Rusi tlačia na Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine

Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

26.02.2022 22:12
ukrajina Foto:
Demonštranti držia transparenty s nápismi „Žiadny Putin, žiadny plač, Rusko zabíja“ a „Zastavte Putina“ počas protestu proti masívnej ruskej vojenskej v Ženeve vo Švajčiarsku v sobotu 26. februára 2022.
debata (56)

„My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území,“ uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi.

Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. „Vojna je humanitárna katastrofa, ktorá vedie k bolesti a utrpeniu… Násilné riešenia politických konfliktov považujeme za nehumánne a vyzývame vás na zastavenie paľby a začatie rokovaní,“ uvádza sa v dokumente.

V Rusku bolo od štvrtka za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine zatknutých viac než 2000 ľudí. Ruské úrady uprednostňujú označenie „vojenská operácia“ a podnikajú kroky proti používaniu označenia „vojna“ v médiách, píše DPA.

kyjev Čítajte viac Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov

Zahraničné televízne stanice sú už niekoľko dní zablokované v rozsiahlom obytnom i kancelárskom komplexe v centre ruskej metropoly Moskva, kde žije a pracuje množstvo diplomatov a zahraničných korešpondentov, ako aj ruských úradníkov. Prevádzkovateľ budovy pripísal výpadok zlyhaniu satelitných systémov a ako náhradu navrhol miesto toho aktivovať ruské štátne stanice.

Putin vojnu a Ukrajine ospravedlňoval s tým, že chce odzbrojiť túto krajinu usilujúcu sa o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a oslobodiť ju od tamojšej „neonacistickej“ vlády, pripomína DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Putina obvinil z bezprecedentnej agresie a vyhlásil odpor. Zelenskyj zároveň poďakoval množstvu prominentných ruských umelcov, intelektuálov a ľudí pracujúcich v médiách, ktorí sa otvorene vyslovili proti vojne.

kyjev Čítajte viac Vojenský expert: Výsledok Ruska na Ukrajine? Žiadna sláva
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine