Bielorusi hlasujú o ústave, opozícia označila referendum za nezákonné

Volebná účasť na nedeľňajšom referende v Bielorusku o zmenách ústavy už presiahla 52 percent, tvrdí podľa spravodajského portálu Zerkalo ústredná volebná komisia.

27.02.2022 15:56
debata (7)

Hlasovanie, ktoré má podľa kritikov ďalej upevniť moc bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, už predtým bieloruská opozícia vyhlásila za nezákonné. Niektorí Bielorusi referendum využili na vyjadrenie nesúhlasu s ruskou inváziou na Ukrajinu, na ktorej sa Bielorusko podieľa. Volebné miestnosti sa uzavrú v nedeľu po ôsmej hodine miestneho času (18:00 SEČ).

Na hlasovacích lístkoch je jediná otázka: „Súhlasíte so zmenami ústavy Bieloruskej republiky a jej doplneniami?“ Voliči potom majú urobiť krížik pri jednej z dvoch odpovedí. Opoziční predstavitelia už skôr voličov vyzvali, aby lístok znehodnotili zaškrtnutím všetkých možných odpovedí.

Medzi navrhovanými zmenami je napríklad obmedzenie počtu prezidentských funkčných období na maximálne dve. Pravidlo sa však bude vzťahovať až na novozvoleného prezidenta a podľa kritikov tak v praxi umožní Lukašenkovi, aby sa mu mandáty počítali od nuly, až mu ten súčasný v roku 2025 vyprší. Vďaka zmene neutrálneho bezpečnostného statusu tiež budú môcť byť na bieloruskom území rozmiestnené jadrové zbrane cudzích krajín a cudzie vojská.

Na sociálnych sieťach sa objavujú videá, na ktorých hlúčiky ľudí pred volebnými okrskami skandujú protivojnové heslá na protest proti ruskej vojenskej operácii, ktorá od štvrtka prebieha na Ukrajine.

K podobným protestom vyzvala aj známa odporkyňa bieloruského režimu Svjatlana Cichanouská. „Ak ste proti účasti Bieloruska na vojenskej agresii a prítomnosti ruských vojsk na našom území, príďte 27. februára k volebným okrskom a dajte najavo nesúhlas,“ napísala Cichanouská na sociálnej sieti Telegram. Ľuďom, ktorí nechcú hlasovať, poradila, aby len stáli v rade pred volebnými miestnosťami. Predtým uviedla, že plebiscit podľa nej v podmienkach politickej represie a neslobody médií nie je možný.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko