Ruská invázia sa už začala, uvalíme sankcie, odkázal do Moskvy britský minister

Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala, a Británia preto na Rusko uvalí sankcie, uviedol dnes britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

22.02.2022 09:04
ukrajina Foto:
Žena v utorok 22. februára 2022 nesie chlapca po príchode na železničnú stanicu v ruskom Nižnom Novgorode, kam ich spolu ďalšími ľuďmi evakuovali proruskí separatisti z Doneckej oblasti.
debata (101)

Vo vysielaní stanice Sky News vplyvný člen vlády povedal, že sa Európa prebudila do temného dňa a je jasné, že ruský prezident Vladimír Putin sa rozhodol zaútočiť na suverenitu Ukrajiny.

V Londýne ráno začalo rokovanie komisie pre mimoriadne udalosti Cobra. V sídle premiéra v Downing Street sa k Borisovi Johnsonovi pripojila okrem iného ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a minister obrany Ben Wallace. Rokujú o vplyvoch ruského rozhodnutia uznať nezávislosť povstaleckých republík na Donbase, kam Moskva už vyslala ruské jednotky.

Ukrajina Čítajte viac Putin chce demilitarizovanú a neutrálnu Ukrajinu

Britská vláda po skončení rokovania najskôr oznámi konkrétnu podobu sankcií, ktoré Británia na Rusko uvalí. „Sankcie budú čo najviac cielené na ľudí, ktorí sú zodpovední za toto flagrantné porušenie medzinárodného práva“, uviedol Javid. Johnson počas dneška vystúpi pred zákonodarcami a bude ich informovať o vývoji na Ukrajine, píše BBC News.

Britská metropola sa v posledných dekádach stala poprednou destináciou kapitálu z postsovietskych krajín, kvôli čomu ju niekedy prezývajú aj Londongrad. Denník The Times v januári s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje napísal, že činitelia na americkom ministerstve zahraničí vecí v poslednej dobe vyjadrujú „zdesenie a frustráciu“ nad neschopnosťou britskej vlády zakročiť proti prílivu ruských peňazí.

Kvienová Čítajte viac Americkí diplomati na Ukrajine nocovali z bezpečnostných dôvodov v Poľsku
101 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine