Ukrajinci a Rusi budú o mieri rokovať pri rieke Pripiať, Zelenskyj v úspech neverí

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach, informuje agentúra AFP. Ako informuje televízia CNN, námestník ukrajinského ministra vnútra Jevgenij Jenin povedal, že sa stretnutie uskutoční v pondelok ráno miestneho času.

27.02.2022 15:06 , aktualizované: 21:10
Ukrajina Rusko Zelenskyj vyjadrenia výzva Putin Foto:
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí k národu 27. februára 2022 v Kyjeve.
debata (214)

Súhlas s rokovaním už skôr potvrdil podľa informácií z okolia Zelenského web denník Ukrajinska pravda. Rokovania sa majú podľa tohto nemenovaného zdroja uskutočniť bez akýchkoľvek predbežných podmienok. Ruská delegácia teraz mieri na dohodnuté miesto.

Pri rieke Pripiať

Kancelária ukrajinského prezidenta vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú „bez predbežných podmienok“ neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

Zelenskyj neskôr vo vyhlásení uviedol, že príliš neverí v úspech rokovaní, ale že je potrebné to skúsiť. „Poviem otvorene, že ako vždy príliš neverím v úspech tohto stretnutia, ale nech to skúsia. Aby neskôr ani jeden občan nemal ani jedinú pochybnosť, že som sa ako prezident nesnažil ukončiť vojnu, keď bola hoci len maličká, ale predsa len šanca," povedal Zelenskyj podľa BBC.

Zelenskyj predtým v nedeľu oznámil, že Ukrajina je ochotná viesť rozhovory s Ruskom, ale odmietol sa s ruskou delegáciou stretnúť v susednom Bielorusku, pretože nie je neutrálne. Ruský prezident Vladimir Putin následne obvinil ukrajinských predstaviteľov z premárnenia „príležitosti“ viesť rozhovory. Tie by mohli ukončiť útoky Ruska na svojho prozápadne orientovaného suseda.

utečenci Čítajte viac Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 368-tisíc ľudí

Zelenskyj krátko pred týmto oznámením telefonicky hovoril s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom, obsah telefonátu ale nebol oznámený. V ukrajinských médiách sa predtým objavilo varovanie, že sa Lukašenko chystá pridať k ruskému útoku a vyslať na Ukrajinu príslušníkov špeciálnych síl.

Podľa iného ukrajinského zdroja však chce ukrajinská strana vyjednávať len s Bielorusmi, aby zabránila Minsku vstúpiť do vojny. „Nemôžeme pripustiť, aby vznikla ešte jeden front,“ povedal k tomu médiám nemenovaný zdroj z vládnych kruhov v Kyjeve.

charkov Čítajte viac Štvrtý deň: Putin aktivoval jadrové rakety, EÚ nakúpi Ukrajine zbrane

Lukašenko podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova po telefonáte so Zelenským požiadal ruskú stranu, aby neodvolávala delegáciu, čakajúcu na ukrajinských vyjednávačov v bieloruskom Homeli.

Rusko si už ako predbežnú podmienku na rokovanie nekladie požiadavku, aby Ukrajinci zložili zbrane, napísala Ukrajinská pravda.

V ruskej delegácii, ktorú vedie exminister kultúry, Putinov poradca Vladimir Medinskij, sú námestníci ministrov obrany a zahraničia, ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov a predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine