Putin sa rozhodol pre inváziu, zaútočí aj na Kyjev, uviedol Biden

Prezident Spojených štátov Joe Biden je presvedčený, že sa jeho ruský náprotivok Vladimír Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu.

18.02.2022 23:44 , aktualizované: 19.02.2022 08:31
biden Foto:
Prezident USA Joe Biden
debata (1077)

Hoci stále existuje priestor pre diplomaciu, Rusko plánuje útok v najbližších dňoch, vrátane útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev, povedal šéf Bieleho domu. Rusko zhromažďuje niekoľko týždňov obrovské množstvo vojakov pri ukrajinských hraniciach a vznáša voči západným krajinám bezpečnostné požiadavky, Moskva však odmieta, že by sa chystala na svojho suseda zaútočiť.

„Máme dôvody domnievať sa, že ruské jednotky plánujú a chystajú sa zaútočiť na Ukrajinu v nasledujúcom týždni, v nasledujúcich dňoch,“ vyhlásil Biden po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, britským premiérom Borisom Johnsonom a ďalšími.

putin Čítajte viac Svet tlačí na Rusko, aby upustilo od provokácií a uvoľnilo napätie

Predstavitelia sa podľa Bieleho domu zhodli, že budú pokračovať v snahe o diplomatické riešenie sporu, ale sú pripravení rýchlo a koordinovane prijať ekonomické sankcie voči Rusku, pokiaľ sa Moskva rozhodne pre konflikt. Predmetom rokovania bolo aj zaistenie bezpečnosti východného krídla NATO, uviedol Biely dom.

Americký minister zahraničia Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov sa chystajú stretnúť 24. februára v Európe, povedal ďalej Biden. Varoval pritom, že akákoľvek ruská vojenská akcia pred týmto dátumom by znamenala, že Rusko „zavrelo dvere diplomacii“.

V Donecku aj Luhansku je mobilizácia

Vodca neuznanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti, vyhlásil dekrétom „všeobecnú mobilizáciu“. Oznámenie prichádza v čase, keď pribúda násilných incidentov na fronte medzi ukrajinskou armádou a Ruskom podporovanými separatistami.

„Vyzývam kolegov v zálohe, aby sa dostavili na vojenské odvodné oddelenie. Dnes som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii,“ oznámil vodca samozvanej republiky Denis Pušilin vo videovyhlásení.

Dekrét o mobilizácii v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne schválilo všetkých 88 prítomných poslancov Ľudovej rady DĽR.

K rovnakému kroku pristúpila v sobotu aj ďalšia samozvaná ľudová republika na Donbase – Luhanská (LĽR). Dekrét o všeobecnej mobilizácii podpísal jej líder Leonid Pasečnik. Z LĽR majú zákaz vycestovať muži vo veku 18 – 55 rokov.

USA: Rusi sú v útočných pozíciách

Štyridsať až päťdesiat percent ruských vojakov v blízkosti hranice s Ukrajinou je „v útočných pozíciách“. Podľa agentúry Reuters to pod podmienkou anonymity v piatok vyhlásil americký obranný činiteľ.

Podľa spomínaného predstaviteľa je pri rusko-ukrajinskej hranici zhromaždených približne 150 000 ruských vojakov, vrátane 125 taktických práporov.

„Percento vojakov v útočných pozíciách je vyššie, než sa doteraz predpokladalo. Svedčí to o tom, že ruské jednotky môžu napadnúť Ukrajinu prakticky bez varovania,“ povedal obranný činiteľ, ktorý pre svoje tvrdenia nepredložil žiadne dôkazy.

Podľa súkromnej spoločnosti Maxar Technologies, ktorá monitoruje pohyby ruských vojsk, nové satelitné zábery ukazujú ruskú vojenskú aktivitu na viacerých miestach v Bielorusku, na Kryme a na západe Ruska neďaleko ukrajinskej hranice. Firma Maxar uviedla, že na snímkach je okrem iného vidieť nové veľké rozmiestnenie vrtuľníkov na severozápade Bieloruska a bojovú skupinu tankov, obrnených vozidiel a podporného vybavenia na letisku Millerovo asi 25 kilometrov od hranice s Ukrajinou.

Tisícky jednotiek

NATO sa v piatok zase rozhodlo zvýšiť úroveň pripravenosti tisícov vojakov v súvislosti s krízou ukrajinských hraniciach, informuje agentúra DPA, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia Severoatlantickej aliancie.

luhansk Čítajte viac Putin núka za evakuáciu 10-tisíc rubľov na hlavu. Cynizmus, reagujú USA

Sily rýchleho nasadenia NATO (NRF) majú byť po novom schopné nasadenia už do siedmich dní namiesto obvyklých tridsať.

Na presun ostatných vojenských jednotiek sa odteraz s okamžitou platnosťou vzťahuje lehota v trvaní 30 dní namiesto pôvodných 45.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine