Európska únia uvalila nové sankcie voči Rusku

Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

22.02.2022 09:32 , aktualizované: 20:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (68)

Ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa „jednomyseľne zhodli na prvotnom balíku sankcií“, povedal novinárom šéf francúzskej diplomacie. Rusko obvinil z „porušenia medzinárodného práva“ a „porušenia svojich záväzkov“.

EÚ novými sankciami voči Rusku reaguje na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) za nezávislé štáty zo strany Moskvy. Borrell uviedol, že sankcie EÚ „budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi“. Dodal, že sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu udelenia víz sa budú vzťahovať i na 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie DĽR a LĽR.

Na novom sankčnom zozname EÚ figuruje 27 jednotlivcov a právnych subjektov vrátane bánk financujúcich ruské operácie v Donbase. Samotný ruský prezident Vladimir Putin sa medzi sankcionovanými osobami nenachádza

Ukrajina / Doneck / Donbas / Vladimir Putin / Čítajte viac Putin uznal separatistické republiky v Donbase

Británia uvalí sankcie na troch miliardárov blízkych Kremľu

Britský premiér Boris Johnson v utorok uviedol, že Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch miliardárov blízkych Kremľu: Gennadija Timčenka a Borisa a Igora Rotenbergovcov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Británia využije nové právomoci schválené parlamentom na zavedenie vopred pripravených sankcií voči „ruským jednotlivcom a subjektom, ktoré majú strategický význam pre Kremeľ“, povedal Johnson v Dolnej snemovni parlamentu.

Medzi sankcionovanými finančnými inštitúciami sú Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

Zmieneným podnikateľom bude zmrazený všetok majetok, ktorý majú v Spojenom kráľovstve, a budú mať zakázané tam cestovať, uviedol Johnson s tým, že ďalšie sankcie budú nasledovať.

Johnson pred poslancami parlamentu vystúpil niekoľko hodín po tom, čo Rusko uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a nariadilo tam vyslanie svojich vojakov.

Johnson tento krok Ruska označil za „obnovenú inváziu“ a „zámienku na rozsiahlu ofenzívu“. Vyjadril sa tak po zasadnutí krízového bezpečnostného tímu Cobra, ktoré bolo venované najnovšiemu vývoju na Ukrajine.

Zelenskyj žiada okamžité zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2

Zatiaľ čo západní spojenci v utorok diskutujú o tom, aké sankcie by mali byť uvalené na Rusko v reakcii na uznanie nezávislosti dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ich vyzval, aby zaujali tvrdý postoj. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News. Podľa agentúry AFP Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie po boku estónskeho prezidenta vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2).

„Rusko musí byť potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny. Musí ísť o okamžité sankcie, ktoré budú zahŕňať aj úplné zastavenie (projektu plynovodu) Nord Stream 2,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Podľa Sky News je prípadné zahrnutie projektu Nord Stream 2 do balíka európskych sankcií voči Rusku „sporné“, pretože niektorí kľúčoví „európski hráči“ vrátane Nemecka sa vo veľkej miere spoliehajú na dodávky ruského plynu.

Niektorí európski politici a experti však obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj. Plynovod by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1. Oba tieto plynovody sú však navrhnuté tak, aby sa vyhli Ukrajine.

Kroky Ruska voči Ukrajine odsúdili aj Japonsko a Austrália

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok kritizoval Rusko za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol, že jeho krajina bude s medzinárodným spoločenstvom diskutovať o možných „prísnych krokoch“ vrátane sankcií. Informovala o tom agentúra AP.

Kišida reagoval na to, že Rusko v pondelok uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby „udržiavali mier“.

Tento krok je „neprijateľný a porušením medzinárodného práva“, povedal Kišida. Japonsko je podľa neho pripravené na ráznu odpoveď, ktorá by mohla zahŕňať sankcie, píše agentúra Reuters.

Nové sankcie zo strany Japonska by zahŕňali zákaz vývozu polovodičových čipov a iných kľúčových technológií či prísnejšie obmedzenia pre ruské banky, informovali už predtým noviny Jomiuri.

Putinovo rozhodnutie kritizoval aj austrálsky premiér Scott Morrison. Rusko by sa podľa neho malo „bezpodmienečne stiahnuť“ z ukrajinského územia a prestať ohrozovať svojich susedov.

Morrison na utorkovej tlačovej konferencii v austrálskom štáte Tasmánia povedal, že kroky Ruska sú „neprijateľné, nevyprovokované a neopodstatnené“.

Ukrajina žiada prísnejšie sankcie voči Rusku

Ukrajina v utorok žiadala prísne sankcie voči Rusku, ktoré v pondelok uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že „spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva“ s cieľom zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

Kuleba v noci na utorok na Twitteri napísal, že s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom absolvoval telefonický rozhovor – ešte pred ich utorkovým stretnutím vo Washingtone. Hlavnou témou tohto rozhovoru boli podľa Kulebu sankcie.

„Zdôraznil som potrebu zaviesť prísne sankcie voči Rusku v reakcii na jeho nezákonné kroky,“ napísal Kuleba v tvíte.

ukrajina Čítajte viac Ruská invázia sa už začala, uvalíme sankcie, odkázal do Moskvy britský minister

Vývoj udalostí mal v pondelok rýchly spád, keď Putin v rozsiahlom prejave k národu oznámil uznanie separatistických oblastí, Luhanskej a Doneckej, na východe Ukrajiny. Spojené štáty a Európska únia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusov sankcie.

Svedok Reuters na východe Ukrajiny oznámil, že v utorok nadránom videl kolóny vojenských vozidiel vrátane tankov na okraji Donecka. Na tankoch nebolo viditeľné žiadne označenie, ale objavili sa niekoľko hodín po tom, čo Putin podpísal zmluvy s oboma separatistickými oblasťami.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #protiruské sankcie