Chodorkovskij: Putina zvrhne len revolúcia

Ruského prezidenta Vladimíra Putina zosadí iba revolúcia, povedal v piatok známy oponent Kremľa Michail Chodorkovskij. Očakáva, že ruská hlava štátu s inváziou na Ukrajinu pritvrdí proti svojim kritikom aj na domácej pôde a s dobytím Ukrajiny sa neuspokojí.

25.02.2022 19:55
Vladimir Putin Foto: ,
debata (65)

Chodorkovskij, ktorý za vlády ruského prezidenta a Putinovho predchodcu Borisa Jeľcina v 90. rokoch patril k jedným z najmocnejších ruských oligarchov, pochybuje, že Rusi inváziu na Ukrajinu podporujú.

„Som v úplnom šoku z toho, čo sa deje,“ povedal Chodorkovskij k situácii na Ukrajine novinárom vo videohovore, počas ktorého mal podľa agentúry Reuters niekoľkokrát slzy v očiach.

Putinovým cieľom je podľa 58-ročného opozičného predstaviteľa prevziať kontrolu nad Ukrajinou, zničiť tamojšiu obranu a v Kyjeve zaviesť bábkovú vládu. Západ by podľa neho mal Ukrajine poskytnúť zbrane, inak jej hrozí dlhá a potenciálne krvavá okupácia.

Na otázku, či by Putin šiel ďalej, než na Ukrajinu, Chodorkovskij odpovedal: „Som presvedčený, že ak Putin dosiahne svoje ciele na Ukrajine, neskôr bude chcieť potrestať aj niekoho iného.“

VIDEO: Profil Vladimira Putina.

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Podľa Chodorkovského ale Putin zasiahne aj proti disentu v Rusku. „Zmena Putinovho režimu pomocou demokratických nástrojov nie je možná; zmena môže prísť iba cez revolúciu – buď revolúciu zhora, alebo revolúciu zdola,“ uviedol. Podľa odporcu Kremľa dvere prípadnej revolúcii otvorí vojenská porážka alebo Putinova smrť.

Šesťdesiatdeväťroč­ného Putina, ktorý v Rusku vládne od roku 1999, označil Chodorkovskij za diktátora, ktorý žije v úzko kontrolovanej informačnej bubline a musí neustále okoliu dokazovať svoju moc.

Ruskí predstavitelia podobnú kritiku opakovane odmietajú a argumentujú Putinovým opakovaným víťazstvom vo voľbách, ktoré podľa nich dokazuje jeho popularitu. Putin Chodorkovkého predtým označil za zločinca.

Niekdajší najbohatší ruský podnikateľ Chodorkovskij bol v medzinárodne kritizovanom procese v roku 2005 odsúdený za daňové úniky po tom, čo sa znepáčil Kremľu kvôli svojej podpore opozície a politickým ambíciám. Prepustený bol v roku 2013, v súčasnosti žije v exile v Británii.

Chodorkovskij odmietol špekulácie, že Putinova invázia na Ukrajinu je dôsledkom iracionálneho správania. Ruský štátnik však podľa neho vyzerá, že pochybuje o lojalite niektorých svojich blízkych spolupracovníkov. Chodorkovskij pripomenul, ako Putin tento rok 21. februára pred kamerami potupil šéfa ruskej civilnej rozviedky SVR Sergeja Naryškina.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij