Putin: Moratórium na členstvo Ukrajiny v NATO nerieši napätie Ruska so Západom

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že prípadné moratórium na členstvo Ukrajiny v aliancii NATO by nevyriešilo napätie medzi Ruskom a Západom.

21.02.2022 20:15
Ukrajina Foto: ,
debata (12)

Na zasadnutí ruskej Bezpečnostnej rady, ktoré bolo zvolané v pondelok do Kremľa, Putin vysvetlil, že prípadné moratórium na prijatie Ukrajiny do NATO nie je v skutočnosti ústupkom, ale len realizáciou plánov Západu pripraviť Kyjev na blížiaci sa vstup do aliancie.

Podľa agentúry Interfax Putin na zasadnutí povedal, že ho „americký kolega ubezpečil, že NATO sa Ukrajinu nechystá prijať zajtra. Ba čo viac, možné je akési moratórium“.

Ruský prezident vyhlásil, že lídri NATO sú si vedomí toho, že Ukrajina nie je pripravená na členstvo v aliancii. Na základe toho Rusko – podľa Putina – zastáva názor, že v prípade návrhu na vyhlásenie moratória na členstvo Ukrajiny v NATO nejde o ústupok voči Moskve, ale len o realizáciu plánov Západu.

„Vy si myslíte, že treba počkať a pripraviť Ukrajinu na vstup do NATO. To je (to akože) moratórium… Ale to je moratórium nie pre nás, to robíte pre seba,“ uviedol Putin a dodal, že takýto návrh nevníma ako ústretovosť voči Rusku. Tú „my zatiaľ nevidíme,“ poznamenal.

Rusko chce zabrániť svojmu susedovi – Ukrajine – vstúpiť do NATO a vyzvalo alianciu a vládu Spojených štátov, aby mu poskytli písomné bezpečnostné záruky. Západ takéto požiadavky Moskvy odmietol.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vladimir Putin #Ukrajina