Obyvatelia Donecka oslavujú, Zelenskyj zvolal bezpečnostný kabinet

Obyvatelia mesta Doneck vyšli v pondelok večer do ulíc, aby oslávili uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident v pondelok podpísal príslušné výnosy. Agentúra RIA Novosti informovala, že obyvatelia Donecka mávajú ruskými vlajkami a odpaľujú ohňostroje.

21.02.2022 22:54
Doneck / Donbas / Rusko / Foto: ,
Obyvatelia Donecka mávajú ruskými vlajkami a odpaľujú ohňostroje po oznámení, že ruský prezident Vladimir Putin uzná nezávislosť Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, 21. februára 2022
debata (91)

V reakcii na krok Moskvy mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer sériu telefonátov s viacerými západnými lídrami – vrátane prezidenta USA Joea Bidena -, zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany a ešte v pondelok večer prednesie prejav k národu.

Vedenie Krymu, ktorý sa stal subjektom Ruskej federácie na základe medzinárodne neuznaného referenda, deklarovalo, že podporuje uznanie DĽR a LĽR, lebo je to „jediné možné riešenie“, ktoré „ukončí genocídu ľudí v Donbase“.

Vedenie Južného Osetska označilo uznanie DĽR a LĽR za „očakávané, rozumné a opodstatnené rozhodnutie“. Južné Osetsko je územie na južných svahoch Kaukazu pri hraniciach s Ruskom, ktoré v roku 2008 vyhlásilo samostatnosť uznávanú iba Ruskom, Nikaraguou, Venezuelou a Nauru; ostatné štáty sveta Južné Osetsko naďalej považujú za súčasť Gruzínska.

Uznať DĽR a LĽR ako nezávislé štáty sa chystá aj Sýria, informovala agentúra RIA Novosti. Putin po podpísaní výnosov a zmlúv o spolupráci s DĽR a LĽR uviedol, že situácia v Donbase sa stala kritickou, a požiadal parlament, aby ratifikoval potrebné dokumenty.

Obe komory ruského parlamentu, Štátna duma a Rada federácie, už medzičasom avizovali, že sa ratifikáciou týchto dokumentov budú zaoberať už v utorok.

Ukrajina / Doneck / Donbas / Vladimir Putin / Čítajte viac Putin uznal separatistické republiky v Donbase
91 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas