Ministri zahraničných vecí EÚ hovorili o spôsoboch, ako zabrániť rozpadu Bosny

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ v pondelok hovorili o spôsoboch, ako zmierniť napätie v Bosne a zabrániť možnému rozpadu tejto etnicky rozdelenej balkánskej krajiny. TASR správu prevzala od agentúry AP.

21.02.2022 14:30
Josep Borrell Foto: ,
Predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v Bruseli
debata (14)

„Prejavy nacionalistickej a separatistickej rétoriky v Bosne a Hercegovine narastajú a ohrozujú stabilitu, dokonca aj celistvosť tejto krajiny,“ povedal vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Ten v pondelok v Bruseli predsedal zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné veci.

Šéf diplomacie EÚ Borrell situáciu označil za „kritickú“. Ministri podľa neho budú musieť „prijať rozhodnutie“, ako takémuto vývoju v Bosne a Hercegovine zabrániť a vyhnúť sa jej rozpadu.

Spojené štáty v januári uvalili sankcie na lídra bosnianskych Srbov Milorada Dodika, ktorý presadzuje odtrhnutie bosnianskej Republiky srbskej od Bosny a jej pričlenenie k Srbsku, pripomína AP.

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v pondelok vyhlásenie Dodika a Republiky srbskej označil za „mimoriadne nebezpečné“. Schallenberg upozornil, že Bosna a Balkán sa nesmie stať „ihriskom pre mimoeurópskych aktérov“. Rusko výrazne vyjadrilo podporu Dodikovi a jeho spoločníkom, píše AP.

Európska únia takisto žiada, aby Bosna schválila volebnú reformu ešte pred voľbami, ktoré sa majú konať tento rok.

Minister zahraničných vecí Írskej republiky Simon Coveney povedal, že EÚ chce reformný balík „schválený a zavedený do platnosti ešte pre voľbami“, aby tieto voľby mohli následne viesť k úspešnému vytvoreniu fungujúcej vlády.

USA Dodika obvinili z „korupčných praktík“, ktoré ohrozujú stabilitu regiónu a oslabujú Daytonskú mierovú dohodu. Tá v roku 1995 ukončila krvavú bosniansku vojnu. Dodik americké obvinenia odmietol a tým, že Washington svoju kritiku nespravodlivo zameriava len na bosnianskych Srbov.

Väčšina členských krajín EÚ chce voči Dodikovi takisto uvaliť sankcie, píše AP. Maďarsko, Chorvátsko a Slovinsko sú však proti tomu a pravdepodobne budú chcieť takémuto kroku zabrániť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Bosna a Hercegovina