Polícia uvoľnila ulice pred kanadským parlamentom, ktoré blokovali kamionisti

Kanadskí policajti zasiahli v sobotu voči protestujúcim kamionistom, ktorí od januára blokovali ulicu pred parlamentom v centre hlavného mesta Ottawa. Podarilo sa im tak uvoľniť priestranstvo, ktoré bolo hlavným epicentrom protestov proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády, uvádza agentúra AP.

19.02.2022 20:23
Kanada USA most blokáda ukončenie Foto: ,
Policajti vedú v putách jedného z demonštrantov, ktorí blokovali prístup na most Ambassador Bridge, ktorý prepája americké mesto Detroit a kanadské mesto Windsor vo Windsore. 13. február 2022.
debata (10)

Pri sobotnom zásahu zároveň zadržali prinajmenšom 47 ľudí, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie samotnej polície.

Príslušníci poriadkovej polície razantne vytláčali davy demonštrantov z ulíc okolo kanadského parlamentu, známych ako tzv. Parliament Hill. Desiatky kamionistov odišli napokon z oblasti sami aj so svojimi vozidlami, zatiaľ čo ďalšie kamióny zaistili policajti.

Voči niektorým agresívnym osobám, ktoré sa odmietli podriadiť vydaným pokynom, polícia podľa vlastného vyjadrenia nasadila aj „chemický prípravok s dráždivým účinkom“, píše agentúra AFP.

Polícia vopred varovala tvrdé jadro demonštrantov zhromaždených v oblasti Parliament Hill, že sa voči nim chystá zasiahnuť a vyzvala ich na odchod.

„Povedali sme vám, aby ste odišli. Dali sme vám čas na odchod. Postupovali sme pomaly a metodicky a vy ste sa napriek tomu správali útočne a agresívne voči našim príslušníkom a koňom (jazdeckej polície). S ohľadom na vaše správanie, si so sebou berieme helmy a obušky,“ uviedla polícia na Twitteri.

Polícia v Toronte zablokovala cestu počas...
Muž stojí vo dverách svojho trucku, ktorý...
+7Priaznivec Donalda Trumpa na proteste v Toronte...

Časť protestujúcich sa policajtom postavila na odpor a hádzala na nich palivové kanistre. Krátko pred policajným zásahom prišli demonštrantov posilniť ešte ďalší stúpenci.

K podobnému rozsiahlemu zásahu voči protestujúcim za účasti stoviek policajtov došlo v Ottawe už v piatok, pričom zadržaných bolo vtedy najmenej 100 ľudí, prevažne pre podozrenie z výtržníctva. Odtiahnuté boli asi dve desiatky vozidiel, ktoré blokovali hlavné cestné ťahy. Zranenie podľa dostupných informácií utrpel jeden policajt a žiaden z demonštrantov.

Medzi zatknutými boli najmenej štyria vodcovia protestov.

Ottawa zostáva poslednou baštou protestov kamionistov zvaných Konvoj slobody, ktorým sa od 22. januára podarilo zablokovať aj viacero hraničných priechodov medzi Kanadou a USA. Dohodu o ukončení poslednej z blokád hraničných priechodov, ktoré spôsobili obrovské ekonomické škody, sa podarilo dosiahnuť 16. februára.

Kamionisti a ich stúpenci pôvodne žiadali len zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je v Kanade nutné pri návrate z USA. Ich požiadavky sa však postupne rozrástli na odvolanie všetkých epidemických opatrení, pričom časť demonštrantov požadovala aj na odstúpenie vlády premiéra Justina Trudeaua.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Ottawa #koronavírus