Na východe Ukrajiny sa obviňujú zo streľby, do Ruska evakuovali tisíce ľudí

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa ukrajinskej agentúry Unian za posledný deň osemdesiatkrát ostreľovali ukrajinské pozície. Dvaja ukrajinskí vojaci a jeden civilista prišli v pondelok o život pri ostreľovaní dedín ležiacich na frontovej línii v Donbase. Informovala o tom ukrajinská polícia, z vyjadrenia ktorej citovala agentúra AFP.

21.02.2022 08:28 , aktualizované: 23:36
ukrajina Foto:
Miestna obyvateľka Tetyana Tomenková plače stojac pred svojím poškodeným domom po ostreľovaní separatistickými silami v Novognativke na východe Ukrajiny v nedeľu 20. februára 2022.
debata (74)

Vojaci boli podľa polície zabití v dedine Zajceve, ležiacej asi 30 kilometrov severne od separatistami kontrolovanej bašty Doneck. Ďalší traja ukrajinskí vojaci utrpeli zranenia.

Zabitého civilistu identifikovali ukrajinské úrady ako 51-ročného obyvateľa obce Novoluhanske, ktorá je od zmienenej dediny vzdialená približne desať kilometrov na východ.

Od začiatku roka ide o prvú oficiálne potvrdenú civilnú obeť v konflikte na východe Ukrajiny, ktorý si za ostatných osem rokov vyžiadal už 14-tisíc životov a 1,5 milióna ľudí donútil opustiť svoje domovy. Od začiatku roka Ukrajina zároveň dosiaľ potvrdila aj sedem zabitých vojakov.

Ruskom podporovaní separatisti v Luhanskej oblasti zase v pondelok informovali, že zranený bol jeden z ich zástupcov v spoločnom kontaktom centre zriadenom v spolupráci s Kyjevom. Zranenia mal utrpieť spoločne s vodičom svojho auta pri útoku, ktorého terčom sa stalo práve zmienené vozidlo.

ukrajina Čítajte viac Ruské sily sa rozptyľujú na pozície pri hranici Ukrajiny

Kyjev opakovane odmieta obviňovanie z toho, že by v posledných dňoch zosilňoval násilie a prípadne priamo plánoval útok na separatistické regióny. Ukrajinská strana uvádza, že vzbúrenecké oblasti a Rusko, ktoré má pri ukrajinských hraniciach desaťtisíce vojakov, len umelo vytvárajú zámienku na ruskú vojenskú inváziu do susednej krajiny.

V noci pokračovala aj evakuácia civilistov, najmä žien a detí, z oboch samozvaných republík. Podľa dnešného oznámenia úradujúceho ruského ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Čuprijana od piatku dorazilo z tejto oblasti na ruské územie asi 61-tisíc obyvateľov.

Režim mimoriadnej situácie

V súvislosti s očakávaným prílevom utečencov zo samozvaných proruských republík v Donbase vyhlásili režim mimoriadnej situácie ďalšie štyri regióny v Rusku: Volgogradská, Oriolská, Ulianovská a Saratovská oblasť. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

Predtým takéto rozhodnutie urobili ďalšie štyri ruské regióny, informoval spravodajský web Meduza.io, pričom spresnil, že ide Voronežskú, Kurskú, Penziansku a Rostovskú oblasť.

Následne ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby bolo každému evakuantovi prichádzajúcemu z Donbasu vyplatených 10-tisíc rubľov (111 eur).

Vladimir Putin Čítajte viac Putin a Biden sa "v zásade" dohodli na samite o Ukrajine
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine