Štvrtý deň: Putin aktivoval jadrové rakety, EÚ nakúpi Ukrajine zbrane

Ukrajina v nedeľu štvrtý deň vzdorovala ruskej agresii, jej sily na mnohých miestach čelili mohutným útokom. Moskva prvýkrát priznala straty, ktoré však nespresnila, ale tvrdila, že sú neporovnateľne menšie ako straty na ukrajinskej strane. Ruský prezident Vladimír Putin vystupňoval napätie uvedením jadrových síl do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, na čo okrem iného kriticky reagovalo NATO i USA. Čakajú sa správy o mierovom rokovaní na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

27.02.2022 06:00 , aktualizované: 22:13
charkov Foto:
Poškodené a zhorené ruské vojenské vozidlo po bojoch v ukrajinskom meste Charkov v nedeľu 27. februára 2022.
debata (4125)

Najdôležitejšie udalosti

  • Pri bojoch zasiahli aj ropný terminál a plynovod
  • Charkov je po boji opäť v ukrajinských rukách
  • EÚ schválila nové sankcie: Uzavretie neba či odstrihnutie od SWIFT-u
  • Putin nariadil uviesť do vysokej pohotovosti jadrové zbrane
  • Zelenskyj: Útočia na všetko, je to na hrane genocídy
  • Rokovať o mieri by sa malo v pondelok pri rieke Pripiať
  • Rusi prišli podľa odhadov o 4 300 vojakov či 146 tankov
  • Ruská armáda až na štvrtý deň vojny priznala obete vo svojich radoch
  • Potvrdených je 352 civilných obetí, z toho 14 detí
  • Ukrajina žaluje Rusko v Haagu
mier-ukrajine-2

Online prenos agentúry ČTK: Vojna na Ukrajine

22:12 Televízia CNN s odkazom na údaje ukrajinského ministerstva vnútra informovala, že za štyri dni vojny na Ukrajine zahynulo 352 civilistov. Najmenej 14 zo zabitých sú podľa ministerstva deti.

Ďalších 1 684 ľudí vrátane 116 detí utrpelo zranenia.

22:07 Bezpečnostná rada OSN v nedeľu v hlasovaní odsúhlasila zriedkavé mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré bude venované ruskému útoku na Ukrajinu.

Mimoriadne zasadnutie valného zhromaždenia sa uskutoční v pondelok (28. februára). Malo by dať príležitosť všetkým 193 členským krajinám, aby vyjadrili svoje názory na ruskú inváziu, píše AFP.

BR OSN v pondelok takisto mimoriadne zasadne v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu.

21:55 Ukrajinské ministerstvo obrany na facebooku zverejnilo video zo zničenia ruského vojenského konvoju pri meste Žytomyr, v ktorom bol aj samohybný protilietadlový systém stredného doletu BUK.

Údaje o prípadných obetiach nie sú známe. „Naši nepriatelia sa boja! V našej zemi mier nenájdete,“ odkázal rezort ruskému agresorovi.

21:45 Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) s okamžitou platnosťou pozastavil členstvo ruskej tlačovej agentúry TASS a čaká na rozhodnutie valného zhromaždenia o jej úplnom vylúčení.

Správna rada aliancie EANA rozhodla, že agentúra TASS nie je schopná poskytovať nestranné spravodajstvo. Správna rada ako dôvod uviedla okolnosti súvisiace s novým nariadením pre média, ktoré vydala ruská vláda, píše EANA na svojej oficiálnej webovej stránke.

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za „napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny“.

EANA pri svojom rozhodovaní podľa svojho vyhlásenia brala do úvahy aj žiadosti členov aliancie o vylúčenie TASS.

Riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám.

Správna rada organizácie (EANA) sa podľa svojho vyhlásenia jednohlasne rozhodla pozastaviť členstvo agentúry TASS v aliancii, kým valné zhromaždenie nerozhodne o úplnom vylúčení tejto agentúry.

21:36 Švajčiarsko zrejme bude nasledovať EÚ a zmrazí účty predstaviteľom Ruska a firmám, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Povedal to prezident Ignazio Cassis. Rozhodnutie by mohlo padnúť už v pondelok na zasadnutí Spolkovej rady.

Švajčiarsko lavírovalo medzi tradičnou neutralitou a solidaritou so Západom, ktorý sa snaží prezidenta Putina od ďalšieho postupu odradiť sankciami.

Dnes ale Cassis v rozhovore so švajčiarskou televíziou oznámil, že Bern najskôr zmrazí majetok vybraných ruských predstaviteľov. „Je veľmi pravdepodobné, že to vláda zajtra urobí, ale zatiaľ nemôžem anticipovať rozhodnutie, ktoré ešte nepadlo,“ povedal.

Podľa tlače patrí Švajčiarsko ku krajinám, kam bohatí Rusi s obľubou posielajú svoje peniaze. Stanica RTS uviedla, že Rusi do krajiny v predminulom roku poslali 2,5 miliardy dolárov (2,2 miliardy eur) a v prvej polovici minulého roka ďalších 1,8 miliardy dolárov (1,6 miliardy eur). To je viac ako do Británie alebo USA.

Podľa odhadov švajčiarskeho veľvyslanectva v Moskve je alpská krajina najobľúbenejším miestom pre zahraničné vklady Rusov. Švajčiarska národná banka uvádza, že ruskí občania mali vo švajčiarskych bankách v roku 2020 vklady vo výške 10,4 miliardy švajčiarskych frankov (10 miliárd eur). Ženevou navyše prechádza zhruba 80 percent obchodov s ruskou ropou.

21:25 Európska únia uzavrie v reakcii na ruský útok na Ukrajinu vzdušný priestor pre všetky ruské lietadlá, vrátane súkromných lietadiel ruských oligarchov. Európsky blok bude tiež prvýkrát spoločne financovať dodávky zbraní mimoúniovej krajine, ktorou je Ukrajina. Zhodli sa na tom ministri zahraničia členských krajín, ktorí odsúhlasili tretí balík sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

Jeho súčasťou je aj vylúčenie významných ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT či zákaz transakcií ruskej centrálnej banky. Na sankčný zoznam tiež pribudnú viac ako dve desiatky ruských činiteľov či oligarchov.

21:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neverí v úspech mierových rokovaní s Rusmi: Nech to ale skúsia, keď je šanca.

Ukrajina Rusko Zelenskyj vyjadrenia výzva Putin Čítajte viac Ukrajinci a Rusi budú o mieri rokovať pri rieke Pripiať, Zelenskyj v úspech neverí

21:03 Je zrejmé, že Putin zahodil všetky zábrany. Ak sa mu podarí zmocniť Ukrajiny, tak na rade sme my, píše Marián Repa.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Dusná atmosféra v spoločnosti

20:51 Viac ako siedmim miliónom ľudí hrozí vysídlenie v prípade, ak bude vojna na Ukrajine pokračovať.

utečenci Čítajte viac Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 368-tisíc ľudí

20:40 Aj Bielorusi vyjadrili podporu Ukrajine. Polícia proti nim ale tvrdo zakročila a pozatýkala vyše 170 ľudí.

protest, berlín Čítajte viac Nie vojne povedalo 100-tisíc Berlínčanov, v Rusku a Bielorusku sa zatýkalo

20:30 Medzinárodná hackerská skupina Anonymous v nedeľu adresovala prostredníctvom video odkazu na twitteri správu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

„Pár vládnych webov, ktoré sme vyradili, je len začiatok. Čoskoro pocítite hnev hackerov z celého sveta, pričom mnohí sú Rusi. Vaše tajomstvá tak už nebudú v bezpečí a kľúčové časti vašej vládnej infraštruktúry budú znefunkčnené,“ uviedol Anonymou na twitteri.

„Bez ohľadu na vašu silu, toto nie je vojna, ktorú môžete vyhrať,“ dodala skupina s odkazom na konflikt na Ukrajine.

Skupina len v noci na piatok vyhlásila ruskej vláde „kybernetickú vojnu“. „Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde,“ uviedla skupina na svojom účte na Twitteri.

Anonymous znefunkčnil napríklad webstránky Kremľa či ministerstva obrany. Ani v nedeľu večer tieto weby nefungujú.

20:15 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že Briti, ktorí sa rozhodnú ísť na Ukrajinu pomôcť tejto krajine v boji proti ruskej invázii, majú jej „úplnú“ podporu, informujú agentúra AP a stanica BBC.

„Ak ľudia chcú tento boj podporiť, ja ich v tom podporím,“ povedala Trussová vo vysielaní stanice BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom sociálnych médií vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta“, aby prišli bojovať po boku Ukrajincov, píše BBC.

19:45 RTVS spúšťa na Trojke pre situáciu na Ukrajine nepretržité spravodajské vysielanie.

rtvs, 24, :24, Čítajte viac RTVS reaguje na vojnu Ukrajine: Archívnu Trojku premení na spravodajskú stanicu

19:37 Bezpečnostná rada OSN v spojitosti s vojnou na Ukrajine zasadne mimoriadne aj v pondelok. Informuje agentúr AFP, ktorá sa odvolala na diplomatické zdroje.

Zasadnutie sa uskutoční v New York o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ) a bude podľa diplomatov zamerané na rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu na Ukrajine, píše AFP.

O uskutočnenie tohto zasadnutia požiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Francúzsko takisto žiada generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby na zasadnutí vystúpil s prejavom.

BR OSN takisto zasadá aj v nedeľu, aby hlasovala o rezolúcii, ktorá žiada mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN o ruskej invázii, píše AFP.

Rusko len v piatok zablokovalo rezolúciu BR OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine, pripomína AFP.

19:29 Z Bieloruska na Ukrajinu vystrelili strely Iskander. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko, ktorý zverejnil zábery na sociálnej sieti Facebook. „Iskandery vystrelené proti Ukrajine z blízkosti Mazyru. To znamená, že niekde priniesli smrť…“ napísal v príspevku.

Neskôr na komunikačnej platforme Telegram politik vysvetlil, že strely zasiahli letisko v meste Žytomyr. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Kancelária ukrajinského prezidenta už skôr počas nedele informovala, že delegácia z Ukrajiny sa stretne s ruskými predstaviteľmi na nekonkretizovanom mieste na bieloruských hraniciach. Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uviedol, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je spojencom Putina, „prijal zodpovednosť za zaručenie, že všetky lietadlá, vrtuľníky a rakety umiestnené na bieloruskom území zostanú na zemi počas cesty ukrajinskej delegácie, rozhovorov a návratu".

**19:27 Biely dom uviedol k rozhodnutiu Vladimira Putina nariadiť uvedenie „zastrašujúcich zbraní“ do stavu najvyššej pohotovosti, že šéf Kremľa „vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu“, citovala Biely dom tlačová agentúra DPA.

„Rusko nebolo nikdy ohrozované Severoatlantickou alianciou (NATO), tak ako nebolo ohrozované ani Ukrajinou,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. „Toto všetko sú výmysly prezidenta Putina a my sa proti tomu vzoprieme. Máme možnosti obrániť sa,“ dodala.

19:15 Podľa prieskumu, o ktorom informuje agentúra Unian, 70 % opýtaných Ukrajincov verí, že ich krajine sa podarí odraziť útok „ruských okupantov“. 47 % z nich si je úspechom istých a 23 % opýtaných si je skôr istých. Na druhej strane 16 % si úspechom vo vojne istých nie je.

Prieskum bol realizovaný od 26. do 27. februára 2022, teda už v čase vojny, vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou Krymu a Donbasu. Odpovedalo 2 000 respondentov starších ako 18 rokov.

Z rovnakého prieskumu tiež vyplýva, že kroky prezidenta Volodymyra Zelenského momentálne podporuje 91 % respondentov. Plnú podporu má hlava štátu u 59 % opýtaných a 32 % ho skôr podporuje. Naopak, Zelenského v ťažení proti Rusku nepodporuje iba 6 % opýtaných.

Unian zároveň uviedol, že od decembra 2021 sa podpora Zelenského na Ukrajine strojnásobila.

19:01 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCKB) SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť, informuje hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara.

„DDoS je spôsob útoku, pri ktorom je využitých viacero od seba nezávislých zariadení na vykonávanie požiadaviek na cieľové zariadenie, respektíve službu (napríklad webstránka), čo zabezpečí spomalenie služby alebo jej úplnú nedostupnosť,“ vysvetlil NBÚ.

Medzi odporúčania pre prevádzkovateľov spravodajských portálov patria zavedenie monitoringu prevádzky webových stránok a počtu dopytov, optimalizácia výkonnosti stránok, využitie verejných CDN (Content Delivery Network).

Taktiež NBÚ radí prevádzkovať webové servery vo viacerých lokalitách s odlišným pripojením na internet, používať služby ochrany proti DDoS, blokovať útočníkov opatrne, byť pripravený reagovať a snažiť sa aktívne vyhľadávať na webe, fórach a sociálnych sieťach informácie o plánovaných útokoch.

18:53 Národná rada poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. Kapacita zariadenia v Častej je 150 lôžok.

Kollár na hranici kontroloval, ako Slovensko zatiaľ zvláda migračnú vlnu. Zistil aj nedostatky, ako chýbajúce sociálne zariadenia, nedostatok sociálnych pracovníkov či problém s parkoviskami. Chýba podľa tiež neho centrálny koordinátor na riešenie situácie s rastúcim počtom utečencov. „Potrebujeme jednotného koordinátora, ktorý skoordinuje všetky zložky, ako sú kraj, okresy, sociálnych pracovníkov, čiže jednu hlavu, ktorá bude veliť,“ povedal novinárom. Prebrať to chce na najbližšej koaličnej rade.

Dianie na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, označil za veľkú tragédiu. Po doterajších utečencoch, ktorí majú väčšinou väzby na príbuzných a krajanov na Slovensku a v ďalších krajinách, príde podľa jeho informácií čoskoro oveľa väčšia vlna utečencov, ktorí už nebudú mať kam ísť. „Tí prví našu pomoc nepotrebovali, ale teraz príde veľká vlna. Už sa chystá 100.000 utečencov a najväčší nápor na túto hranicu bude niekedy medzi pondelkom, utorkom,“ povedal. O takýchto ľudí sa Slovensko bude musieť postarať.

Personálne treba podľa neho okamžite posilniť slovenský generálny konzulát v Užhorode a zabezpečiť potrebnú humanitárnu pomoc pre ukrajinské regióny, ktorým pre vojnu dochádzajú zásoby potravín.

18:29 Ruská armáda až na štvrtý deň invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj „zabití a ranení“. Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ruskí vojaci prejavujú odvahu a hrdinstvo, keď plnia bojové úlohy v špeciálnej vojenskej operácii. Žiaľ, medzi našimi spolubojovníkmi sú aj zabití a ranení,“ vyhlásil v ruskej štátnej televízii hovorca armády Igor Konašenkov.

18:24 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) žiada vytvorenie bezpečného koridoru vedúceho cez Poľsko s cieľom doručiť dôležitú zdravotnícku pomoc na Ukrajinu. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v tlačovej správe upozornili, že zásoby kyslíka v ukrajinských nemocniciach sú nebezpečne nízke.

„Väčšine nemocníc sa zásoby kyslíka môžu minúť v priebehu najbližších 24 hodín a niektorým sa už minuli,“ píšu predstavitelia WHO.

WHO sa usiluje doručiť na Ukrajinu kyslíkové fľaše a kvapalný kyslík. Tieto zásoby podľa Tedrosa a Klugeho potrebujú „bezpečný prechod vrátane logistického koridoru cez Poľsko“.

"Je úplne nevyhnutné zaistiť, aby sa život zachraňujúce zdravotnícke zásoby – vrátane kyslíka – dostali k tým, ktorí ich potrebujú, uviedli Tedros a Kluge v spoločnom vyhlásení.

Narušenia spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu znemožňujú prevoz kyslíka z výrobných zariadení do nemocníc, pripomína AFP.

18:15 Európska únia zatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské aerolínie, bude financovať dodávky zbraní na Ukrajinu a zakáže niektoré prokremeľské médiá. V nedeľu to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, pričom oznámila aj kroky proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Európska únia bude po prvý raz financovať nákup a dodávku zbraní a ďalšieho vybavenia pre krajinu, ktorá je pod útokom,“ vyhlásila von der Leyenová.

Tiež uviedla, že navrhujú zákaz „všetkých Ruskom vlastnených, v Rusku registrovaných alebo Ruskom kontrolovaných lietadiel“. „Tieto lietadlá nebudú môcť pristáť, vzlietnuť alebo prelietať nad územím EÚ,“ povedala predsedníčka EK.

EÚ podľa von der Leyenovej zakáže ruské štátne médiá Russia Today (RT) a Sputnik, ako aj ich dcérske spoločnosti. „Štátom vlastnená Russia Today a Sputnik a ich pridružené spoločnosti už nebudú môcť ďalej šíriť klamstvá, aby ospravedlnili Putinovu vojnu a zasievali rozkol v únii,“ uviedla šéfka EK. Európska komisia podľa von der Leyenovej pracuje na tom, ako „mediálnemu stroju Kremľa“ čo najskôr zabrániť v šírení „toxických a škodlivých dezinformácií“.

Na Lukašenkov režim za jeho podporu ruskej vojenskej kampane na Ukrajine EÚ uvalí nový balík sankcií.

18:09 Z juhu postupuje na Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Denysenko to povedal pre spravodajský portál strana.news, keď opisoval pohyb ruských vojakov cez Ukrajinu. V posledných dňoch sa ruská armáda pri invázii snaží dobyť Kyjev, ktorý jej však odoláva.

„Vieme, kam smerujú, a sme pripravení,“ dodal Denysenko.

Až doteraz útočili ruskí vojaci na Kyjev zo severozápadu a severovýchodu.

Kruté boje medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi prebiehajú o ovládnutie letiska v meste Vasylkiv, juhozápadne od Kyjeva, uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

V meste Pryluky, východne od Kyjeva, bolo zničených niekoľko ruských tankov.

Podľa ukrajinskej armády jej vojaci takisto odrazili veľké útoky na severozápadné kyjevské predmestia Hostomeľ a Irpiň.

V oblasti mesta Buča blízko Kyjeva overené video zachytávalo vojenské vozidlá, ako ostreľujú domy a spôsobujú škody.

**18:01 Rusi pri obliehaní Hostomeľu zničili ukrajinskú pýchu „Mriju“ – najväčšie lietadlo na svete.

Antonov An-225 Čítajte viac Rusi poničili pýchu ukrajinského letectva - Mriju. Možno prežije

17:53 Rusko zatiaľ nasadilo asi dve tretiny síl, ktoré vyčlenilo na vojenskú inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters to povedal nemenovaný zástupca amerického Pentagónu. Ten vo svojom hodnotení ruského postupu na bojisku uviedol, že ruské jednotky kvôli odhodlanej ukrajinskej obrane postupujú pomalšie, než očakávali, a do ich rúk zatiaľ nepadlo žiadne dôležitejšie mesto. Rusko sa ale môže zo svojich chýb poučiť a pomer síl čoskoro navýšiť, poznamenal.

kyjev Čítajte viac Vojenský expert: Výsledok Ruska na Ukrajine? Žiadna sláva

Podľa činiteľa amerického ministerstva obrany zostáva za ukrajinskými hranicami stále asi tretina pripravených ruských jednotiek, čo podľa neho „nie je nevýznamné“. Podľa neho nie je zrejmé, či neočakávane ťažký postup ruských vojakov spôsobili chyby v plánovaní alebo vykonaní útoku. Svoj podiel ale na ňom má zatiaľ pomerne účinná ukrajinská obrana a taktiež nedostatok paliva pre ruské vojenské vozidlá.

Podľa USA zatiaľ Rusko vypálilo asi 320 balistických striel krátkeho doletu, pozemné jednotky sú asi 30 kilometrov od Kyjeva a 50 kilometrov od Mariupolu. Boj o ukrajinský vzdušný priestor podľa predstaviteľa Pentagónu ďalej pokračuje, ukrajinský systém protivzdušnej obrany je naďalej funkčný.

17:40 V Rusku sa tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažia vybrať si zahraničné meny.

Rusko, banky rada Čítajte viac Strach z kolapsu rubľa vyhnal Rusov do ulíc. Pred bankomatmi sa tvoria dlhé rady

17:32 Grécko posiela na Ukrajinu v reakcii na žiadosť ukrajinskej vlády muníciu, útočné pušky a granátomety. Informovali o tom grécki predstavitelia. O vojenskej pomoci rozhodli na zasadaní v nedeľu ráno, na ktorom sa predseda gréckej vlády Kyriakos Mitsotakis stretol s vysokopostavenými predstaviteľmi rezortu obrany.

Lietadlo C-130 s gréckym vojenským vybavením už priletelo do Poľska a druhé príde neskôr, uviedol predstaviteľ gréckeho ministerstva obrany. Z Medzinárodného letiska Atény do Poľska odštartovali aj dve lietadlá prepravujúce humanitárnu pomoc, ako sú deky a potraviny.

17:25 Japonsko sa pripojilo k USA a Európskej únii v odpojení kľúčových ruských bánk od platobného systému SWIFT s cieľom zväčšiť sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom v nedeľu japonský premiér Fumio Kišida. Japonsko zároveň zmrazí majetok ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších vysokopostavených ruských predstaviteľov. Tokio okrem toho pošle Ukrajine núdzovú humanitárnu pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov, povedal Kišida novinárom.

„Ruská invázia na Ukrajinu je jednostranným pokusom zmeniť status quo a tento akt otriasa základmi medzinárodného poriadku. Ide o otvorené porušenie medzinárodného práva a my tento akt rozhodne odmietame," povedal Kišida. „Japonsko stojí pri Ukrajincoch, ktorí tvrdo bojujú za ochranu svojej suverenity a územia, svojej vlasti a rodín," povedal premiér.

17:17 Ruské úrady zatiaľ zadržali v 45 mestách najmenej 1 173 ľudí, ktorí demonštrovali proti vojne na Ukrajine.

protest, berlín Čítajte viac Nie vojne povedalo 100-tisíc Berlínčanov, v Rusku a Bielorusku sa zatýkalo

16:59 Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyjadril generálnej prokurátorke Ukrajiny Iryne Venediktovej podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti v Ukrajine.

Žilinka na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinskej generálnej prokurátorke tlmočil aj prejavy podpory od prokurátorov a zamestnancov slovenskej prokuratúry a možnosti odbornej a humanitárnej pomoci. „Sme pripravení ju poskytnúť kolegom z ukrajinskej prokuratúry,“ uviedol generálny prokurátor SR.

Na sociálnej sieti zároveň zdieľa video, kde Venediktová vyzýva ruských občanov, aby ukončili vojnu proti Ukrajine, aby sa nestali spolupáchateľmi vojnových zločinov, a varuje ruské vedenie pred nevyhnutnou zodpovednosťou na medzinárodných súdoch za to, čo sa stalo. „Plne so slovami rezortnej kolegyne súhlasím,“ poznamenal Žilinka.

16:52 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní.

Dmytro Kuleba Čítajte viac Kuleba: Krvácame, ale pred Rusmi nekapitulujeme. Bránime sa ďalej

16:42 Nariadenie Vladimira Putina aktivovať jadrové zbrane je podľa bezpečnostného korešpondenta stanice BBC Gordona Coreru varovaním Ruska smerom k NATO, nie signálom úmyslu takéto zbrane použiť. Naznačovať to má aj „veľmi verejné“ oznámenie tohto rozhodnutia.

Ruský líder už pri začiatku invázie na Ukrajinu nepriamo varoval, že je pripravený použiť jadrové zbrane – minulý týždeň vyhlásil, že ak sa niekto pokúsi zasiahnuť do konania Ruska, pocíti následky, „aké vo svojich dejinách nikdy nezažil“, pripomenul Corera.

Vo svojom príspevku priblížil, že Rusko má najväčšie zásoby jadrových zbraní na svete, vie však, že Severoatlantická aliancia ich má dostatok na to, aby v prípade ich použitia Rusko zničila.

Cieľom Putina je tak pravdepodobne snaha odradiť NATO od podpory Ukrajiny podnietením obáv, ako ďaleko je ochotný zájsť, a vytvorením neistoty okolo toho, akú podporu Ukrajine už bude považovať za prílišnú, dodáva Corera.

16:28 Ukrajinská agentúra Unian priniesla správu, že ruská armáda sa vyhráža vyhodením do vzduchu určitých častí nefunkčnej jadrovej elektrárne Černobyľ. Zariadenie Rusi dobyli ešte vo štvrtok.

„Ruskí okupanti vydali ultimátum, v ktorom hrozia, že vyhodia do vzduchu určité infraštruktúrne zariadenia dôležitej jadrovej elektrárne Černobyľ,“ píše Unian.

Podľa zdroja ruská armáda už pred dvoma dňami stratila kontrolu nad systémom monitorovania radiácie a aktuálne údaje ukazujú až sedemnásobné prekročenie bežných hodnôt. „To ukazuje, že okupanti nesprávne použili bezpečnostné systémy a nemajú potrebné odborné znalosti na ochranu jadrových zariadení. Aby sa Rusko vyhlo sankciám, pripravuje vyjadrenia, že všetko je pod kontrolou a v poriadku,“ uviedla agentúra.

Štátna inšpekcia jadrového dozoru Ukrajiny už údajne informovala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o strate kontroly nad zariadeniami v Černobyle.

16:24 Ministerstvo dopravy spustilo web, ktorý pomôže Ukrajincom s ubytovaním.

pomoc pre ukraj Čítajte viac Ministerstvo dopravy spustilo web, ktorý pomôže Ukrajincom s ubytovaním

16:16 Za nebezpečnú rétoriku a nezodpovedné správanie označil šéf NATO Jens Stoltenberg rozkaz Putina uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové zbrane. Ukrajina od Severoatlantickej aliancie zároveň dostane ďalšiu podporu najmä v protivzdušnej a protitankovej obrane, povedal Stoltenberg v rozhovore so stanicou CNN.

16:08 Španielsko uzatvára svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. Informovala o tom agentúra AFP. Madrid tak nasleduje podobné kroky niektorých európskych štátov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

„Španielsko bude pokračovať v uzatváraní svojho vzdušného priestoru pre ruské letecké spoločnosti,“ uviedol na sociálnej sieti tamojší rezort dopravy. Ako dodal, krajina sa tak pridržiava „usmernenia o spolupráci, stanoveného Európskou úniou (EÚ)“.

Uzatvorenie vzdušného priestoru pre Rusko v nedeľu oznámili aj Nemecko a Taliansko. Nemecký zákaz sa bude vzťahovať na všetky lety smerujúce do Nemecka i tranzitné lety. Výnimku zo zákazu, ktorý má zatiaľ platiť počas nasledujúcich troch mesiacov, budú mať humanitárne lety.

15:59 Na hranici s Ukrajinou vznikli prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence. K dispozícii budú 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z územia Ukrajiny, informuje ministerstvo vnútra.

15:53 Minister dopravy Andrej Doležal predpokladá, že do 24 hodín by sa mohol uzavrieť vzdušný priestor Slovenska pre ruské lety. Povedal to po nedeľnom rokovaní vlády.

Téma uzavretia vzdušného priestoru bola podľa neho na stole okamžite. Nateraz je však rozhodnutie také, že Slovensko postupuje koordinovane s ostatnými krajinami Európskej únie (EÚ).

V nedeľu večer by pravdepodobne mala zasadnúť mimoriadna rada ministrov dopravy EÚ. Riešiť sa tam bude aj uzavretie vzdušného priestoru a „na pondelkovej vláde môže padnúť rozhodnutie“, skonštatoval Doležal. „Ja ako minister dopravy som pripravený okamžite implementovať rozhodnutie vlády SR,“ poznamenal.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) hovorí, že Slovensko má dôvod, prečo neuzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety. Prosí ľudí, aby dôverovali vláde v tom, čo robí.

Uzavretie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety už oznámili krajiny, ako Taliansko, Nemecko, Fínsko, Írsko, Česko, Poľsko, Bulharsko či Estónsko.

15:49 Podľa organizátorov prišlo do Berlína vyjadriť solidaritu Ukrajine pol milióna ľudí, polícia hovorí o 100-tisíc účastníkoch.

protest, berlín Čítajte viac Nie vojne povedalo 100-tisíc Berlínčanov, v Rusku a Bielorusku sa zatýkalo

**15:45* Odstrihnutie časti ruských bánk od systému SWIFT by nemalo zasiahnuť platby za zemný plyn, ropu či iné energetické nosiče, uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Germany Foreign Policy Čítajte viac Obmedzenie SWIFT-u nezasiahne platby za plyn alebo ropu

15:41 Hlavné mesto Bratislava v prípade potreby pripraví ubytovanie pre Ukrajincov. „Mesto v spolupráci s mestskými časťami dá k dispozícii kapacitu až tisícok miest na dočasné prenocovanie a prestravovanie sa osôb, ktoré to budú potrebovať,“ uvádza samospráva s tým, že primárne by to boli objekty škôl, kultúrnych domov a iných budov v majetku mesta alebo mestských častí.

Pripomína tiež, že Dopravný podnik Bratislava má vyše sto vodičov z Ukrajiny a pripravuje možnosti na zlúčenie s ich rodinami. „Členovia krízového štábu mesta koordinujú svoje aktivity s orgánmi štátnej správy a spolu s mestskými časťami sme pripravení poskytnúť humanitárnu pomoc,“ tvrdí samospráva.

Bratislava zároveň avizovala ochotu pomôcť svojmu partnerskému mestu Kyjev i všetkým Ukrajincom. Vyhlásenie na podporu Ukrajine prijalo vo štvrtok (24. 2) mestské zastupiteľstvo (MsZ), podpísali sa pod to vedenie hlavného mesta, mestskí poslanci i starostovia mestských častí. Na MsZ zároveň vyčlenili 100 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine.

15:39 Rozkaz prezidenta Vladimira Putina uviesť do pohotovosti ruské jadrové sily je neprijateľnou eskaláciou existujúcej vojny na Ukrajine. Americkej stanici CBS to povedala veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

„Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalácii tejto vojny spôsobom, ktorý je úplne neprijateľný a my musíme ďalej čo najrazantnejšie mariť jeho kroky,“ citovala veľvyslankyňu agentúra Reuters.

15:34 Pri ruskej invázii na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých viac ako 210 ukrajinských civilistov a ďalších vyše 1 100 utrpelo zranenia. Uviedla to splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová.

„S nevídanou krutosťou nepriateľ ničí obytné budovy, nemocnice, škôlky a školy, berie právo na život synom a dcéram ukrajinskej krajiny vrátane detí,“ uviedla Denisovová vo vyhlásení. K zabitým podľa nej patrí dieťa, ktoré zahynulo pri ostreľovaní nemocnice v Kyjeve, či žena z obytnej budovy zasiahnutej raketou v Charkove.

Ombudsmanka zároveň vyzvala na „prísne potrestanie Ruska za tieto zločiny“. „Ukrajina všetky tieto skutočnosti zaznamenáva a odovzdá ich vojenskému tribunálu v Haagu,“ dodala.

15:22 Minister obrany Jaroslav Naď dúfa, že Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane. „Ani len nad tým reálne neuvažujme, lebo to by znamenalo svetový konflikt,“ vyhlásil po rokovaní vlády v reakcii na nariadenie o uvedení ruských jadrových síl do vysokej pohotovosti.

„Takýto krok nie je prekvapením, pretože sa Rusko opakovane vyhrážalo svojim jadrovým potenciálom. Iba šialenec však môže uvažovať nad jadrovými zbraňami,“ vyhlásil Naď. Deklaruje, že Slovensko i jeho spojenci rátajú so všetkými alternatívami a situáciu monitoruje NATO i Európska únia.

15:14 Kremeľ oznámil, že izraelský premiér Naftali Bennett ponúkol pomoc pri sprostredkovaní ukončenia bojov na Ukrajine. Bennett podľa neho v telefonickom rozhovore prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že Izrael je pripravený zohrať rolu sprostredkovateľa. Kremeľ však neuviedol, či ruský líder ponuku akceptoval.

**15:05 Ukrajina súhlasila s mierovými rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach.

Ukrajina Rusko Zelenskyj vyjadrenia výzva Putin Čítajte viac Ukrajinci a Rusi budú o mieri rokovať pri rieke Pripiať, Zelenskyj v úspech neverí

**14:55 Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Čaputová Čítajte viac Čaputová: Ukrajina potrebuje mať perspektívu členstva v EÚ

14:54 Pred vojnou na Ukrajine utieklo už 368-tisíc ľudí.

utečenci Čítajte viac Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 368-tisíc ľudí

14:38 Taliansko oznámilo uzatvorenie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety a pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám. „Taliansko uzatvára svoj vzdušný priestor pre Rusko,“ uviedol jeden z hovorcov vlády v Ríme v krátkom vyhlásení, ktoré prišlo krátko po tom, čo podobné kroky ohlásili Nemecko, Belgicko i Luxembursko.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na sociálnej sieti Twitter uviedol, že krajina previedla okamžitú platbu vo výške 110 miliónov eur ukrajinskej vláde na „znak solidarity a podpory“.

„Informoval som svojho kolegu (ukrajinského ministra zahraničných vecí) Dmytra Kulebu, že som práve podpísal rezolúciu na okamžité vyplatenie 110 miliónov eur pre vládu v Kyjeve ako znak solidarity a podpory z Talianska ľuďom, s ktorými máme bratské vzťahy,“ uviedol Di Maio.

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

„Nariaďujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu ruských ozbrojených síl uviesť odstrašujúce sily ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej služby,“ povedal Putin v televíznom vystúpení, z ktorého citovala AFP.

Šéf Kremľa na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom obvinil vedúce krajiny NATO z „agresívnych vyhlásení“ s tým, že Západ uvalil prísne finančné sankcie na Rusko vrátane samotného prezidenta.

„Západné krajiny nepodnikajú len nepriateľské kroky proti našej krajine v ekonomickej sfére, ale poprední členovia NATO tiež urobili agresívne vyjadrenia na adresu našej krajiny,“ citovala Putina agentúra AP.

Jeho nariadenie zvyšuje hrozbu, že napätie okolo ruskej invázie na Ukrajinu by mohlo viesť k použitiu nukleárnych zbraní, píše AP. Pripomína, že ruský líder tento týždeň pohrozil tvrdou odvetou proti každej krajine, ktorá priamo zasiahne do konfliktu na Ukrajine.

14:25 Ukrajinská strana podľa Moskvy súhlasila so schôdzkou vyjednávačov na ukrajinsko-bieloruských hraniciach.

Ukrajina Rusko Zelenskyj vyjadrenia výzva Putin Čítajte viac Ukrajinci a Rusi budú o mieri rokovať pri rieke Pripiať, Zelenskyj v úspech neverí

14:21 Kyjev sa ďalej bráni ruskej invázii, v meste nie sú žiadne ruské jednotky, uistil starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko. Na sociálnej sieti však pripustil, že ukrajinská armáda a polícia ustavične odhaľuje a zneškodňuje ruských sabotérov a diverzantov v hlavnom meste.

Od začiatku ruskej invázie prišlo podľa starostu v ukrajinskom hlavnom meste o život 31 ľudí, vrátane deviatich civilistov. Medzi obeťami je aj jedno dieťa. Ďalších 106 ľudí utrpelo zranenie.

Ukrajinským silám sa podarilo odvrátiť teroristický útok v River Mall, najväčšom nákupnom a zábavnom stredisku v ľavobrežnej časti metropoly, oznámil poradca ministra vnútra Anton Heraščenko.

Stalo sa tak vďaka všímavému občanovi, ktorý upozornil políciu na batoh, opustený neznámym „fúzačom“. Policajti zistili, že v batohu sú trhaviny. Za pomoci záznamu z kamier sa podarilo nájsť troch podozrivých mužov, jedného – údajne príslušníka ruských síl – ukrajinské bezpečnostné sily zadržali, po dvoch ďalej pátrajú. „Škoda, že ich nezastrelili pri pokuse o útek,“ poznamenal poradca podľa agentúry Unian.

„Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je úplne pod kontrolou ukrajinskej armády a obrany. V noci došlo k niekoľkým stretom so skupinami sabotérov,“ napísal na oficiálnom účte na telegrame Mykola Povoroznyk, prvý námestník mestskej správy Kyjeva.

14:11 Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur.

naď Čítajte viac Heger ponúkol Bratislavu pre mierové rokovania, Ukrajine posielame protitankové strely

14:05 Ukrajinské jednotky získali po pouličných bojoch s ruskými vojakmi plnú kontrolu nad druhým najväčším ukrajinským mestom Charkov, oznámili miestni predstavitelia.

„Charkov je plne pod našou kontrolou,“ potvrdil predseda miestnej administratívy Oleg Sinegubov na sociálnej sieti Telegram s tým, že ukrajinská armáda „čistí“ mesto od nepriateľských vojakov.

Podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehali v uliciach Charkova ťažké boje po tom, čo v noci na nedeľu do mesta vpadli ruské vojenské vozidlá. V skorých ranných hodinách zasiahli strely aj miestny plynovod.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že po „intenzívnej“ paľbe raketového delostrelectva nasledovali v Charkove počas noci „ťažké boje“, uvádza Sky News.

Na záberoch, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, bolo vidieť pouličné boje medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi, uvádza spravodajská stanica BBC.

Situácia na mieste zostáva nestabilná a tvrdenia o kontrole je ťažké overiť – ale aj civilisti na mieste BBC povedali, že Charkov je späť pod kontrolou Ukrajiny a že sa konflikt v uliciach zmierňuje.

13:48 Košický samosprávny kraj previezol z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom 49 detí zo sirotinca v ukrajinskom Ľvove. „Chlapci vo veku od šiestich do 16 rokov sú aktuálne v Dome mamy Margity v Drienici, kde sa o nich ešte zopár dní postarajú saleziáni Dona Bosca na Slovensku. Neskôr nájdu dočasný domov u rodín, ktoré majú priestory na prijatie chlapcov po dvojiciach,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Konštatoval, že medzi vojnovými utečencami hľadajúcimi bezpečie sú aj deti, ktoré nemajú rodičov.

Podľa KSK v ubytovacích priestoroch v Drienici dostanú siroty a polosiroty z Ľvova základné potreby i čas na oddych či aklimatizáciu. V najbližších dňoch týchto chlapcov po dvojiciach odvezú do rodín najmä v Košiciach, Prešove a ich okolí, kde sa o nich postarajú ochotné rodiny. „Na ceste za bezpečím zdržala deti administratíva na hraniciach, keďže ide o vojnových utečencov, ktorí cestovali bez prítomnosti zákonného zástupcu či saleziánov. Tí museli ostať na Ukrajine z dôvodu stanného práva,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

13:35 Pápež František vyzval na „bezodkladné“ otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajine.

„Myslím na starých ľudí, na všetkých, ktorí momentálne hľadajú útočisko, na matky utekajúce so svojimi deťmi. Sú to bratia a sestry, pre ktorých je naliehavo potrebné otvoriť humanitárne koridory a ktorých treba prijať,“ uviedol vo Vatikáne pápež.

František zároveň vyzval na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine. „Nechajte zbrane utíchnuť,“ povedal pápež. „Boh je s tými, ktorí hľadajú mier, nie s tými, ktorí sa uchyľujú k násiliu,“ podotkol.

Pápež ďalej podľa denníka Guardian uviedol, že jeho „srdce je zlomené“ kvôli invázii na Ukrajine. V slovách, ktoré sa zdali byť adresované priamo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, František odsúdil ľudí, ktorí „veria v diabolskú a zvrátenú logiku zbraní“.

František ešte v sobotňajšom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vyjadril „hlbokú bolesť“ v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu, uviedol Vatikán.

13:28 Proti ruskej invázii stoja nielen ukrajinskí vojaci, ale aj príroda. Bieloruský opozičný spravodajský portál Nexta zverejnil video zachytávajúce uviaznutý ruský tank v močiari.

Ruskí vojaci po uviaznutí stroja tank opustili a utiekli, dodáva Nexta.

**13:17 Nemecký kancelár Olaf Scholz na pôde Bundastagu obhajoval rozhodnutie spolkovej vlády dodať na Ukrajinu nemecké zbrane. „Na Putinovu agresiu sa nemohla dať žiadna iná odpoveď,“ povedal.

Nemecko Rusko Ukrajina Scholz zbrane pomoc Čítajte viac Scholz oznámil miliardové investície do armády: Svet vstúpil do novej éry

13:10 Po Poliakoch a Švédoch aj Česi ohlásili, že nebudú hrať proti Rusom v prípadnom zápase play-off o postup na majstrovstvá sveta v Katare.

Futbal, Česko Čítajte viac Po Poliakoch a aj Česi odmietli zápas play-off proti Rusom. Čo urobí UEFA?

12:54 Festival Pohoda organizuje v nedeľu od 15.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert pre Ukrajinu. Organizátori chcú podujatím vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine. RTVS informovala, že koncert odvysiela na Jednotke a tiež na svojom webe.

„Slobodné umenie sa najlepšie rozvíja v slobodných krajinách a vieme, že o to isté sa snažia aj naši priatelia na Ukrajine,“ uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák. „Každoročne na Pohode vystupujú skvelí ukrajinskí umelci a umelkyne, prichádzajú k nám zástupcovia ich médií, mnohí návštevníci a máme tiež skvelé vzťahy s promotérmi. Chceme im aj takto všetkým odkázať, že v týchto ťažkých chvíľach sme s nimi,“ vyhlásil Kaščák.

Poznamenal, že ak by sa podobný útok týkal Slovenska, jedným z prvých cieľov by bolo trenčianske letisko. „Slúži aj na mnohé civilné aktivity, vrátane nášho festivalu,“ dodal.

Na koncerte vystúpi aj ukrajinská DJ-ka Miklei, ktorá žije na Slovensku. Ďalšie mená zverejňujú organizátori na webstránke festivalu Pohoda a facebookovom evente Koncertu pre Ukrajinu.

12:46 Na protivojnových protestoch v Rusku zatkli najmenej 460 ľudí. Inváziu pomerne prekvapujúco kritizujú už aj ruskí poslanci.

Rusko Ukrajina svet vojna protesty zadržaní Čítajte viac Na protivojnových protestoch v Rusku sa opäť zatýkalo

12:40 Ministri vnútra Európskej (EÚ) únie sa v nedeľu stretávajú na núdzových rokovaniach o tom, ako riešiť prílev utečencov z Ukrajiny zasiahnutej konfliktom. Cez hranice do Poľska, Maďarska, Rumunska a iných štátov totiž prechádzajú desaťtisíce ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že z Ukrajiny už utieklo viac ako 200-tisíc ľudí, ktorých z domovov vyhnali boje. Ak sa boje rozšíria, podľa UNHCR by z Ukrajiny mohli odísť 4 milióny ľudí.

Šéfovia rezortov vnútra štátov EÚ na schôdzke v Bruseli preskúmajú možnosti ubytovania ľudí a posúdia otázku, ako zvládať bezpečnostné výzvy, ktoré konflikt predstavuje pre vonkajšie hranice EÚ. Zaoberať sa budú aj tým, aký druh humanitárnej pomoci možno Ukrajine poskytnúť.

Za hranice Ukrajiny odchádzajú hlavne ženy, deti a starší ľudia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zakázal odchod mužov vo veku od 18 do 60 rokov.

12:24 Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity.

„Ukrajina podala svoju žiadosť proti Rusku na ICJ. Rusko musí byť brané na zodpovednosť za manipuláciu s pojmom genocída pri ospravedlnení svojej agresie. Žiadame o naliehavé rozhodnutie, ktoré nariaďuje Rusku, aby okamžite zastavilo vojenskú činnosť, a očakávame, že súdne procesy začnú budúci týždeň,“ napísal Zelenskyj na twitteri.

Oznámenie prišlo po tvrdení Zelenského, že konanie Ruska počas vpádu na Ukrajinu – bombardovanie materských škôl, obytných oblastí a zón nevojenskej infraštruktúry – nesie známky „genocídy“

12:15 Minister obrany Jaroslav Naď si vie predstaviť rokovanie strán rusko-ukrajinského konfliktu na Slovensku.

naď Čítajte viac Naď: Vojna nám bezprostredne nehrozí, hrozbou je ale migrácia

12:05 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu si boje podľa Organizácie Spojených národov (OSN) vyžiadali najmenej 240 potvrdených civilných obetí, z toho 64 zabitých v boji. Skutočné čísla sú však pravdepodobne oveľa vyššie, pretože mnohé správy o obetiach zostávajú nepotvrdené.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) o počte obetí informoval v sobotu v noci na základe údajov úradu OSN pre ľudské práva, ktorý má prísne metodiky a overovacie postupy týkajúce sa obetí konfliktu.

OCHA tiež informoval, že škody spôsobené na civilnej infraštruktúre pripravili státisíce ľudí o prístup k elektrine a vode a vytvorili „mapu humanitárnych situácií“ v krajine, obzvlášť na severe, východe a juhu.

11:53 Nemecko uzatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské lety na nasledujúce tri mesiace, oznámilo tamojšie ministerstvo dopravy.

Uzatvorenie bude platiť od 15.00 SEČ a bude sa vzťahovať na všetky lety smerujúce do Nemecka i tranzitné lety, spresnil rezort dopravy.

Výnimku zo zákazu, ktorý má zatiaľ platiť počas nasledujúcich troch mesiacov, budú mať humanitárne lety.

Vo viacerých členských štátoch Európskej únie (EÚ) sú už obmedzenia tohto druhu v platnosti a ďalšie krajiny ich už ohlásili, píše DPA. Rusko následne rozhodlo, že lety z dotknutých krajín taktiež nevpustí do svojho vzdušného priestoru.

Ruskému vzdušnému priestoru sa už vyhýbajú aj letecké spoločnosti ako nemecká Lufthansa či holandská KLM, pripomína DPA.

11:40 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzval Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a „neprišla o svoju štátnosť“. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala televízia Sky News.

Rusko predtým oznámilo, že jeho delegácia prišla do bieloruského mesta Homeľ, kde „čaká na Ukrajincov“. Kyjev však opätovne odmietol Bielorusko ako miesto mierových rokovaní s tým, že napomáha ruskej invázii a nemožno ho tak považovať za neutrálneho sprostredkovateľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina navrhla alternatívne miesta prípadných rozhovorov.

„Varšava, Bratislava, Budapešť, Istanbul, Baku. Navrhli sme ich všetky. "A vyhovovalo by nám akékoľvek iné mesto v takej krajine, z ktorej územia neprilietajú rakety,“ uviedol Zelenskyj.

„Len tak môžu byť rozhovory úprimné. A ukončiť vojnu,“ citovala ho agentúra AFP.

11:37 Pred vojnou na Ukrajine utieklo už viac ako 200-tisíc ľudí, najviac do Poľska.

utečenci Čítajte viac Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 368-tisíc ľudí

11:25 Členka ukrajinského Výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo Mariana Bezuglová informovala, že Rusko počas troch dní okupácie Ukrajiny prišlo odhadom o 4 300 vojakov.

Podľa informácií agentúry Unian Ukrajinci zničili 27 ruských lietadiel, 26 vrtuľníkov, 146 tankov, 706 obrnených vozidiel, jeden raketový systém BUK, 49 diel, 60 palivových nádrží či 30 iných mobilných zariadení.

Uvádzané čísla nie je možné nezávisle overiť. Rusko údaje o svojich stratách neuvádza.

11:14 Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva „bude snažiť používať ešte horšie zbrane“. Uviedla to britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorej vyjadrenia priniesli britské médiá a agentúra AFP.

„Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať,“ povedala Trussová pre televíziu Sky News.

Trussová zdôraznila, že nedôveruje „takzvaným snahám“ Ruska o rokovaní s Kyjevom. „Vieme, že Rusi počas celých diplomatických rozhovorov, ktoré sme viedli, klamali. Ak to Rusi myslia s rokovaniami vážne, musia stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny,“ povedala ministerka. „Nemôžu rokovať so zbraňou namierenou na hlavu Ukrajincov.“

Šéfka britskej diplomacie tiež uviedla, že ruský vojenský útok na Ukrajinu „by mohol byť začiatkom konca“ ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten podľa nej „robí strategickú chybu“ aj vzhľadom na škody, ktoré ruskému hospodárstvu spôsobia západné sankcie.

Vojna na Ukrajine spôsobí „ekonomické náklady“ aj Spojenému kráľovstvu, doplnila Trussová s tým, že Briti budú chápať, „akú cenu by sme zaplatili, ak by sme sa Putinovi nepostavili teraz“.

11:05 Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Od soboty 6.00 do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12 435 osôb pri vstupe na územie Slovenska, informovala polícia na facebooku.

Aktuálne sa na hraničných priechodoch v smere na Slovensko čaká od troch do 12 hodín. Príslušníkom pohraničnej polície pomáha aj armáda.

10:52 Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ukrajinská armáda tvrdenia o pozastavení bojov označila za lož.

Podľa jeho vyjadrení už ruská delegácia odcestovala na rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny do bieloruského mesta Homeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však rokovania v Bielorusku odmietol s tým, že táto krajina nie je neutrálna a ako alternatívne miesta rozhovorov spomenul Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku.

10:48 Fínsko a Írsko uzavrú svoje vzdušné priestory pre ruské lietadlá. Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré prijali takéto rozhodnutie, informovala stanica BBC s tým, že nie je jasné, kedy tieto opatrenia nadobudnú účinnosť.

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney potvrdil uzavretie vzdušného priestoru pre všetky ruské lietadlá a vyzval ďalších partnerov v EÚ, aby urobili to isté.

„Podporujeme tiež nové rozsiahle sankcie, na ktorých sa má dnes dohodnúť Rada EÚ pre zahraničné veci, a nový balík pomoci pre Ukrajinu,“ citovala Coveneyho stanica Sky News.

Fínsko „pripravuje uzavretie svojho vzdušného priestoru pre ruskú leteckú dopravu“, uviedol neskôr fínsky minister dopravy Timo Harakka na Twitteri. Fínsko má s Ruskom 1300 kilometrov dlhú hranicu a svojím rozhodnutím tak podľa BBC uzavrie hlavnú trasu letov z Ruska na západ.

Podľa Sky News Helsinki tiež plánujú schváliť dodávku nepriestrelných viest, prílb a mobilnej nemocnice na Ukrajinu. Fínsko už predtým schválilo dodávku približne 40 diel tejto krajine.

Svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá v posledných dňoch už uzavreli alebo jeho plánované uzavretie oznámili ďalšie krajiny ako Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Nemecko, Poľsko či Spojené kráľovstvo. Moskva reagovala na sankcie recipročným zákazom.

10:35 97-ročná Ukrajinka adresovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pomerne ostrý list, ktorý už koluje na sociálnych sieťach, informovala agentúra Unian.

„Prežila som Hitlera aj Nemcov, bol som pri rekonštrukcii Donbasu. Prežijem aj trpaslíka Putina s jeho kobylkami. Sláva Ukrajine!“, uviedla vo svojom apeli šéfovi Kremľa ukrajinská starenka.

10:30 Ministerstvo školstva bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

Priblížil, že ministerstvo zverejní metodickú podporu pre učiteľov pri reflexii prebiehajúceho vojnového konfliktu. Rovnako usmernenie k prijímaniu detí utečencov do škôl a informácie, ako pracovať s deťmi pri ich začlenení.

„Poskytovať budeme aj výjazdový tím psychológov a špeciálnych pedagógov. Budú určení prioritne pre žiakov, ktorí môžu prísť z Ukrajiny a v tíme bude vždy k dispozícii aj odborník, ktorý hovorí po ukrajinsky,“ doplnil minister. Ak bude škola tím potrebovať, kontaktuje regionálny úrad školskej správy.

Gröhling zároveň prosí ľudí, aby si overovali informácie. Slovensko podľa neho podlieha dezinformáciám najviac zo všetkých krajín v Európe.

10:22 Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za „špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu“ a vyzdvihol „hrdinstvo“ ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

10:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny.

„Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na „všetko“ vrátane sanitiek.

Zelenskyj opäť vyzval svet, aby Rusko zbavil hlasovacieho práva v Bezpečnostnej rade OSN. Počínanie Ruska je podľa ukrajinského prezidenta na hrane genocídy. „Moskva ešte zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, počínanie susednej krajiny je teraz hlavne pomstou,“ myslí Zelenskyj.

„Chystajú sa (Rusi) ešte viac bombardovať naše ukrajinské mestá, chystajú sa ešte viac zabíjať naše deti. To zlo, ktoré postihlo našu krajinu, musí byť zničené,“ zdôraznil prezident, ktorý sa stále nachádza v ruskými vojskami obliehanom Kyjeve.

Ruské počínanie označil za pomstu, za úmyselne zvolenú taktiku ničenia miest a ubližovania ľuďom. A páchatelia týchto zločinov by mali byť podľa prezidenta pohnaní pred medzinárodný súd. „Ruské zločiny proti Ukrajine nesú známky genocídy,“ vyhlásil Zelenskyj.

9:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cudzincov, aby prišli na Ukrajinu vytvoriť legionársku jednotku, ktorá by sa potom zapojila do boja proti ruskej agresii. Vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve po troch dňoch tvrdých bojov ukrajinských síl s ruskou armádou, vyzval Zelenskyj ľudí z celého sveta, aby prišli a pomohli brániť ukrajinskú zvrchovanosť proti ruskej invázii.

Na základe nariadenia o vojenskej službe v ozbrojených silách schváleného prezidentským dekrétom v roku 2016, majú na Ukrajine cudzinci právo vstúpiť do tamojšej armády na základe zmluvy na dobrovoľnom základe, pôsobiť môžu aj v radoch ukrajinskej teritoriálnej obrany, uviedli ukrajinské médiá.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri vyzval všetkých cudzincov ochotných brániť Ukrajinu, aby sa zapojili do budúcej jednotky, ktorú označil za Medzinárodnú légiu. „Spoločne sme porazili (nemeckého vodcu Adolfa) Hitlera a spoločne porazíme aj (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ dodal Kuleba. Už v sobotu sa na internete objavovali informácie o bieloruských dobrovoľníkoch, ktorí sa na ukrajinskej strane zapojili do bojov s ruskými inváznymi vojskami.

Britský denník Daily Star však varoval pred priamym zapojením osôb z členských štátov NATO do bojov proti Rusku. Denník dodal, že v obave z ruskej reakcie pravdepodobne nebudú predstavitelia západných štátov nikoho povzbudzovať, aby šiel ako dobrovoľník bojovať na Ukrajinu.

9:10 Ruská delegácia údajne dorazila do Bieloruska na rozhovory s Ukrajincami, oznámil v nedeľu Kremeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že Kyjev je na mierové rozhovory s Ruskom pripravený, nie však v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu cez svoje územie. Informujú o tom stanica Sky News, denník Guardian a agentúry AP a AFP.

Hovorca Kremľa podľa ruských štátnych médií novinárom povedal, že ruská delegácia zložená okrem iných so zástupcov rezortov diplomacie a obrany prišla do bieloruského mesta Homeľ, kde „čaká“ na príchod ukrajinskej strany.

Zelenskyj krátko na to zopakoval, že jeho krajina je ochotná rokovať, avšak na iných miestach, ktoré voči nej neprejavujú agresiu.

Zelenskyj vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informuje AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.

9:05 Západ pritvrdzuje v ekonomických sankciách na ruský režim. Šéfka Európskej komisie Ursula von den Leyenová ohlásila ďalšie opatrenia, ktorými chce zatlačiť na Rusko.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Západ zvažuje stlačiť finančné jadrové tlačidlo. Z Ruska sa tak zo dňa na deň stane Severná Kórea

8:19 Moskva tvrdí, že jej vojaci „úplne“ obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany.

„Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je úplne pod kontrolou ukrajinskej armády a obrany. V noci došlo k niekoľkým stretom so skupinami sabotérov,“ napísal na oficiálnom účte na telegrame Mykola Povoroznyk, prvý námestník mestskej správy Kyjeva.

„Kyjev nepadol a Ukrajina bojuje ďalej,“ napísal na twitter Euan McDonald, v Kyjeve sídliaci redaktor ukrajinského spravodajského servera The New Voice of Ukraine, ktorý vychádza v angličtine.

V sobotu popoludní uviedli americkí činitelia, že veľká väčšina ruských vojakov, ktorí zrejme mieria na Kyjev, je stále zhruba 30 kilometrov ďaleko, napísal spravodajský server CNBC. V nedeľu ráno zatiaľ nie je jasné, čomu bude Kyjev ďalej čeliť, ale až do pondelkového rána platí pre celé ukrajinské hlavné mesto prísny zákaz vychádzania.

7:35 Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny. V piatok sa objavil záznam z hádky medzi ukrajinskými bojovníkmi a dôstojníkom ruského námorníctva. „Ruská vojnová loď, choď do riti!“ (Русский военный корабль, иди на хуй!) bola odpoveď na výzvu, aby sa Ukrajinci vzdali. Predpokladalo sa, že následne po ostreľovaní ostrova zahynuli.

Hadí ostrov Čítajte viac Hrdinovia z Hadieho ostrova sú nažive, ale v zajatí

7:20 Ruským vojakom sa podarilo preniknúť do ukrajinského mesta Charkov. Na internete o tom informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa v meste odohrávajú pouličné boje.

Podľa Heraščenka bola technika ruskej armády spozorovaná v uliciach Charkova na severovýchode Ukrajiny. Záber, ktoré poradca zverejnil, ukazuje niekoľko ľahkých vojenských vozidiel nasledovaných nákladnými automobilmi, ktoré sa pohybujú po jednej z ulíc. Na iných záberoch jedno z ruských vozidiel horí.

Regionálny guvernér Oleh Sinegubov na twitteri uviedol, že ukrajinské sily v Charkove bojujú proti ruským vojakom. „Ľahké vojenské vozidlá ruského nepriateľa prenikli do Charkova vrátane centra mesta,“ uviedol Sinegubov. „Ukrajinské ozbrojené sily nepriateľa ničia. Žiadame civilistov, aby nevychádzali von,“ doplnil. Ukrajinská armáda v noci oznámila, že pri meste bol zastavený ťažký ruský útok. Podľa Unian pri bojoch v okolí Charkova vzplanul plynovod, ktorý bol vyhodený do povetria ruskými vojakmi. Ropný terminál zase horí pri meste Vasyľkiv.

7:10 Organizácia Spojených národov oznámila, že zdokumentovala 240 civilných obetí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, pričom 64 spomedzi nich sú obete na životoch. OSN priznala, že počty padlých sú v skutočnosti zrejme „podstatne vyššie“, pretože stále zostáva veľa správ o obetiach, ktorých úmrtie ešte len musí byť potvrdené, informovala v nedeľu agentúra AP.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) súčasne upozornil, že poškodenie civilnej infraštruktúry počas ruskej invázie na Ukrajinu pripravilo státisíce ľudí o prístup k elektrine alebo vode a vytvorilo mapu „humanitárnych situácií“ – väčšinou na severe, východe a juhu Ukrajiny.

V správe OSN sa uvádza, že vnútorne vysídlených je na Ukrajine momentálne viac ako 160 000 ľudí a ďalších vyše 116 000 ich bolo nútených utiecť do susedných krajín.

7:00 Rozhodnutie odpojiť ruské banky od platobného systému SWIFT, ktoré sa rozhodli prijať západné krajiny, sa bude týkať len niektorých finančných ústavov, nie celého Ruska. Denník The New York Times však, že Západ nesiahol po „jadrovom variante“ v podobe úplného odpojenia Ruska od SWIFT-u, takže Rusko môže aspoň zatiaľ ďalej zarábať na predaji plynu do Nemecka, Talianska a ďalších európskych krajín.

Peniaze, dolár, jen, euro, libra Čítajte viac Niektoré ruské banky odpoja zo SWIFT-u, ale peniaze za plyn môžu tiecť ďalej

6:30 Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN s tým, že zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko.

Táto oblasť bola podľa ukrajinských predstaviteľov dejiskom ťažkých bojov už v piatok večer.

Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN.

Balasynovičová dodala, že mesto a letisko pri ňom boli vystavené silnému ostreľovaniu balistickými raketami. „Nepriateľ chce zničiť všetko naokolo, ale nepodarí sa mu to. Vydržme!“ napísala na sociálnych sieťach podľa CNN.

Uviedla tiež, že „noc tu bude ťažká, rovnako ako v Kyjeve, ale vydržíme a vyhráme, pretože Boh je s nami“.

Médiá dodali, že zásah ropného skladu môže vyvolať rozsiahlu technologickú a environmentálnu katastrofu.

Radnica mesta Vasyľkiv už medzičasom upozornila, že dym a škodlivé látky z horenia sa môžu šíriť akýmkoľvek smerom, preto obyvateľov vyzvala, aby zatvorili okná.

Rovnaký pokyn dostali aj ľudia v Kyjeve, ktorý leží asi 40 kilometrov severne od miesta výbuchu a mohutného požiaru.

Na záberoch z miest výbuchov zverejnených na sociálnych sieťach sú zachytené obrovské plamene šľahajúce zrejme z ropného terminálu. Pravosť týchto videí sa BBC zatiaľ nepodarilo overiť.

V meste Charkov ruské jednotky vyhodili do vzduchu plynovod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny.

Tento úrad súčasne zdôraznil, že „nejde o jadrový útok, hoci výbuch tak vizuálne vyzerá“. Vo videu, ktoré sprevádza text, totiž vyzerá oblak dymu ako typický jadrový „hríb“.

Ukrajinské hlavné mesto prežíva túto noc v očakávaní ďalšieho mohutného raketového ostreľovania a náletov.

Tamojšia radnica v oznámení zverejnenom na oficiálnej stránke varovala, že osoby, ktoré budú nejakým spôsobom označovať ulice a budovy, aby takto pomohli ruským jednotkám pri cielených náletoch, budú súdené za vlastizradu a hrozí im od 12 do 15 rokov väzenia.

Radnica tiež vyzvala obyvateľov mesta, aby takéto značky okamžite nahlasovali a informovali o prípadných podozrivých.

Ukrajinské médiá predtým informovali, že na územie krajiny vstúpili takzvané „spiace skupiny“, ktorých členovia si poprenajímali byty a skrývali sa v nich, čakajúc „na hodinu H“.

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí. Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena.

mier-ukrajine-2

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

© Autorské práva vyhradené

4k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine