Rusko-bieloruské manévre budú pokračovať. Skončiť sa mali v nedeľu

Spoločné manévre Ruska a Bieloruska s názvom Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré sa mali skončiť v nedeľu, budú pokračovať. TASR získala túto informáciu z oficiálnej stránky bieloruského ministerstva obrany.

20.02.2022 11:43 , aktualizované: 11:54
rusko bielorusko vojenské cvičenia Foto: ,
Spoločné vojenské cvičenia Ruska a Bieloruska s názvom Spojenecké odhodlanie 2022 v Bielorusku. 19.2.2022
debata (181)

„V súvislosti s nárastom vojenskej aktivity v blízkosti vonkajších hraníc Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska) a zhoršením situácie na Donbase sa prezidenti Bieloruskej republiky a Ruskej federácie rozhodli pokračovať v cvičeniach síl zväzového štátu,“ uviedol vo vyhlásení bieloruský minister obrany Viktar Chrenin.

Podľa neho sa v ďalšom priebehu cvičenia „dôkladne rozpracujú etapy obrany zväzového štátu“, ktoré ich doterajší priebeh detailne nepokrýval.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal počas nedeľňajšieho telefonátu svojmu francúzskemu náprotivkovi Emmanuelovi Macronovi, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia.

VIDEO: Rusi a Bielorusi cvičili letecké súboje v pároch.

Video

Chrenin ďalej konštatoval, že do susedných krajín sa neplánovane presúva množstvo najmodernejších zbraní a vojakov aj z tretích krajín. „Zo siedmich na päť dní sa skrátila pripravenosť na nasadenie jednotiek rýchlej reakcie NATO v prípade takzvanej eskalácie situácie na Ukrajine,“ uviedol Chrenin.

Minister tvrdí, že sa znásobil „počet pre nás nepochopiteľných cvičení a operácií“ v blízkosti hraníc zväzového štátu, ktorých zameranie proti nemu je „zjavné“. Obvinil Západ, že odmieta akceptovať červené čiary načrtnuté Ruskom v bezpečnostnej architektúre Európy, ktoré sú relevantné aj pre Bielorusov, a intenzívne hľadá spôsoby, ako ich obísť.

„Z vyššie uvedeného logicky vyplýva jeden záver — v Európe cítiť veľmi silný zápach strelného prachu. Celé sa to cieľavedome posúva k vojne,“ uzatvoril Chrenin.

Manévre Spojenecké odhodlanie 2022 sa začali 10. februára na juhu Bieloruska a mali trvať desať dní. Zúčastňujú sa na nich aj jednotky z ruského Južného a Západného vojenského okruhu, ktoré v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičovali odrazenie agresie proti zväzovému štátu. Po skončení cvičenia sa ruskí vojaci i technika mali vrátiť na domovské základne.

putin lukašenko cvičenie vojenské Čítajte viac Začali sa manévre ruských strategických síl. Putin a Lukašenko sa ich zúčastňujú virtuálne

Americkí a európski vojenskí pozorovatelia sa obávajú, že Rusko využije cvičenia ako zámienku na trvalé umiestnenie svojich jednotiek v Bielorusku. Cvičenia prebiehajú najmä v regióne Brest, ktorý leží blízko ukrajinských hraníc.

Oficiálne nie je známe, koľko ruských vojakov je v Bielorusku a zúčastňuje sa manévroch. Západné krajiny predpokladajú, že Rusko tam premiestnilo krajiny okolo 30 000 vojakov a dôležité zbraňové systémy vrátane vraj protilietadlových rakiet a stíhačiek.

Zo strategického hľadiska sú kontingenty vojsk v Bielorusku pre ruského prezidenta Vladimira Putina považované za dôležité, pretože ukrajinská metropola Kyjev leží len 80 kilometrov od bieloruských hraníc.

ukrajina vojak luhansko Čítajte viac V Luhansku zahynuli dvaja civilisti v dôsledku ukrajinského útoku
181 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #vojenské cvičenia