Putin a Macron sa zhodli na diplomatickom riešení krízy okolo Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin sa počas nedeľňajšieho telefonátu dohodli, že sa budú snažiť o uzavretie prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala agentúra AFP.

20.02.2022 15:23 , aktualizované: 18:38
putin macron Foto: ,
Emmanuel Macron a Vladimir Putin na koláži snímok
debata (227)

Putin a Macron sa zhodli na „potrebe preferovania diplomatického riešenia súčasnej krízy a na tom, že urobia všetko pre to, aby takéto riešenie dosiahli,“ uviedla Macronova kancelária, podľa ktorej sa v najbližších dňoch uskutoční schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska a Francúzska. Telefonát prezidentov mal trvať 105 minút.

V podobnom zmysle informoval o telefonáte aj Kremeľ, podľa ktorého sa obaja prezidenti „domnievajú, že je dôležité zintenzívniť snahy o hľadanie riešenia prostredníctvom diplomacie“.

Putin počas telefonátu s Macronom obvinil zo súčasnej eskalácie násilia v Donbase vládu v Kyjeve. Súčasné „dramatické“ vyostrenie situácie na frontovej línii v Donbase podľa neho vyvolali „provokácie“ zo strany ukrajinských síl, uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

rusko bielorusko vojenské cvičenia Čítajte viac Rusko-bieloruské manévre budú pokračovať. Skončiť sa mali v nedeľu

Ruský prezident v tejto súvislosti kritizoval skutočnosť, že niektoré krajiny NATO dodávajú Ukrajine zbrane, čím podľa neho podnecujú Kyjev k násilnému riešeniu donbaského problému, napísala agentúra TASS.

Ruský prezident podľa Kremľa tiež zdôraznil, že očakáva od USA a NATO, že pristúpia so všetkou vážnosťou k požiadavkám Moskvy na poskytnutie bezpečnostných garancií a že ich odpovede na ne budú „konkrétne a zásadné“.

Stiahne Putin vojakov z Bieloruska?

Ruský prezident ďalej povedal počas nedeľňajšieho telefonátu svojmu francúzskemu náprotivkovi, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia. Uvádza sa to vo vyhlásení francúzskej prezidentskej kancelárie, ktorá upozornila, že prípadné sťahovanie ruských vojsk z Bieloruska budú musieť potvrdiť informácie z terénu.

Podľa Macronovej kancelárie Putinove slová zrejme protirečia predchádzajúcemu vyhláseniu bieloruskej vlády, podľa ktorej ruskí vojaci zostanú v Bielorusku dlhšie, než bolo plánované.

Spoločné manévre Ruska a Bieloruska s názvom Spojenecké odhodlanie 2022 mali pôvodne trvať od 10. do 20. februára. Po skončení cvičenia sa ruskí vojaci aj technika mali vrátiť na domovské základne. Bieloruské ministerstvo obrany však v nedeľu oznámilo, že cvičenie bude ďalej pokračovať v súvislosti so zhoršením situácie vo východoukrajinskom Donbase a zvýšením vojenských aktivít v krajinách susediacich s Ruskom a Bieloruskom.

Macron telefonoval aj so Zelenským

Emmanuel Macron v nedeľu absolvoval aj telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V priebehu najbližších hodín by mal rokovať aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a americkým prezidentom Joeom Bidenom s cieľom odvrátiť hrozbu ruského útoku na Ukrajinu.

Podľa Elyzejského paláca by mohol absolvovať ešte aj ďalšie telefonáty s britským premiérom Borisom Johnsonom, talianskym predsedom vlády Mariom Draghim a ďalšími partnermi.

ukrajina luhansko vojak Čítajte viac EÚ varuje pred zmanipulovanými informáciami o dianí na Ukrajine
227 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donbas #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj