Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 368-tisíc ľudí

Z Ukrajiny už kvôli ruskej invázii utieklo najmenej 368-tisíc ľudí, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Ešte v sobotu večer úrad OSN hovoril o 150-tisíc osobách.

27.02.2022 11:38 , aktualizované: 20:52
utečenci Foto:
Deti, ktoré utiekli pred konfliktom zo susednej Ukrajiny, sa hrajú v sále hotela, ktorý ponúka útočisko v meste Siret v Rumunsku.
debata (19)

UNHCR dodal, že tento počet sa neustále aktualizuje. Organizácia Spojených národov (OSN) v sobotu uviedla, že konflikt na Ukrajine by si mohol vyžiadať do štyroch miliónov vysídlených ľudí.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič uviedol, že v prípade pokračovania vojny hrozí vysídlenie viac ako siedmim miliónom obyvateľov. „Sme svedkami niečoho, čo by sa mohlo stať najväčšou humanitárnou krízou na európskom kontinente za obdobie mnoho, mnoho rokov,“ povedal Lenarčič po nedeľňajšom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti.

„V súčasnosti je je očakávaný počet vysídlených Ukrajincov sedem miliónov,“ povedal.

Ukrajinci utekajú prakticky do všetkých susedných krajín, najviac – cez 150 000 – ich prekročilo hranice do Poľska. Desaťtisíce ľudí ale mieria aj do Maďarska, Rumunska, Moldavska alebo na Slovensko.

charkov Čítajte viac Štvrtý deň: Putin aktivoval jadrové rakety, EÚ nakúpi Ukrajine zbrane

Vyše 31-tisíc na Slovensko

Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že slovenské úrady mali v nedeľu večer údaje o vyše 31 000 občanoch Ukrajiny, ktorí prekročili hranice Slovenskej republiky. „My samozrejme máme pripravené scenáre a ubytovanie na to, aby sme im poskytli čo najviac potrebnej pomoci,“ opísal situáciu Mikulec a poďakoval sa Slovákom, ktorí v uplynulých dňoch vyjadrili „obrovskú solidaritu a obrovskú snahu pomôcť“.

Mikulec spresnil, že nápor na hranice po prvých dňoch vojny na Ukrajine je citeľný a slovenské úrady sa snažia koordinovať svoje kroky v rámci vzniknutej krízovej situácie.

Poľská pohraničná stráž dnes ráno uviedla, že z Ukrajiny doteraz prišlo 156-tisíc utečencov, napísala agentúra PAP. Len za sobotu to bolo 88 400 ľudí. Hovorca UNHCR Chris Meizer na twitteri napísal, že na niektorých hraničných priechodoch do Poľska stoja rady áut dlhé až 14 kilometrov a utekajúce ženy a deti tam čakajú dlhé hodiny, často aj dni. Do Rumunska sa zatiaľ uchýlilo asi 43-tisíc Ukrajincov.

Maďarsko od štvrtka prijalo zhruba 70-tisíc ukrajinských utečencov, oznámila dnes tamojšia polícia. Najväčší nápor zažila krajina na hraniciach v sobotu, kedy ich smerom z Ukrajiny prekročilo 23 140 ľudí. Žiadosť o azyl zatiaľ v Maďarsku podalo iba desať ukrajinských občanov. Agentúra DPA upozornila na to, že v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny žije početná maďarská menšina, ktorá má asi 150-tisíc ľudí. Väčšina z nich má dvojité občianstvo.

hranica, Ukrajina, utečenci ukrajinci vyšné nemecké Čítajte viac Ukrajinka Yanina: Strach z toho, čo bude s mojimi blízkymi zajtra, je neopísateľný
19 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #vojna na Ukrajine