Vo Varšave aj Madride sa konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny

Stovky ľudí sa v nedeľu zišli v centre Varšavy aj Madridu, aby tak vyjadrili podporu Ukrajine a zároveň demonštrovali proti "ruskej agresii". O oboch zhromaždeniach informovala agentúra AFP.

20.02.2022 21:18
ukrajina varšava Foto: ,
Zhromaždenie v centre Varšavy na podporu Ukrajiny
debata (63)

Vo varšavskom Starom meste niesli viacerí účastníci transparenty či vlajky Ukrajiny, Poľska, EÚ a tiež vlajky, aké používa bieloruská opozícia. Jeden z transparentov hlásal „Sme s Ukrajinou“, ďalší „Ruky preč od Ukrajiny“. Zhromaždený dav zároveň skandoval heslá ako „Pred súd s Putinom!“

Organizátori uviedli, že protestom chceli vyjadriť svoj nesúhlas s „ďalšou možnou ruskou agresiou voči Ukrajine“.

Približne 500 ľudí sa v nedeľu zišlo na obdobnej akcii aj na námestí Plaza de Espaňa v centre Madridu. Mnohí z účastníkov boli Ukrajinci žijúci v Španielsku. Niektorí niesli ukrajinské vlajky, prípadne ich mali prehodené cez chrbát.

„Stop Putinovi“ či „Áno Ukrajine“ stálo na niektorých z transparentov. „Všetci sme znepokojení, máme strach pretože nevieme, čo sa stane zajtra,“ povedal AFP jeden Ukrajincov žijúcich v Madride.

Spojené štáty, ďalšie krajiny NATO aj Ukrajina už celé týždne upozorňujú na vysokú koncentráciu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach a obávajú sa možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva prípravu útoku popiera a Západ obviňuje z hystérie. Zároveň od NATO žiada bezpečnostné garancie vrátane prísľubu, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členom tejto Aliancie.

putin macron Čítajte viac Putin a Macron sa zhodli na diplomatickom riešení krízy okolo Ukrajiny
63 debata chyba
Viac na túto tému: #madrid #Varšava #Ukrajina #vojna na Ukrajine