Zastavte Putina, zastavte vojnu, žiada svet

Ukrajinci žijúci v zahraničí a obyvatelia viacerých krajín sveta vyšli v sobotu do ulíc, aby sa pripojili k zhromaždeniam namiereným proti vojne.

26.02.2022 16:34 , aktualizované: 20:10
protest Foto: ,
Stovky ľudí sa zišli v sobotu 26. februára 2022 na Hlavnom námestí v Bratislave, aby vyjadrili odpor proti ruskej agresii na Ukrajine.
debata (139)

V Bratislave sa zhromaždili pred ruskou ambasádou na Hlavnom námestí stovky ľudí, aby vyjadrili odpor proti ruskej vojenskej agresii. Podujatia na podporu Ukrajiny boli v sobotu večer aj v Poprade či Považskej Bystrici.

VIDEO: Stovky ľudí sa zhromaždili v Bratislave, aby vyjadrili podporu Ukrajine.
Video

Zhromaždenie na podporu Ukrajiny sa konalo s medzinárodným symbolom mieru bielou vlajkou. „Ten, kto ju zdvihne, nemá záujem bojovať, nepredstavuje nebezpečenstvo, chce viesť dialóg,“ uviedli organizátori. Vystúpili na ňom rečníci známi zo spoločenského a verejného diania na Slovensku.

Vyšné Nemecké, čakanie na odbavenie Čítajte viac Matovič motivuje ubytovať utečencov z Ukrajiny: 100 eur za dieťa a 200 za dospelého

Pre agresiu podľa organizátorov neexistuje ospravedlnenie a na inváziu neexistuje vysvetliteľná zámienka. „To, že za každých okolností trváme na pokojnom dialógu, mieri a na vzájomnom rešpekte, nie je výsledkom kompromisu. Ani to nie je dôkazom slabosti, práve naopak,“ tvrdia.

Potýčka v Prahe

Pred ruským veľvyslanectvom v Prahe sa zase demonštranti proti vojne na Ukrajine stretli s priaznivcami ruského režimu. Situácia sa vystupňovala a skončila potýčkou. Zasahujúci policajti zadržali dvoch proruských účastníkov pre podozrenie z trestných činov proti ľudskosti a mieru, informoval spravodajský server Novinky.cz.

„Je úplne neprijateľné, aby v krajine, najmä s našou históriou, niekto obhajoval napadnutie suverénneho štátu,“ povedal do megafónu jeden z demonštrantov. Z davu približne 200 podporovateľov Ukrajiny sa ozývali heslá ako „Kyjev žije“. Niekto na plot ambasády nastriekal červenú farbu.

Na akcii bola prítomná aj skupina piatich ľudí obhajujúcich Rusko. Oba tábory si najskôr vzájomne vymieňali názory, následne tam však prišli autá s českými vlajočkami, ktoré mali podporiť päticu ruských priaznivcov, píšu Novinky.cz. Pri následnom konflikte musela polícia odtrhávať ľudí od áut.

Polícia podľa českého Deníka N oznámila, že v priebehu zhromaždenia zadržala „dve osoby, ktoré sú v túto chvíľu podozrivé zo spáchania trestného činu popierania, spochybňovania, schvaľovania a ospravedlňovania genocídy“.

Postup policajtov ocenil minister vnútra Vít Rakušan, ktorý upozornil, že český právny poriadok obsahuje takéto ustanovenie. „Schvaľovanie vrážd, agresie a genocídy je a bude trestným činom,“ zdôraznil.

Putin domov!

V Budapešti protestovalo pred ruským veľvyslanectvom proti vojne na Ukrajine vyše 500 ľudí. „Putin domov!“, „Putin je terorista“ či „Putin je vrah“, skandoval dav s ukrajinskými vlajkami pred budovou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Bajzovej ulici.

Protestnú akciu vyhlásilo Ukrajinské združenie Jednota, ktoré vyzvalo na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili na zhromaždeniach v mestách v Estónsku na znak solidarity s Ukrajinou. Na Námestí slobody v centre hlavného mesta Tallinn sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, aby vyjadrili protest proti vojne na Ukrajine. Podľa polície sa na demonštrácii a následnom hudobnom koncerte za Ukrajinu podľa odhadov zúčastnilo až 30 000 ľudí, ktorí mávali ukrajinskými i estónskymi vlajkami a transparentmi.

Putinova vojna

„Svet, aký sme poznali pred týždňom, už neexistuje,“ povedal v prejave na zhromaždení estónsky prezident Alar Karis. Ako dodal, vojna prebiehajúca na Ukrajine je „nepredstaviteľná, absurdná a strašná“.

„Toto nie je vojna ruského ľudu proti Ukrajine a Ukrajincom. Toto je vojna (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ zdôraznil estónsky prezident.

„Ako otca a starého otca, aj ako človeka ma bolí vidieť rodiny s deťmi na Ukrajine, ktoré utekajú pred vojnou, idú kto vie kam, a ich deti si môžu vziať len jedného plyšového medvedíka. A všetko toto sa deje práve teraz, uprostred Európy,“ povedal Karis.

Niekoľko Ukrajincov žijúcich v Japonsku sa zase zhromaždilo na viacerých miestach v hlavnom meste Tokio. Účastníci týchto zhromaždení skandovali „Zastavte vojnu!“ a „Mier Ukrajine!“. Takisto držali bannery s nápismi, ktoré žiadali ukončenie vojny. Niektorí z nich mávali ukrajinskými zástavami.

Viac ako 100 demonštrantov na Taiwane protestovalo pred budovou úradu, ktorý na Taiwane zastupuje Ruskú federáciu, píše AP. Účastníci skandovali „Stojíme pri Ukrajine“ a „Sláva Ukrajine“.

Pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne žiadali stiahnutie Ruska z Ukrajiny stovky ľudí. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách.

kyjev Čítajte viac Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov

Vajíčkami do múru

Ľudia podľa DPA na múry v okolí budovy ruského veľvyslanectva v londýnskej štvrti Kensington hádzali vajcia, písali na ne kriedou odkazy a postriekali ich falošnou krvou.

Demonštranti mávali zástavami, bannermi, spievali ukrajinskú hymnu a skandovali „Putin zastav vojnu“, „Putin choď domov“ a „Slobodná Ukrajina“, píše DPA.

Ľudia vyjadrujúci podporu Ukrajine sa v sobotu zhromaždili aj v ďalších mestách v Spojenom kráľovstve vrátane Manchestru, píše BBC. ďalšie takéto akcie sa majú konať v nedeľu.

V Helsinkách zase demonštrovalo viac než 10 000 ľudí. Všetky demonštrácie boli podľa vyjadrení fínskej polície pokojné. Na záberoch bolo vidieť ľudí v centre hlavného mesta mávajúcich ukrajinskými vlajkami alebo transparentmi, na ktorých bolo napísané „Zastavte Putina – Zastavte vojnu“. Niektorí demonštranti tiež pochodovali pred ruskou ambasádou.

Ľudia vyšli do ulíc aj v iných mestách, aby vyjadrili protest proti invázii, píše DPA.

Fínsko zdieľa s Ruskom hranicu dlhú viac než 1 300 kilometrov, ľudia teda sledujú dianie na Ukrajine obzvlášť znepokojene. V piatok adresovala hovorkyňa ruskej vlády Fínsku hrozbu s tým, že ak sa krajina pridá k Severoatlantickej aliancii (NATO), bude to mať „závažné vojenské i politické dôsledky“.

Detská hračka medzi troskami pri bytovom dome...
Ukrajinskí vojaci počas akcie v sobotu 26....
+11Žena plače, keď sa pozerá na zničený bytový dom...
139 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine