Začali sa manévre ruských strategických síl. Putin a Lukašenko sa ich zúčastňujú virtuálne

V Rusku sa v sobotu začali cvičenia síl strategického určenia, ktorých súčasťou je aj odpaľovanie balistických a riadených striel. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie hovorcu Kremľa.

19.02.2022 13:47
putin lukašenko cvičenie vojenské Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko sledujú vojenské cvičenia prostredníctvom videokonferencie v Moskve.
debata (63)

Na cvičeniach sa virtuálne zúčastňujú aj ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko, ktorí ich priebeh sledujú z priamo z riadiaceho centra v Kremli.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova dal Putin pokyn k začatiu cvičenia, ktoré odštartovalo skúšobným odpálením balistických a následne aj riadených striel.

Ruské ministerstvo obrany avizovalo konanie manévrov strategických síl v piatok, v období vyhroteného napätia vyvolaného hromadením ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach a obavami z možnej ruskej invázie na Ukrajinu.

VIDEO: Rusi a Bielorusi cvičili letecké súboje v pároch.

Video

Podľa ministerstva majú tieto cvičenia „preveriť pripravenosť vojenských veliteľských a riadiacich orgánov, posádok vojnových lodí a nosičov strategických rakiet, ako aj spoľahlivosť zbraní strategických jadrových a nejadrových síl“.

Ministerstvo zdôraznilo, že manévre boli vopred plánované. Zúčastňujú sa na nich ruské vzdušno-kozmické sily, strategické raketové sily, jednotky Južného vojenského okruhu, ako aj Severná a Čiernomorská flotila.

biden Čítajte viac Putin sa rozhodol pre inváziu, zaútočí aj na Kyjev, uviedol Biden
63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko