribúdať. Podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov v stredu povedal, že pri útoku boli použité IP adresy z Ruska, Číny, Uzbekistanu a Česka.

luhansk Čítajte viac Putin núka za evakuáciu 10-tisíc rubľov na hlavu. Cynizmus, reagujú USA
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #USA #Ukrajina #kyberútok