Rusi majú zoznam Ukrajincov na odstrel, tvrdia Američania

Rusko vytvára zoznam Ukrajincov, ktorých v prípade invázie do krajiny plánuje zabiť alebo zavrieť do internačných táborov, napísala americká vláda Vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej.

21.02.2022 10:05
ukrajina Foto:
Chlapec sa hrá so zbraňou počas toho, ako inštruktor ukazuje útočnú pušku Kalašnikov pri výcviku členov ukrajinskej krajne pravicovej skupiny v Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 20. februára 2022.
debata (686)

Informoval o tom denník The New York Times. USA tiež varujú, že ak ruská armáda skutočne vtrhne na územie susednej krajiny, bude mučiť či unášať civilistov, pričom sa zameria predovšetkým na odporcov invázie, novinárov, bieloruských disidentov v exile a príslušníkov etnických, náboženských a sexuálnych menšín.

Ostrými proti demonštrantom

„Máme dôveryhodné informácie, ktoré naznačujú, že ruské jednotky vytvárajú zoznamy Ukrajincov, ktorých chcú zabiť alebo poslať do táborov po vojenskej okupácii,“ píše americká vláda. „Máme tiež dôveryhodné informácie, že ruské jednotky pravdepodobne použijú smrtiace prostriedky na rozohnanie pokojných protestov alebo zastavenie iného pokojného odporu civilného obyvateľstva,“ pokračuje list podpísaný Bathshebou Crockerovou, americkou veľvyslankyňou pri OSN v Ženeve.

ukrajina Čítajte viac Ruské sily sa rozptyľujú na pozície pri hranici Ukrajiny

Spojené štáty podľa denníka upozornili na nebezpečenstvo porušovania ľudských práv v prípade ruskej invázie vo štvrtok pri vystúpení šéfa diplomacie Antonyho Blinkena pred Bezpečnostnou radou OSN. Ten vo svojom prejave okrem iného vyzval Rusko, nech stiahne svojich vojakov z pohraničia a vráti sa k rokovaciemu stolu. Blinken plánuje vo štvrtok stretnutie so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, pokiaľ teda Rusko doteraz nenapadne Ukrajinu. Dohovárať by mali okrem iného detaily prípadného samitu medzi americkým prezidentom Joom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Biden v piatok povedal, že sa Putin podľa informácií amerických tajných služieb na inváziu už rozhodol, útok podľa neho pravdepodobne príde v najbližších niekoľkých dňoch. Rusko podľa Západu zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou vyše 150-tisíc vojakov, Moskva však naďalej odmieta, že by chystala útok.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin a Biden sa "v zásade" dohodli na samite o Ukrajine

Podľa západných krajín chce Moskva vytvoriť falošnú zámienku na inváziu. Jej podporovaní povstalci na východe Ukrajiny pritom v posledných dňoch zintenzívnili útoky na ukrajinskú armádu. Rusko už vypätú situáciu na východe Ukrajiny uviedlo ako dôvod na predĺženie svojich cvičení v Bielorusku, ktoré sa mali skončiť v nedeľu.

686 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine